Mustek PowerMust 848 Offline

Odličan UPS uređaj poznatog proizvođača periferija, koji sa kapacitetom od 800VA (480W) predstavlja dobar izbor za malo jače office konfiguracije. Pružiće autonomiju od 15 do 20 minuta, što je dovoljno da se poslovi završe i podaci sačuvaju.

Već od ranije znamo da kompanija Mustek u svojoj ponudi ima i neke vrlo interesantne uređaje iz kategorije strujne zaštite. Na test nam je stigao model PowerMust 848 Offline, koji je namenjen malo zahtevnijiim korisnicima, odnosno konfiguracijama. Odmah da kažemo da je u pitanju uređaj kapaciteta 800VA (odnosno 480W) koji na izlazu ima simuliranu sinusoidu, veoma jednostavan za korišćenje i sa dve IEC utičnice. Sa cenom od oko 60€, teško je pričati o nekim ozbiljnijim manama, a ono što je najbitnije je da se dobija pouzdan i kvalitetan uređaj koji će zaštititi računar i sprečiti gubitak podataka.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kapacitet: 800 VA / 480 W
  • Ulazni napon: 220/230/240 VAC, 50Hz or 60Hz (Auto sensing)
  • Autonomija: 15-20min
  • Utičnice i zaštita: IEC x 2
  • Dimenzije: 228 x 82.5 x 207 (mm)
  • Težina: 3.1Kg

Mustek PowerMust 848 Offline

Spolja gledano, ovaj UPS nas najviše podeseća na neko Micro ITX kućište. Pored crne mat plastika i jednostavne oznake proizvođača sa prednje strane nema puno toga da se vidi. Pakovanje je standardno i vrlo kratkog i šturog uputstva se dobijaju još i naponski kabl i dva kabla sa IEC konektorima, tako da neće morati da se posebno nabavljaju. Vidimo da kućište sa bočnih strana ima otvore za hlađenje, što je dosta bitno pošto ovakvi uređaju umeju itekako da se ugreju. Sa prednje strane vidimo Power taster i dve statusne diode (zelenu i crvenu) koje će signalizirati AC (zelena) i Battery (zelena blinka na svakih 10s) mod, Low Battery (crvena i zelena blinka svake sekunde) i Fault (crvena).

Naravno, postoji i zvučni alarm koji se oglašava kada je uređaj prešao na bateriju (svakih 10s), Battery Low (svake sekunde), i Fault (u kontinuitetu). Ono što je verovatno i najbitnije je da UPS pruža Overcharge, discharge, short circuit i thermal zaštitu, uz autonomiju od 15 do 20 minuta u zavisnosti od opterećenja. Treba znati da je za punjenje baterije do 90% kapaciteta potrebno celih 8h (koristi se inače 9Ah baterija), a da je prosečno vreme transfera sa mreže na bateriju i obratno od 2 do 6 ms. Kapacitet od 800VA odgovara snazi od 480W, tako da treba lepo sračunati potrošnju konfiguracije. Pošto imamo samo dve utičnice, to će sigurno biti priključen računar i monitor, što možda neće odgovarati onima koji imaju više periferija koje žele da zaštite.

Rezime

Prva i najosnovnija uloga UPS-a je da u slučajevima kada nestane struje preuzme napajanje na sebe, odnosno bateriju, i tako spreči gašenje računara uz gubljenje podataka. Ipak, mnogi ne znaju da se najviše štete dešava kada struja ponovo dođe, a u ovom slučaju se to ne može desiti pošto za to postoji odgovarajuća zaštita. Ovaj Mustek UPS će najbolje odgovarati onima koji imaju jednu konfiguraciju koju je potrebno zaštititi, bez ikakvih dodatnih uređaja.

Conclusion

The first and the most fundamental role of the UPS is to provide power, i.e. battery, in cases of power outage and thus prevent the computer shutdown and data loss. However, many do not know that most damage occurs when power is restored, and in this case, that cannot happen because there is a proper protection. Mustek UPS will suit those who have a configuration that needs to be protected, without any additional devices.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 56€

Gigatron ustupio:Mustek PowerMust 848 Offline
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com