Nextbook 7.85'' NX785QC8G

Ovo je tablet ekrana dijagonale 7.85" sa rezolucijom od 1024x768 piksela. Solidna konfiguracija sa Rockchip quad-core procesorom na 1.6GHz je dovoljna za sasvim pristojne performanse. Generalno, za uloženi novac se dobija tablet koji će ispuniti očekivanja u ovoj entry-level kategoriji.

Na test nam je stigao još jedan model Nextbook modela tableta, sa oznakom NX785QC8G. Ovo je osnovni model sa ekranom od 7.85" (što je dijagonala vrlo popularna u poslednje vreme), solidnom konfiguracijom i veoma povoljnom cenom. Ono što smo mogli da primetimo je da u prodavnicama već postoji prilično veliki broj dostupnih modela tableta iz ove kategorije, te da Nextbook očekuje prilično nezahvalan zadatak da se izbori za dobru poziciju. Ipak, ima dosta kupaca koji prilično pažljivo prate sve nove modele koji se pojave u ovoj najpovoljnijoj kategoriji i gledaju da za uloženi novac dobiju što više toga.

Ključne karakteristike

  • Pristojne performanse
  • HDMI interfejs
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Kvalitet prikaza nas nije oduševio

Specifikacija

  • Procesor: RK3188 Quad core ARM Cortex A9, 1.6GHz
  • Memorija: 1GB RAM, 8GB interno, MicroSD do 64GB
  • Ekran: 7.85” LED Backlight, HD (1024x768), Multitouch
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, micro USB, 3.5mm audio, HDMI
  • Dodatno: G-Sensor
  • Kamera: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: Li-Ion 4000mAh
  • Operativni sistem: Android Jelly Bean 4.4.2

Nextbook NX785QC8G

Ovaj tablet dimenzijama odgovara onome što smo videli kod ostalih 7.85", i dovoljno je kompaktan da će biti lak za nošenje. Što se dizajna tiče, nema ničeg posebno novog niti interesantnog da se vidi: upotrebljena je plastika sasvim solidnog kvaliteta, matirana sa zadnje strane, dok je napred preko cele površine zaštitna plastika, pri čemu okvir nije previše širok. Zbog dimenzija ekrana i rezolucije, ovaj tablet je vrlo zgodan za surfovanje internetom, gde neće morati da se puno skroluje po horizontali. Prateće pakovanje je prilično oskudno i očekivano, sa kratkim korisničkim uputstvom i strujnim punjačem koji koristi USB interfejs i kabl.

Tablet na raspolaganju ima Power i Volume tastere, koji su raspoređeni sa leve bočne i gornje strane, kada se tablet drži u landscape položaju. Sa te leve bočne strane su smešteni i svi dostupni konektori: 3.5mm za slušalice, MicroUSB i HDMI, a tu su i slot za MicroSD memorijske kartice kao i ugrađeni mikrofon. Na raspolaganju je jedan zvučnik, postavljen sa zadnje strane, dok tablet ukupno ima dve kamere: napred rezolucije 0.3MP a pozadi 2MP, stim što nas kvalitet videa nije baš oduševio, no ne odskače bitnije od proseka za ovu kategoriju. Ekran očigledno koristi TN panel i u najboljem slučaju može da se kaže da je prosečnog kvaliteta, stim što je slika pomalo hladnih tonova. Ipak, za manje zahtevne korisnike će i to biti sasvim dobro.

Konfiguracija je bazirana na Rockchip RK3188 Quad core ARM Cortex A9, procesoru, koji radi na 1.6GHz, sa 1GB RAM-a i 8GB interne memorije. Ovo se pokazalo sasvim dovoljnim da tablet radi fluidno i bez ikakvih problema (skoro 25.000 poena u AnTuTu testu), što treba zahvaliti i činjenici da interfejs nije doživeo praktično nikakve izmene u odnosu na fabrički Android. Dobra vest je i da na tabletu stiže Android u 4.4.2 verziji koja je jedna od svežijih. Ovaj model ima na raspolaganju WiFi adapter (Bluetooth je izostao), dok je za napajanje zadužena Li-Ion baterija kapaciteta 4000mAh, koja izvlači oko 5h prosečnog korišćenja.

Rezime

Ovaj tablet korisnicima nudi sasvim pristojne performanse koje će odgovarati manje zahtevnim korisnicima. Ipak, ima dovoljno snage za surfovanje, gledanje filmova i igranje igara (naravno, ove novije i zahtevnije će ga ipak malo namučiti). Za onoliko koliko košta, teško bi bilo očekivati mnogo više, i možemo samo konstatovati da je, ako se gleda odnos cene, kvaliteta i performansi, Nextbook NX785QC8G sasvim dobro kotiran.

Conclusion

This tablet offers decent performance that will suit less demanding users. However, there is plenty of power for surfing, watching movies and playing games (the newer and more demanding games will not run smoothly). At this price, it is hard to expect more, and if the price/quality/performance ratio is the most important, Nextbook NX785QC8G is a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 100€

Computer Dream ustupio: Nextbook NX785QC8G
maloprodaja: Computer Dream prodajna mesta na ovom linku.