Projekat implementacije enkripcije u WAN mreži Vojvođanske banke

Na nedavno završenoj konferenciji kompanije MDS informatički inženjering pod nazivom “Digitalna predstava” projekat implementacije enkripcije u WAN mreži Vojvođanske banke izazvao je ogromnu pažnju kako posetilaca i IT stručnjaka, tako i predstavnika medija.

Zvanično press saopštenje

Kompletan projekat su prisutnima predstavili gospodin Miodrag Čihorić ispred Vojvođanske banke i gospodin Nebojša Tasić ispred MDS-a stavljajući u prvi plan važnost i neophodnost jednog ovakvog projekta koji bi trebao i ostalim bankama u Srbiji da bude primer za podizanje, tj. kreiranje vrhunske WAN mreže. Glavni ciljevi samog projekta su da se obezbedi funkcionalna i pouzdana WAN mreža, osigura bezbednost podataka i omogući puna kontrola mrežnog saobraćaja. Skalabilnost je takođe u ovom projektu od ključnog značaja, što je bio dodatni izazov za MDS-ov tim stručnjaka.

Krenimo prvo od pouzdanosti koja je od fundamentalnog značaja za implementaciju jednog ovakvog projekta, jer u slučaju “ispada” pojedinih komponenti sistema servisi banke i dalje moraju ostati funkcionalni. MDS-ov tim se prema rečima gospodina Nebojše Tasića odlučio za implementiranje redudansi na svim nivoima, što je ukljičivalo i primarnu i bekap lokaciju koje su geografski dislocirane. Na ovaj način omogućeno je besprekorno funkcionisanje svih servisa Vojvođanske banke, čak i u najekstremnijim uslovima. Bezbednost informacija drugi je veliki zadatak koji se našao ispred MDS-ovih inžinjera i tima iz Vojvođanske banke. Prema rečima gospodina Miodraga Čihorića iz Vojvođanske banke rešenje je pronađeno u kriptografskim mehanizmima najvišeg nivoa. Isti su pored izuzetne zaštite omogućili i visok stepen skalabilnosti, što je od ključnog značaja za WAN mrežu banke, koja je izvedena u svim poslovnicama na celoj teritoriji Srbije. Mogućnost krađe i zloupotrebe podataka dodatno je rešen uvođenjem sistema koji ima mogućnost da na vreme (blagovremeno) detektuje i spreči zlonamerne napade koji za cilj prvenstveno imaju krađu poverljivih podataka, kao što su na primer bankarske transakcije.

U cilju dodatnog osiguravanja bezbednosti osetljivih podataka pri komunikaciji ATM uređaja sa centralnim serverima, uveden je još jedan nivo zaštite baziran na implementaciji firewall sistema na svim udaljenim lokacijama banke. Firewall sistem ima zadatak da vrši monitoring i kontrolu dolaznog i odlaznog saobraćaja na osnovu prethodno precizno definisanih pravila. Ovakvim rešenjem otklonjena je svaka mogućnost zloupotrebe podataka.

Poslednji, ali ništa menje važan zadatak u odnosu na prethodne je bio i implementacija centralizovanog manadžment sistema koji integriše nove funkcionalnosti i omogućava jednostavan i efikasan način monitoringa i konfigurisanja uređaja u mreži. Ovaj zadatak rešen je implementiranjem CISCO-vih rešenja koja su u najvećem obimu i korišćenja za realizaciju projekata implementacije enkripcije u WAN mreži Vojvođanske banke.

“Najveći benefit koji je Vojvođanska banka dobila realizacijom ovog projekta je kompletna nova WAN infrastruktura po najvišim bezbednosnim standardima koji su u saglasnosti sa internim i eksternim standardima koje banka treba da poštuje. Takođe, moram da naglasim da korisnici usluga Vojvođanske banke nijednog trenutka nisu osetili bilo kakav zastoj u radu tokom realizacije projekta koji je trajao puna 3 meseca” – izjavio je gospodin Miodrag Čihorić ispred Vojvođanske banke.