SilverStone Grandia GD06B

Jedno od interesantnijih HTPC kućišta na tržištu, vrlo atraktivnog dizajna koji se uklapa u HiFi komponente. Izrada je kvalitetna, a prostora ima sasvim dovoljno na raspolaganju i za najzahtevnije korisnike. Sistem hlađenja je odličan i u rangu onoga što se viđa na standardnim ATX kućištima.

Sve popularnije su HTPC konfiguracije, a sa njima i kućišta koja treba uklopiti u ostatak multimedijalne opreme. SilverStone je jedan od proizvođača kućišta koji je posebnu pažnju posvetio upravo ovog segmentu tržišta, pa tako imamo u ponudi neke veoma interesantne modele. Na test je stiglo Grandia GD06B kućište koje će odlično odgovarati onima koji traže nešto veće HTPC kuićište za malo zahtevniju konfiguraciju, a opet takvog dizajna da će se lako uklopiti uz postojeće HiFi komponente. Posebno treba naglasiti i to da u kućište staju kartice regularne visine, što obično predstavlja veliko ograničenje kod HTPC modela koji primaju samo Low Profile format.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma efikasno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Micro ATX, Mini-DTX, Mini-ITX
  • Uređaji: 1x 5.25" eksterno, 4x 3.5", 1x 2.5” ili 3x 3.5", 2x 2.5” interno
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Bočno: 2x120mm (desna strana), 1x 120mm (leva strana), 1200rpm, 20dBA
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 440 mm (W) x 150 mm (H) x 340 mm (D)
  • Težina: 5.6 Kg

SilverStone Grandia GD06B

Ovo kućište nije toliko malo kao neki od HTPC modela koje smo već videli, ali jeste dubine do samo 340mm, što će omogućiti da bez problema stane u klasičnu policu za komponente. Dizajn ovog kućišta nam se dopao, elegantne linije, metalna šasija sa aluminijumskim poklopcem napred (okvir prednjeg panela je plastični), kompletno crne boje, sa diskretnim logom proizvođača i plavim LED svetlom na Power tasteru. Jedino što pomalo kvari utisak jeste metalna bravica koja i nije uvek baš visoko na listi prioriteta kada je u pitanju HTPC konfiguracija. Ipak, sa hromiranim nožicama i prednjim panelom koji je od brušenog aluminijuma, Grandia GD06B će se odlično vizuelno uklapiti uz neke skupe HiFi komponente, pogotovo što nije ni malo lagano i prazno teži preko 5.5Kg.

Prednji panel se otvara i vidimo da imamo na raspolaganju jedan 5.25" slot za optički uređaj, ali i dve 3.5" Hot Swap fioke za hard diskove, što je sjajan dodatak i prvi put tako nešto viđamo na kućištima ovih dimenzija. Dodatno, moguće je instalirati još dva 3.5" i jedan 2.5" ili još jedan 3.5" i dva 2.5" hard diska. Ispod poklopca vidimo i dva USB 3.0 porta, dva 3.5mm audio priključka za mikrofon i slušalice i Reset taster. Kućište je dovoljno prostrano da stane standardno ATX napajanje do dužine od 150mm, kao i kuler za procesor visok 70mm (ako se ne koristi optički uređaj, može i do 120mm), kao i grafička kartica do dužine od 11". Hlađenje sistema je vrlo ozbiljno rešeno sa ugrađena čak tri 120mm ventilatora koji rade veoma tiho (1200RPM i 20dBA). Ako je potrebno, mogu se umesto njih ugraditi 80mm modeli, a pozadi ima prostora za još dva 80mm ventilatora, što nam govori da se kućište može bez ikakvih problema koristiti i za prilično moćne konfiguracije koje je uvek problematično ohladiti u ovako malom kućištu.

Rezime

Ovo kućište je definitivno pravljeno za zahtevne korisnike koji čak i u HTPC formatu imaju visoke zahteve i planiraju malo snažniju konfiguraciju, a da se pri tome očuvaju kompaktne dimenzije ove platforme. Pored atraktivnog dizajna, kvalitet izrade kućišta je odličan, a opcije za hlađenje daleko iznad proseka. Cena nije visoka za ono što se dobija, i Grandia GD06B zasluženo dobija našu preporuku kao pravo HTPC kućište za Power User korisnike.

Conclusion

This case is definitely made for demanding users who even in the HTPC format have high demands and plan powerful configuration, but with maintaining compact dimensions of the platform. Besides, the case build quality is excellent and the options for cooling are far above average. The price isn’t high for what you get, and Grandia GD06B deservedly gets our recommendation as the right HTPC case for Power User users.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 120€

Microsystems ustupio: SilverStone Grandia GD06B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.