APC Back-UPS RS 500VA

APC je najpoznatije ime kada su USP-ovi u pitanju, pa ne treba ni za trenutak sumnjati da li se može sigurnost podataka poveriti upravo njihovom proizvodu. Model koji predstavljamo je osnovni i pruža zaštitu do 4 uređaja na njega povezana, kao i napajanje sa baterije za 3.

Uređaj koji predstavljamo, APC RS 500VA spada u Back-UPS liniju koja je namenjena pre svega za pojedinačnu kućnu i kancelarijsku upotrebu. Sa 500VA odnosno 300W, ovaj UPS će biti dovoljan za jedan računar manje potrošnje. Ne treba posebno napominjati koliko je važno obezbediti računaru neometano napajanje, pošto posledice nestanka, a pogotovo dolaska struje mogu biti vrlo ozbiljne. Iako ovaj model nije novijeg datuma, on predstavlja osnovnu ponudu APC-a, i iz tog razloga smo rešili da ga predstavimo.

Ključne karakteristike

  • Kapacitet od 500VA (300W) je idealan za jednu prosečnu konfiguraciju
  • Svetlosna i zvučna sigalizacija praktično svih stanja rada
  • Mogućnost povezivanja 3 uređaja na bateriju
  • Zaštita od preopterećenja na sve 4 utičnice i telefonskoj liniji

Utisak kvare

  • U pakovanju dolaze samo dva kabla (ima četiri utičnice)

Specifikacija

APC Back-UPS RS 500VA - Kapacitet: 500VA

  • Izlazna snaga: 300W
  • Izlazni napon: 230V
  • Ulazni napon: 168 - 280V (nominalni 230V)
  • Povezivanje sa računarom: USB interfejs
  • Autonomija: 16.3 minut (150 W half load), 4.4 minuta (300 W full load)
  • Vreme punjenja baterije: 8h
  • Utičnice i zaštita: 3 utičnice sa baterijskom zaštitom, 1 utičnica sa surge zaštitom
  • Indikacija: LED i zvučna (Power on, On Battery, Replace Battery i Overload)
  • Dodatna zaštita: RJ-45 utičnica za modem/fax liniju
  • Dimenzije: 165 x 91 x 284 mm
  • Težina: 5.89 kg
  • Nivo buke: oko 45 dBA (na 1 m udaljenosti)

APC Back-UPS RS 500VA

Ovaj USP je dimenzija mini-tower kućišta i bele je boje, a težak je skoro 6 Kg. Sa prednje strane uređaja se nalazi taster za paljenje kao i LED diode koje signaliziraju da je upaljen, da je baterije povezana, preopterećenje sistema i signal da je vreme za menjanje baterije. U pakovanju dolaze dva specijalna naponska kabla za povezivanje uređaja na UPS, pošto nema obične šuko priključke, jedan telefonski kab i jedan USB kabl za povezivanje sa računarom. Pre nego što se poveže i počne sa radom, potrebno je otvoriti poklopac odeljka za bateriju koji se nalazi na donjoj strani, izvaditi bateriju i povezati je sa konektorima.

Kako je u pitanju UPS predviđen za rad sa jednim računarom, on može (kada je baterija na 100% svog kapaciteta) izdržati bez struje nešto više od 4 minuta pod punim opterećenjem, ili nešto više od 16 minuta sa polovinom opterećenja. Ovo je u oba slučaja sasvim dovoljno da se svi podaci sačuvaju i računar ugasi. Ukoliko to želite, možete ga povezati na računar i instalirati priloženi softver, što daje mogućnost da kada niste tu a nestane struje, softver sam ugasi računar da ne bi došlo do neželjenih efekata.

Sa zadnje strane se nalaze svi neophodni konektori, a to su ulazni i izlazni priključak za telefonsku liniju koja se takođe štiti od naponskog udara, data port odnosno konektor za povezivanje UPS-a sa računarom, kao i 4 konektora za uređaje koji se štite. Vizuelno su i obeleženi ovi poslednji, pa tako tri konektora služe za povezivanje uređaja na bateriju, a jedan pruža samo surge zaštitu. Bitno je i reći da prve tri utičnice nisu aktivne kada je UPS isključen (pritiskom na taster na prednjoj strani), dok je jedna surge utičnica uvek aktivna.

Da bi baterija bila punog kapaciteta, potrebno je da prođe 8 sati od uključenja uređaja. Kombinacija svetlosne i zvučne signalizacije će vas uvek obavestiti šta se dešava, bez obzira da li je u pitanju nestanak struje, preopterećenje ili recimo da baterija nije prošla automatsko samo-testiranje. Projektovani radni vek baterije je od 3 do 6 godina uz ciklus kompletnog pražnjenja i punjenja na svakih 3 do 6 meseci.

Rezime

Nikada nije suvišno reći koliko je bitno osigurati računar od eventualnih problema i šteta koje mogu nastati zbog struje. Ukoliko imate jedan računar, bez obzira da li je kod kuće ili na poslu, UPS može puno značiti (što će svakako potvrditi svi oni koji su to saznali na teži način). APC je svakako jedno od najpoznatijih imena u industriji po pitanju raznih vrsta UPS rešenja, a ovaj model treba definitivno uzeti u obzir.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2007.): 120€

Direct Link ustupio: APC Back-UPS RS 500VA
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.