APC Back-UPS ES 700VA

Sjajan UPS model osnovne kategorije dopadljivog izgleda i odličnih mogućnosti. Pored toga što štiti čak osam uređaja od naponskih udara i šumova u električnoj mreži, može da štiti i modem. Maksimalni izlazni kapacitet je 405W koje se isporučuju na 4 utičnice, i to je dovoljno za skoro 4 minuta autonomije na maksimalnom opterećenju.

APC je jedno od najvećih, ako ne i najveće ime kada je u pitanju zaštita računara od nestanka struje i strujnih udara. Ako vam se i nije do sada desilo da neka komponenta strada zbog struje, sigurno ste čuli da se nekome to desilo. Po brojnim primerima, vidimo da može stradati bukvalno bilo koji deo računara, ako ne i ceo računar. Zbog svega ovoga, kupovina surge uređaja ili UPS-a (uninterruptible power supply ili uninterruptible power source odnosno neprekidan izvor energije) je nešto što se logično nameće. Cena više ne može biti izgovor da se UPS ostavi za sledeću kupovinu, pogotovo kada se uzme u obzir da šteta koja može nastati višestruko prevazilazi vrednost UPS-a.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Čak 8 šuko utičnica su zaštićene od šuma i naponskog udara, a 4 povezane na bateriju
  • Maksimalna izlazna snaga od 405W obezbeđuje do 4 minuta autonomije
  • USB veza sa računarom i PowerShute softverom za automatsko gašenje računara
  • Kompaktne dimenzije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

APC Back-UPS ES 700VA - Kapacitet: 700VA

  • Izlazna snaga: 405W
  • Izlazni napon: 230V
  • Ulazni napon: 180 - 266V (nominalni 230V)
  • Maksimalna jačina struje: 10A
  • Autonomija: 15.1 minut (202.5 W half load), 3.9 minuta (405 W full load)
  • Vreme punjenja baterije: 16h
  • Utičnice i zaštita: 4 šuko utičnice sa baterijskom zaštitom, 4 šuko utičnice sa surge zaštitom
  • Indikacija: LED i zvučna (prelazak na napajanje sa baterije, nizak nivo napunjenosti baterije i kontinualno naponsko preopterećenje)
  • Dodatna zaštita: modem/fax/DSL/10-100 Base-T
  • Dimenzije: 86 x 230 x 285 mm
  • Težina: 6.8 kg
  • Nivo buke: oko 45 dBA (na 1 m udaljenosti)

APC Back-UPS ES 700VA

Ovaj UPS spada u Back-UPS klasu, što znači da je u pitanju osnovni model namenjen kućnoj i kancelarijskoj upotrebi. Kapacitet iznosi 700VA, ali ono što je važnije je izlazna snaga koja je 405W pošto ćete tako lakše izračunati potrebe vašeg računara. Spolja gledano, ovaj UPS izgleda kao malo glomazniji produžni kabl. Suštinski, on i jeste produžni kabl čiji su svih 8 šuko priključaka zaštićeni od naponskih udara i šumova u električnoj mreži koji mogu oštetiti električne uređaje, a 4 utičnice i direktno povezane na bateriju koja ih napaja po nestanku struje. Ovo treba imati na umu kada se povezuju uređaji, da se ne bi desilo da se po nestanku struje štampač napaja sa baterije, a recimo monitor ugasi.

Ceo uređaj je crne boje i prilično deluje neupadljivo, što i jeste poenta. Sa donje strane se nalaze i rupe za montažu na zid, što je pomalo neobično za jedan UPS, ali svakako korisno, stim što treba voditi računa da je ovo uređaj težak skoro 7 kilograma. Na njemu se pored standardnih šuko utičnica nalazi i zaštita za mrežni priključak kako bi bukvalno ceo računar bio siguran, a tu je i konektor za povezivanje sa računarom. Uz ovaj UPS se isporučuje i softver kojim se između ostalog može podesiti automatsko gašenje računara u slučaju nestanka struje, što je vrlo korisna opcija.

Pored signalnih LED lampica, tu je i taster za paljenja, kao i prekidač za resetovanje uređaja koji se nalazi sa bočne strane. Baterija se lako menja i vadi se sa donje strane. Ono što je najbitnije je i koliko može računar izdržati bez struje, radeći na bateriju. Zvučna signalizacija će upozoriti na prelazak napajanja na bateriju, naponsko preopterećenje i nizak nivo kapaciteta baterije. Proizvođač navodi da je autonomija za 202.5W ili pola maksimalnog opterećenja nešto više od 15 minuta, dok pod punim opterećenjem baterija može trajati do 4 minuta, što je sasvim dovoljno da sačuvate svoj rad i ugasite računar.

Kako se na UPS-u nalaze obični šuko utikači, mogu se priključiti i drugi električni uređaji, no treba imati na umu da je kapacitet ovog modela takav da nema šanse da odgledate celu utakmicu na običnom televizoru, ali ako imate LCD televizor može se računati i do 1.5h autonomije. Za svaki slučaj, na sajtu proizvođača postoji i mali "digitron" na kome možete izračunati predviđenu autonomiju u odnosu na opterećenje.

Rezime

Koliko je korisno imati jedan ovakav uređaj će se pokazati već prvom prilikom kada nestane struje, a ukoliko dođe do strujnog udara, znaćete da je vaš računar na sigurnom. Za osnovni UPS model, APC Back-UPS ES 700VA predstavlja odlično rešenje, i ne definitivno ne treba puno razmišljati o kupovini, pogotovo što je cena prilično povoljna za jedan APC proizvod, a to ime garantuje beskompromisni kvalitet.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2007.): 126€

Pakom Distribution System ustupio: APC Back-UPS ES 700VA
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim