Asus O!Play HDP-R1

Najnoviji proizvod kompanije Asus je multimedijalni mrežni plejer O!Play. Ovaj uređaj se povezuje na televizor i lokalnu mrežu, uz mogućnost puštanja materijala direktno sa USB ili eSATA eksternih uređaja. Vrlo jednostavan za instalaciju i korišćenje, O!play radi brzo i dobro, a kako je cena povoljna, dobija i odličnu ukupnu ocenu.

U poslednje vreme vlada prava poplava mrežnih multimedijalnih plejera, uređaja koji se sa jedne strane povezuju na televizor, a sa druge na računar ili kućnu mrežu. Uloga ovih uređaja je da se na što jednostavniji način filmovi sa računara mogu gledati na televizoru. Možda pomalo iznenađujuće, Asus je takođe požurio da na tržište izbaci svoj HDP-R1 ili O!Play model. Ono što je specifično za ovaj plejer je da donosi dosta dobru podršku za različite multimedijalne formate, veoma jednostavan je za instalaciju i korišćenje i predviđena veoma povoljna cena. Ukoliko su ono što se traži osnovne funkcije, ovaj plejer može biti odličan izbor, a mi vidimo da se Asus odlučio da uđe i u ovaj segment tržišta, što svakako nije loše pošto veća konkurencija može samo da ima pozitivne efekte.

Ključne karakteristike

  • Podrška za Full HD video, HDMI 1.3
  • Jednostavno podešavanje i povezivanje na mrežu
  • Čita dosta različitih formata

Utisak kvare

  • Kvalitet izrade je samo prosečan

Specifikacija

  • Interfejs: LAN, 2x USB 2.0
  • Video formati: MPEG1/2/4,RM/RMVB,VC-1,H.264 (.mp4,.mov,.xvid,.avi,.divx,.asf,.wmv,.mkv,.rm,.rmvb,.flv,.ts,.m2ts,.dat,.mpg,.vob)
  • Titlovi: SRT,SUB,SMI,SSA
  • Audio formati: MP3,WAV,AAC,OGG,FLAC,AIFF
  • Ostali formati: JPEG,BMP,PNG,GIF,TIFF
  • Konekcije: Kompozitni AV i HDMI 1.3 video, optički S/PDIF audio
  • Dodatno: Digital AC3, DTS i Digital Plus, Full HD

Asus O!Play HDP-R1

Prvo što smo primetili je da ova crna kutija nije baš vrhunskog kvaliteta izrade (kao što bi smo potpuno opravdano očekivali od Asus-a), što u suštini i nije neka posebna mana pošto će verovatno i stajati negde iza TV-a a ne u prvom redu. Odmah da kažemo i da napred postoje dve plave statusne diode koje prilično jako svetle i moguće je da će noću nekome i zasmetati (u najgorem slučaju će izolir traka rešiti problem trajno). Sa dimenzijama od 181.0x125.3x47.7mm i težinom od 491g možda najviše podseća na eksterni hard disk, no ovaj model nema mogućnost instalacije diska već radi isključivo sa USB i eSATA eksternim diskovima i skladištenim prostorom preko LAN interfejsa.

Dizajn je vrlo jednostavan, pa se tako dva USB porta (jedan je istovremeno i eSATA) nalaze sa bočne strane, dok su svi ostali konektori smešteni pozadi. To su pored onog napajanje i kompozitni video i audio, optički S/PDIF, HDMI u verziji 1.3 i LAN priključak. Povezivanje je jednostavno, čak i sa mrežom (preko DHCP ili statične IP adrese), tako da sa gledanjem filmova može da se počne u roku od 15ak sekundi. U pakovanju se dobija i daljinski upravljač koji deluje pomalo jeftino, ali je dovoljno mali i vrlo funkcionalan da ipak dobija prelaznu ocenu. Interfejs je prilično brz i veoma intuitivan, a nudi pregled video fajlova, muzike i slika (svi ostali fajlovi će biti ignorisani), uz preview prozor za sve materijale.

Rezime

U praksi se O!Play odlično pokazao, sve filmove učitava vrlo brzo i pušta u Full HD-u bez ikakvog seckanja ili nepravilnosti. Ono što se može zaključiti je da je ovaj plejer namenjen onima koje zanimaju najviše filmovi, dok im neke druge funkcije nisu presudne. Cena je za mrežni plejer vrlo dobra, pa nema nikakve dileme oko toga da li je ovo dobra kupovina. Asus je našao još jedan segment tržišta gde ga do sada nije bilo, i na najbolji način ulazi na njega. Već je spreman i malo napredniji plejer, O!Play Air koji se nadamo da ćemo uskoro i videti kod nas.

Conclusion

O!Play is awesome, it performs loading of movies quickly and replays them in full HD smoothly and without any problems. This player is intended for movie fans that do not care about other possibilities. Price of this network player is very good so there is no doubt whether this is good offer or not. Asus found one more market segment for itself and this is the best way to enter in it. A more advanced player is ready and we do hope O!Play Air will be available soon.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2009.): 118€

Gigatron ustupio: Asus O!Play HDP-R1
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79