Asus O!Play Mini

Ovo je najnoviji Asus multimedijalni plejer koji će biti interesantan onima kojima treba što jednostavniji uređaj za puštanje filmova i muzike. Ovaj mališa će bez ikakvih problema pustiti bilo koji video i audio format, uključujući i najnovije Full HD formate.

Ovo nije prvi Asus multimedijalni plejer koji smo testirali, i već smo imali priliku da isprobamo sve prethodne modele, tako da imamo prilično visoka očekivanja od ovog mališe. Na tržištu već postoji ne mali broj sličnih uređaja sa već ugrađenim hard diskovima, podrškom za WiFi i drugim manje ili više egzotičnim opcijama. Asus-ov pristup je ovde bio malo drugačiji, pa umesto da se takmiči po specifikacijama, imamo pred sobom jedan od svega par ultra malih multimedijalnih plejera koji su dostupni na tržištu. U kombinaciji sa veoma dobrom cenom, ovakav plejer će sigurno privući dosta pažnje, posebno onih koji traže jednostavan i plejer sa podrškom za veliki broj formata.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Veliki broj podržanih formata
  • Veoma kvalitetna reprodukcija
  • Čitač memorijskih kartica

Utisak kvare

  • Nema LAN interfejsa, nije podržan WiFi

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, Composite Video, Composite Audio out, HDMI, optički S/PDIF
  • Video: MPEG1,MPEG2,MPEG4,RM,RMVB,VC-1,H.264 (TRP,MP4,MOV,XVID,AVI,ASF,WMV,MKV,RMVB 720p,RMVB 1080p,FLV,TS,MTS,M2TS,DAT,MPG,VOB,ISO,IFO,M1V,M2V,M4V)
  • Audio: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, LPCM, WMA (Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS Surround Sound, ID3 Tag, Dolby TrueHD Decode & Passthrough)
  • Ostali formati: JPEG,BMP,PNG,GIF
  • Subtitles: SRT,SUB,SMI,SSA,ASS,IDX,TXT
  • Dodatno: čitač memorijskih kartica (SD/ MS/ xD/ MMC)

Asus O!Play Mini

O!Play Mini je dimenzija 151.85 x 106.7 x 29.03 mm i teži 175g, tako da bez problema može stati i u džep. Dizajn nije nešto previše interesantan, i ako ne računamo šaru sa gornje strane, u pitanju je obična kutija od crne mat plastike. U pakovanju se dobija solidan daljinski upravljač, adapter za napajanje, ali i HDMI kabl koji se vrlo retko dobija (čak i kada su u pitanju monitori sa podrškom za ovaj interfejs). Sa prednje strane uređaja vidimo USB port (u pitanju je 2.0 verzija interfejsa) i čitač memorijskih kartica (podržava SD, MS, xD i MMC formate). Pored su i Power taster i IR prijemnik. Sa zadnje strane vidimo da nema puno toga na raspolaganju: konektor za napajanje, HDMI i optički S/PDIF konektori kao i kompozitne video i audio konekcije (RCA). Reset taster je skriven i može se pritisnuti samo vrhom olovke. Odmah je i jasna najveća razlika u odnosu na ostale multimedijalne plejere: nema LAN porta, samim tim ni mogućnosti da se poveže na drugi računar ili mrežu (ne postoji ni podrška za USB WiFi adapter).

U suštini, ovaj plejer služi da se sa jedne strane poveže sa TV-om ili monitorom, a sa druge strane preko USB interfejsa sa eksternim ili flash diskom, ili memorijskim karticama, sa kojih može reprodukovati multimedijalne formate, bez posredstva računara. Povezivanje je krajnje jednostavno, a po uključivanju vidimo da se interfejs nije mnogo izmenio, ne izgleda previše atraktivno, ali je dosta brz i nema nikakvog čekanja na učitavanje. Po priključivanju nekog eksternog diska (podržani su FAT16/32,NTFS,HFS/HFS+,EXT3 fajl formati), O!Play Mini indeksuje sve fajlove (što se odvija u background-u) što obezbeđuje bolje performanse pretraživanja ali i reprodukcije ukoliko su u pitanju neki glomazni fajlovi. Podržano je stvarno dosta toga i lista formata je impresivna. Ovaj plejer će pročitati praktično bilo šta što mu se "podmetne", i moguće je jedino da će biti malo problema sa nekim egzotičnim starijim formatima koji se retko kada koriste. Ono što je bitno je da će svi novi formati i Full HD video biti reprodukovan kako treba, ali i da neće biti nikakvih problema sa titlovima koji se mogu i dodatno podešavati (veličina, font, pozicija, boja).

Rezime

Ovaj plejer jako lepo radi i snalazi se odlično sa svim formatima koje smo isprobali, nema seckanja, čekanja ili bilo kojih drugih problema i jedino što je logično jeste da ukoliko se pretražuje neki veći fajl (od desetak GB) moguće je da dođe do malog usporavanja, no to je pre posledica USB 2.0 interfejsa nego samog plejera. Iako odstustvo LAN priključka dosta ograničava upotrebu ovog plejera, ima dosta korisnika kojima to neće biti neki veliki problem. Sve zajedno, ovakav plejer predstavlja pravo osveženje aktuelne ponude i zaslužuje preporuku zbog svega viđenog.

Conclusion

This player is working very nice with all the formats we have tried. Everything work smoothly , there is no delay or any other problems and all that is logical is that if you are searching for a large file (dozen GB), a slight slowdown is possible, but this is due to USB 2.0 interface, not the player itself. Although lack of LAN ports limits the use of the player, there are many users to whom that will not be a problem. Overall, this player is a real refreshment of the current offer and it deserves a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Asus ustupio: Asus O!Play Mini
zvanični sajt: asus.rs