Cooler Master NotePal L1

Još jedan od brojnih modela NotePal postolja kompanije Cooler Master, L1 ima plastičnu konstrukciju sa metalnom mrežicom sa gornje strane i ugrađenim 160mm ventilatorom koji pokreće solidnu količinu vazduha.

Postolja za laptopove su već uveliko odomaćena na našem tržištu, posebno pošto se najčešće radi o modelima koji imaju i funkciju hladnjaka, odnosno imaju pasivno ili aktivno hlađenje koje pomaže da se laptop rashladi kada je to najpotrebnije. Cooler Master je i jedan do pionira u ovoj oblasti, a NotePal serija postolja više nego poznata i priznata, tako da smo već prilično dobro upoznati sa nekim od prethodnih modela. Na test nam je stigao model L1, koji spada u varijante sa aktivnim hlađenjem, odnosno ugrađenim ventilatorima. Model L1 je prilagođen laptopovima do dijagonale ekrana od 17", ima 16" ventilator fiksnog broja obrtaja i generalno će odlično odgovarati onima sa laptopovima koji se malo više greju.

Ključne karakteristike

  • 160mm ventilator, fiksni broj obrtaja
  • Dobro hlađenje

Utisak kvare

  • Fiksni položaj

Specifikacija

  • Dimenzije: 390 x 310 x 20~47 mm
  • Težina: 720g
  • Hlađenje: 160 x 160 x 15 mm ventilator, 1400±15% R.P.M., 70CFM, 21 dBA

Cooler Master NotePal L1

Proizvođač nije ništa eksperimentisao sa dizajnom, pa imamo jednostavno postolje napravljeno najvećim delom od plastike, sa metalnom mrežicom sa gornje strane koja zauzima skoro celu gornju površinu. Pored uloge da što brže odvodi toplotu sa donjeg dela laptopa, bitno je da postoji što bolji protok vazduha. Za razliku od nekih drugih modela, ovaj ima fiksirani nagib, tako da nema podešavanja položaja, što opet nekome možda i ne odgovara baš najbolje. Kvalitet izrade je dosta dobar, plastika u mat finišu i sa gumiranim stopama sa donje strane, kako postolje ne bi klizalo po podlozi. Da bi laptop ostao na mestu a ne skliznuo na dole, postoji i mali uzdignuti deo koji će ga zadržati na mestu.

Ventilator je prečnika 16cm, tako da pokriva dobar deo donje strane, a da bi cela stvar bila što jednostavnija, nema kontrole brzine obrtaja, već se okreće fiksno na 1400RPM-a. Ovo sa jedne strane nije loše pošto neće morati da se razmišlja o tome uopšte, ali sa druge strane može biti problematično onima koji su navikli da mogu da fino podese broj obrtaja, kako bi dobili i što tiši rad. U praksi, oko 21dBA nije uopšte tako glasno i u najvećem broju slučajeva se neće ni čuti u odnosu na sam laptop, ali ko god je navikao na apsolutnu tišinu, sigurno da neće biti oduševljen. Sa donje strane postolja vidimo da je USB kabl koji je potreban za napajanje fiksiran, ali i da je konektor takav da se na njega može priključiti još jedna uređaj, tako da se neće zauzeti USB port laptopa bez mogućnosti da se i dodatno iskoristi.

Rezime

Sa oko 70CFM-a, koliko je protok vazduha ovog modela, jedno je sigurno, a to je da neće biti zamerki na hlađenje koje je prilično efikasno i koje postiže stvarno odlične rezultate (čak i do 10 stepeni niže temperature u odnosu na laptop bez hlađenja. Uz primedbe oko fiksiranog ugla nagiba i nemogućnosti da se broj obrtaja ventilatora menja, ostaje utisak da se radi o stvarno fantastičnom uređaju koji će dosta značiti za hlađenje laptopa.

Conclusion

With the 70CFM air flow, it is certain there will be no objections to the cooling that is effective and achieves excellent results (temperatures are up to 10 degrees lower compared to the laptops without cooling). With notions regarding a fixed angle of inclination and the inability to change the fan speed, this fantastic device will mean a lot for cooling of a laptop.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 15.5€

Gigatron ustupio: Cooler Master NotePal L1
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com