D-Link ShareCenter DNS-345

Veoma interesantan 4-bay NAS uređaj koji stiže iz D-Linka. Dobre cene i sasvim solidnog seta opcija, jednostavan za instalaciju i dodavanje/menjanje diskova. Namenjen je kućnim, ili manje zahtevnim poslovnim korisnicima.

Na našem tržištu ima sve više raznih modela NAS-ova, koji su postali sve složeniji i daleko nadmašili osnovnu namenu backup-a i share-ovanja podataka. Od nedavno, možemo videti i neke od D-Link modela NAS-ova koji su namenjeni kućnim ili manje zahtevnim poslovnim korisnicima, a kojima treba model u koji staju do četiri 3.5" SATA hard diska. Ono što nas je pomalo i iznenadilo jeste prilično dobra cena, s obzirom da se ipak radi o nešto poznatijem proizvođaču koji i nije poznat po jeftinim proizvodima. Bilo kako bilo, ShareCenter DNS-345 je dobra prilika da se dođe do kvalitetnog 4-bay NAS-a sa mnoštvom funkcija.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije za model u koji staju četiri diska
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Dobre performanse
  • Dva LAN priključka
  • USB priključak za periferije

Utisak kvare

  • Samo jedan USB port

Specifikacija

  • Disk management: RAID 0/1/5/10/5 + Hot Spare, JBoD, Standard
  • File sistem: EXT4 interno, FAT16/32, NTFS eksterno
  • LAN: 2x 10/100/1000 port
  • USB: 1x USB 2.0
  • Hard disk: 4x 3.5" SATA
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS
  • Dodatno: 128 x 32 OLED Display

D-Link ShareCenter DNS-345

Uz dimenzije od 128 x 200 x 178 mm i težinu od 2.7Kg (prazan), ovaj NAS ne odskače od brojne konkurencije. Dizajn se uklapa u aktuelnu ShareCenter seriju, sa kvalitetnim metalnim kućištem i plastičnom prednjom maskom. Da bi se pristupilo ležištima za diskove, maska se jednostavno skida i tu vidimo da je raspored takav da su dva diska postavljena u gornjem delu, dva u donjem, dok ih razdvaja LCD ekran. Konkretno, u pitanju je OLED ekran sa rezolucijom od 128x32 piksela, na kome će se prikazivati bitne informacije za rad NAS-a, dok sa prednje strane maske imamo i Power i Next tastere.

Svi konektori su smešteni sa zadnje strane, i tu su konektor za napajanje, dva LAN porta, jedan USB 2.0 port, kao i uvučeni Reset taster. Napajanje je eksterno i dolazi u pakovanju, uz pripadajući naponski kabl i jedan LAN kabl. Sa zadnje strane vidimo i karakteristične plastične kvačice, što su u stvari ručice poluga pomoću kojih se instalirani diskovi vade napolje (naravno, posle skidanja prednje maske). U pakovanju dolazi i CD sa Quick Setup softverom, mada je po svemu sudeći jednostavnije pristupiti NAS-u preko Web interfejsa i odatle obaviti inicijalno podešavanje. Diskovi koriste ETX4 fajs sistem, dok priključeni USB flash ili eksterni hard disk mogu bili i FAT 16/32 ili NTFS fajl sistema. Šteta što postoji samo jedan USB port pošto NAS podržava i priključivanje UPS-a za dodatnu zaštitu podataka.

Rezime

Ovaj NAs pod punim opterećenjem troši 53W, dok u Sleep režimu potrošnja pada na 13.5W, što su i više nego dobre brojke. Na žalost, nismo uspeli da saznamo koji procesor se koristi i generalno koja je konfiguracija u pitanju, ali to i nije toliko bitno dokle god sve radi glatko i dovoljno brzo, što je ovde slučaj. Kao i kod većine NAS-ova, pored osnovne namene backup-a i share-ovanja podataka, tu su i multimedijalni streamer, kao i razni drugi dodaci koji će omogućiti da se resursima NAS-a pristupi i daljinski, što u kombinaciji sa nekim od kompatibilnih IP kamera ovog proizvođača daje vrlo interesantne opcije za video nadzor na primer. Već poznati mydlink Cloud servis se podrazumeva, kao i pristup sa mobilnih aplikacija za Android i iOS platformu. Generalno, NAS proizvodi sa domaćeg tržišta su dobili jaku konkurenciju sa D-Link modelima iz ShareCenter serije, a DNS-345 zaslužuje toplu preporuku.

Conclusion

This NAS under full load consumes 53W and in Sleep mode 13.5W, which are excellent values. We were not able to find out which configuration and processor is used, but it does not matter as long as everything works smoothly and quickly. As with most of NASs, in addition to the basic purposes of data backup and share, there are multimedia streamer and other accessories that will allow you to access the NAS resources remotely, which in combination with any of the compatible IP camera of this manufacturer provides interesting options for video surveillance. Already known mydlink Cloud service is also provided, as well as access to mobile applications for Android and iOS platform. NAS products on the domestic market got strong competition in form of the D-Link models from the ShareCenter series, and the DNS-345 deserves warm recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 350€

Pin Computers ustupio: D-Link ShareCenter DNS-345
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.