Epson WorkForce M200

Kao što se iz imena serije može pretpostaviti, ovo je uređaj namenjen kancelarijskoj upotrebi, sa ugrađenim skenerom i ADF mehanizmom. Koristi proverenu MicroPiezo tehnologiju štampe i ima eksterni rezervoar mastila.

Epson WorkForce štampači su nam prilično poznati, najviše zbog toga što koriste CISS tehnologiju koja je konačno našla put i do klasičnih štampača koji su dostupni širem krugu korisnika. Model sa testa je WorkForce M200, što je u stvari multifunkcijski štampač koji spaja klasičan InkJet (crno beli doduše), skener i kopir, sa uvek praktičnim ADF mehanizmom koji sam uvlači papire za dalju obradu. Ono što je posebno bitno je da imamo eksterni rezervoar za mastilo, što iako zvuči malo neobično, ima itekako bitnu ulogu da pojednostavi dopunu i maksimalno smanji cenu eksploatacije, pošto je mastilo dosta jeftinije kada se kupuje u većim kanisterima. Iako ovo malo dodaje na dimenzije uređaja, koristi su brojne pa to neće predstavljati neki veliki problem.

Ključne karakteristike

  • CISS (Continuous Ink Supply System) tehnologija
  • Povećani mesečni obim štampe
  • Jeftinija eksploatacija

Utisak kvare

  • Niža rezolucija štampe od proseka

Specifikacija

  • Funkcije: 3-u-1 (štampač, skener, kopir)
  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo
  • Rezolucija štampe: do 1.440 x 720 dpi
  • Rezolucija skeniranja:2.400dpi x 1.200dpi
  • Brzina štampe: 34 str/min (crno-belo)
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, LAN
  • Dimenzije: 435mm x 377mm x 226mm
  • Težina: 6Kg
  • Dodatno: ADF, displej

Epson WorkForce M200

WorkForce štampači su namenjeni malo zahtevnijim office korisnicima koji štampaju veći broj stranica u toku meseca, pa je i konstantno dopunjavanje ketridža nešto što poskupljuje korišćenje ali i predstavlja obavezu koju retko ko voli. Ovde zato imamo veliki rezervoar za mastilo koji stoji van uređaja, ali se za razliku od nekih drugih modela koje smo videli, dosta dobro vizuelno uklapa u izgled štampača. Ovo je inače model solidnih dimenzija od 435x377x226mm i teži celih 6Kg, i formata je prosečnih all-in-one uređaja, a najviše mu gabarita dodaje skener na vrhu. Dodatak je ADF mehanizam na skeneru, odnosno fioka kapaciteta 30 listova u koju se umeću dokumenti koji se automatski uvlače u skener i skeniraju ili kopiraju (šalju posle skeniranja direktno na štampu). ADF mehanizam (i dupleks mehanizam koji ovde na žalost nedostaje) je veoma bitan za office upotrebu i dosta skraćuje vreme provedeno pored štampača.

Štampač sa prednje strane ima kontrolni panel sa Power i funkcijskim tasterima, kao i statusnim diodama i LED displej sa koga se očitavaju opcije u meniju. I ovo je prilično bitna stvar pošto neće morati za svaku sitnicu da se seda za računar, već većina stvari može da se uradi i direktno sa štampača. Pored uobičajenog USB interfejsa, imamo na raspolaganju i LAN, tako da se lako umrežava. Ovaj model koristi Piezo elektrik glavu za štampanje sa 360 mlaznica za crnu boju i promenljivom zapreminom kapi koja je minimalno 3pl. Maksimalna rezolucije štampe je 1440x720 piksela, a skeniranja 2400x1200dpi, što nam govori da je ovo u suštini štampač koji će se dosta bolje snaći sa štampom teksta, i tu neće biti zamerki pošto su otisci oštri i lako čitljivi i sa manjim veličinama fonta.

Rezime

Lako je uvideti zašto se CISS tehnologija jako brzo isplati, pošto je mastilo jeftinije ukoliko se kupuje u većim količinama, odnosno u većim kanisterima. Ovde u pakovanju ide jedan 140ml kanister (deklarisano izvlači do 6000 stranica), a dopuna i resetovanje čipa se završava za bukvalno minut. Ukoliko planirate da selite negde štampač, postoji i prekidač pomoću koga sa lako zatvara dovod mastila, kako ne bi bilo curenja. Sa 34 stranice u minuti (po specifikaciji), ovaj štampač spada u brže modele srednje kategorije, a mesečni obim do 5000 kopija nam govori da se radi o robusnom office modelu koji će sigurno lako pronaći put do kupaca.

Conclusion

It is easy to see why the CISS technology is good, since the ink is cheaper if you buy it in bulk or in large cans. A package includes one 140ml canister (provides up to 6000 pages); while refilling and resetting the chip, is done within minutes. If you are planning to relocate your printer, there is a switch to close the ink supply, so there would be no leaks. With 34 pages per minute (per specification), this printer is one of the faster models of the middle class, and the monthly volume of up to 5000 copies tells us this is a robust office model that will find customers easily.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 250€

EWE Comp ustupio: Epson WorkForce M200
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers