Fenomenalni WD TV Mini Media Player

Izuzetno mali, izuzetno lak za instalaciju i izuzetno jednostavan za korišćenje. WD se setio da u minijaturno kućište upakuje plejer koji podržava dosta toga i jedino što fali je podrška za MKV fajlove. Daljinac je odličan, a interfejs vrlo prost i brz. Reprodukcija ide bez seckanja, a cena je takva da se ne treba mnogo razmišljati.

Western Digital je jedan od najvećih proizvođača hard diskova i sigurno se svako od čitaoca bar jednom sreo sa nekim od modela u bližoj ili daljoj prošlosti. U ponudi su pored internih diskova različih formata, interfejsa i kapaciteta i eksterni u 3.5" i 2.5" varijanti, a od nedavno se na tržištu mogu pronaći i WD TV modeli multimedijalnih plejera koji se povezuju na televizor, a u stanju su da reprodukuju video, muziku i slike direktno sa računara ili nekog eskternog diska. Model WD TV HD smo već isprobali i zaključili da se radi o sjajnom uređaju koji na najjednostavniji način multimedijalni sadržaj prosleđuje na TV, a na red je došao i WD TV Mini, impresivan mali plejer koji će sigurno biti u žiži pažnje.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije i mala težina
  • Izuzetno jednostavna instalacija i rukovanje
  • Sjajan kvalitet slike
  • Dosta podržanih formata

Utisak kvare

  • Ne reprodukuje HD video pune rezolucije, već samo upscale standardne rezolucije

Specifikacija

WD TV Mini Media Player - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Video konektori: Kompozitni AV, Komponentni AV, USB
  • Audio konektori: S/PDIF optički
  • Dodatno: 1x USB 2.0, daljinski upravljač
  • Podržani video formati: AVI (Xvid, MPEG1/2/4), MPG/MPEG, VOB, MP4/MOV (MPEG4), RM, RMVB 8/9/10
  • Podržani audio formati: MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AAC, FLAC, MKA, OGG, APE
  • Podržani ostali formati: JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG
  • Titlovi: SRT, SSA, SUB, SMI
  • Dimenzije: 91x91x21 mm
  • File System eksternog diska: FAT32, NTFS, HFS+

WD TV Mini Media Player

Kada se izvadi iz pakovanja, prvo što se primećuje su dimenzije. Svega 91x91mm i debljine 21mm, fascinantno je kako je WD u tako malu kutiju spakovao ceo uređaj. Verujemo de će se mnogima dopasti ovaj minimalistički pristup koji se nama dopao, a uostalom, ne tržištu i nema baš puno multimedijalnih plejera ove veličine. U dodatnu opremu spadaju adapter za napajanje, dva seta kablova (komponentni i kompozitni) i mali daljinski upravljač sa odlično raspoređenim i tasterima i mapiranim funkcijama, pošto se korišćenje i ne razlikuje mnogo od rukovanja televizorom. Ako bi u jednoj reči mogli da opišemo ovaj uređaj, to bi bila jednostavnost. U suštini, jedino što treba obezbediti je eksterni hard disk ili flash disk sa USB interfejsom, i zabava odmah može da počne.

Sa prednje strane uređaja stoji samo WD logo i dve statusne diode (Power sa leve i USB sa desne strane). Proizvođač se lepo dosetio da to bude svetlo slabijeg intenziteta, kako noću ne bi prejako sijalo i smetalo. Sa bočne strane se nalazi jedan USB konektor (što je i jedina ulazna veza), dok su pozadi priključak za napajanje, komponentni video, kompozitni AV i optički koaksijalni audio konektori. Pored ovoga, postoji i uvučeni Reset taster. Kada se sve poveže i podesi displej (što zavisi da li se priključuje na TV ili monitor), može da se počne sa puštanjem materijala. WD TV Mini podržava veliki broj video i audio formata, formata slika i subtitle-ova. Od onoga što nije podržano vredi pomenuti samo sve popularniji MKV video zapis. Ono što treba naglasiti je da postoji upscale na ekran FullHD rezolucije, ali nije podržano dekompresija i prikaz HD materijala.

Rezime

Kako ovaj mališa radi? Vrlo brzo. Meni je veoma jednostavan i odmah se bira da li se pušta muzika, video ili gledaju slike, a priključenom disku se može pristupiti i u File Browse modu gde se pretražuje njegov sadržaj. Prikazuje thumbnail sličice slika, ali i videa (konkretnije, pušta video u malom prozoru dok se browse-uje), dok je kod muzike recimo moguće premotavati pesme i podržani su tagovi. Kod videa postoji Fast Forward do 32x, a učitavanje titla je vrlo jednostavno. Softver uređaja nosi oznaku verzije 1.00.37 i ukoliko i ima nekih problema (mi nismo imali takav slučaj), treba sačekati sledeću verzjiu firmware-a. Kvalitet slike je sjajan, i video se prikazuje bez stajanja i seckanja, a upscale radi savršeno što smo odmah i proverili. Cena ovog gadgeta nije visoka i mislimo da se isplati imati jedan ovako jednostavan i kvalitetan uređaj koji se može u mnogim situacijama pokazati vrlo koristan.

Conxlusion

This device works very fast. Its menu is simple and at the start, you have possibility to choose whether you want to listen to music, browse pictures, or you want to watch video clips. Besides that, you have possibility to use File Browse mode to explore CD contents. Thumbnail preview is provided for pictures but for videos too (it reproduces videos in small window while browsing) while with music it is possible to rewind tracks and tags are supported. Video provides Fast Forwarding up to 32x and subtitle loading is easy. Software version is 1.00.37 and if you have some problems, you will have to wait for following firmware version. Picture quality is awesome and upscale works perfectly. Price of this gadget is affordable and we think this simple and high quality device will be very useful.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2009.): 80€

Gigatron ustupio: WD TV Mini Media Player
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79