Gembird Power Cube 1200VA

UPS kapaciteta 1200VA kompanije Gembird je namenjen većim potrošačima i zahtevnijim korisnicima. Pažnju nam je prvo privukla veoma povoljna cena za model ovog ranga, dok je set opcija standardan i uključuje zaštitu telefonske linije i USB vezu sa računarom. Sjajan izbor za one koji nemaju puno novca na raspolaganju.

Opet smo na test dobili jedan UPS kompanije Gembird. Ovoga puta, to je model kapaciteta 1200VA, dakle predviđen za veće potrošače to jest veću autonomiju. Za one koji nisu mnogo upućeni, treba reći zašto je UPS toliko bitan deo opreme. Nepravilnosti u napajanju, oscilacije napona, nestanak i dolazak struje mogu oštetiti električnu opremu, što opet može dovesti do gubitka dragocenih podataka. UPS je ono što je generalno potrebno da se dobije maksimalna sigurnost da struja neće biti uzrok bilo kakvih problema. Gembird nije toliko poznat po UPS-ovima, no činjenica je su UPS uređaji ovog proizvođača osetno jeftiniji od konkurencije, pa im treba pružiti priliku da se dokažu.

Ključne karakteristike

  • Audio i vizuelni alarm
  • Kapacitet 1200VA
  • Zaštita telefonske linije
  • USB port za povezivanje sa računarom

Utisak kvare

  • Samo 3 utičnice su povezane na bateriju

Specifikacija

  • Kapacitet: 1200VA
  • Ulazni napon: 220 V ± 25 %, 50 Hz / 60 Hz ± 10 %
  • Autonomija: 20 minuta half load, 8 minuta full load
  • Utičnice i zaštita: 3 utičnice sa baterijskom zaštitom
  • Indikacija: LED i zvučna
  • Dodatno: USB port, zaštita za telefon
  • Dimenzije: 382x222x124 mm
  • Težina: 10.4Kg

Gembird UPS-PC-1202AP

Ovaj UPS dosta liči na model koji smo pre izvesnog vremena već videli, stim što je naravno nešto većih dimenzija pošto je i baterija veća. Kućište je crne boje sa plastičnom maskom napred, sa oznakom modela (Power Cube 1200VA). Napred su i Power taster i tri statusne diode: AC zelena dioda označava da je pravilno napajanje iz mreže, Charge je narandžaste boje i znači da se baterija puni ili je niskog napona, Invertor je crvene boje i označava da je napajanje sa mreže neispravno. Uz sve ovo, postoje i zvučna obaveštenja (u korisničkom uputstvu je data detaljna tabela šta koji zvuk znači. Puni ciklus punjenja baterije traje oko 10h, i da bi se obezbedile najbolje performanse, kada se skroz isprazni, treba je do kraja napuniti.

Sa zadnje strane se nalaze one bitnije stvari, pa tako pored konektora za napajanje postoje tri utičnice povezane na bateriju, dok je jedna samo pass-through odnosno samo prolazi fitraciju napona. Ovo je pomalo čudno pošto se obično na UPS-evima ovog kapaciteta nalazi više utičnica. Ono što je takođe tu je ulaz i izlaz za telefonsku liniju koja takođe ima zaštitu (udar groma recimo može preko telefonske linije napraviti popriličnu štetu), dok je kao napredan model, UPS-PC-1202AP dobio i USB interfejs za povezivanje sa računarom. Ovo služi da bi se moglo podesiti kako će se računar ponašati kada nestane struje. Kapacitet od 1200VA je dovoljan da prosečnu konfiguraciju drži i do 20 minuta, sa switch vremenom ispod 10ms.

Rezime

Možda i najbitnija osobina UPS-a posle reagovanja na nestanak struje tako da uređaji nastavljaju normalan rad je i AVR odnosno automatska regulacija napona. Poznato je da i manje oscilacije mogu dosta loše uticati na rad uređaja, tako je vrlo bitno da UPS uspešno "pegla" napon tako da se praktično eliminiše mogućnost oštećenja uređaja. Ovaj UPS iako nema zvučno ime radi vrlo dobro, i teško je naći mnogo razlika u odnosu na poznatije modele. Cena svakako igra vrlo bitnu ulogu, a u ovom slučaju će, ako ništa drugo, upravo to privući kupce.

Conclusion

Perhaps the most important UPS characteristic after electricity shortage is AVR or automatic regulation of voltage so devices could continue with normal work. It is well known that smaller oscillations can have a bad influence on the devices, so it is very important that UPS successfully correct voltage to virtually eliminate possible damage devices. Although this is not some famous brand device, this UPS works very well, and it is difficult to find many differences in relation to the most known models. Price will certainly play very important role, and in this case, that is exactly what will attract buyers.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV,mart 2010.): 73€

PCX Computers ustupio: Gembird UPS-PC-1202AP
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928