Gembird Power Cube 650VA

Osnovni model UPS-a kompanije Gembird kapaciteta 650VA. Ovaj UPS ima na raspolaganju dve utičnice, i nema USB ili RS232 konektor za povezivanje na računa, ali zato ima AVR odnosno automatsku regulaciju ulaznog napona.

Kompaniju Gembird smo upoznali po velikom broju periferijskih uređaja različite namene i sada po prvi put imamo jedan UPS na testu. Za UPS-ove, pogotovo kod nas, ne treba puno objašnjavanja i obrazlaganja, pošto su problemi sa strujom svakodnevna pojava. Bez obzira da li govorimo o nestanku struje koja može prouzrokovati gubitak podataka, ili oscilacije napona (ko ima multimer, slobodno može proveriti koliki je napon kada struja stigne posle nestanka, u odnosu na regularnih 220V) koja prouzrokuje oštećenje električne opreme, UPS je nešto što je postalo uobičajeni deo svake konfiguracije na kome ne treba štedeti.

Ključne karakteristike

  • Automatska regulacija napona (AVR)
  • Switching ispod 6ms
  • Kompaktne diimenzije
  • Cena

Utisak kvare

  • Samo dve utičnice

Specifikacija

  • Kapacitet: 650VA
  • Ulazni napon: 220 V ± 25 %, 50 Hz / 60 Hz ± 10 %
  • Autonomija: 20 minuta half load, 8 minuta full load
  • Utičnice i zaštita: 2 utičnice sa baterijskom zaštitom
  • Indikacija: LED i zvučna
  • Dimenzije: 320x160x95 mm
  • Težina: 7Kg

UPS-PC-652A

Ovaj UPS se vizuelno ne razlikuje mnogo od onoga što se najčešće i viđa, kompaktno kućište od lima sa plastičnom crnom maskom napred (tri statusne diode i Power taster). U pakovanju se dobija korisničko uputstvo, naponski kabl i rezervni osigurač (što se retko kad dobije uz UPS), ali na žalost ne i kablovi za povezivanje uređaja na UPS. Ovi kablovi mogu da se lako nabave, ali bi bilo mnogo bolje da se dobijaju u startu. Ovaj UPS ima standardnu LED (Power, Charging, Inverting) ali i zvučnu signalizaciju da je nestalo struje i da je baterija pri kraju. Pošto je u pitanju osnovni model, nema USB ili RS232 konekcije za računar, odnosno naprednijeg podešavanja.

Kako postoje samo dve utičnice, jasno je da će moći da se povežu samo računar i monitor, što je možda i šteta pošto je kapacitet od 650VA dovoljan da izdrži još par uređaja. Obično se na UPS postavi i par utičnica koje nisu vezane na bateriju, već radi samo regulacija napona. Za prosečnu konfiguraciju, ovaj model će moći da radi oko 20 minuta bez struje, a bitno je dodati i da je switching time odnosno prebacivanje napajanja sa mreže na bateriju ispod 6ms. Automatska regulacija napona je veoma bitna stvar koju nemaju svi modeli UPS-eva osnovne kategorije, a to znači da će uređaji iza njega biti zaštićeni od svih oscilacija napona u mreži kojih na žalost ima stalno i koji poprilično mogu oštetiti opremu.

Rezime

Ovaj UPS nije napredan model, ima samo dve utičnice na raspolaganju, ali radi odlično i košta samo 40€. Podsetićemo samo da ovoliko košta samo običan regulator napona, koji nema bateriju, kao i da UPS-ovi ove cene drugih proizvođača nisu ovog kapaciteta kao i da retko koji ima AVR funkciju. U svakom slučaju, nije loše znati da postoje i povoljna rešenja ovog ranga koja će najvećem broju korisnika savršeno dobro raditi posao.

Conclusion

This USP isn’t advanced model at all, it has only two sockets but it works great and its price is only 40€. We need to say you can buy only voltage regulator without battery for this money. Other manufacturer’s USP devices with similar prices don’t characterize this level of quality and few of them have AVR function. In any case, it is good to know there are affordable solutions of this category and most users will be satisfied with such devices.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV,mart 2010.): 40€

PCX Computers ustupio: UPS-PC-652A
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928