LC Power Cosmo Cool LC-CC-120-X3

Novitet iz LC Power-a je Cosmo Cool LC-CC-120-X3 kuler koji je namenjen zahtevnim korisnicima, i procesorima TDP-a do 200W. Kuler je masivnih dimenzija, težak, sa u dual-tower dizajnu sa šest heat-pipe cevi i najnovija tri AiRazer 120mm ventilatora.

Već smo mogli da se upoznamo sa ponudom CPU kulera iz Cosmo Cool serije kompanije LC Power, sa zaključkom da se radi o prilično dobrim, budžetskim kulerima koji po dobroj ceni donose dobre performanse. Sada je ipak vreme za nešto drugo, a to je verovatno i prvi pokušaj da se probije na Premium tržište i to modelom LC-CC-120-X3. Iako deluje da je u pitanju jednostavna revizija već viđenog LC Power Cosmo Cool LC-CC-120, priča je ipak skroz drugačija i radi se o daleko ozbiljnijem hladnjaku.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavna instalacija
  • Podrška za AMD i Intel procesore do TDP-a od 200W
  • Odlične performanse hlađenja
  • Sjajni novi AiRazor ventilatori
  • Tih rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel LGA 775/1150/1155/1156/1366/2011, AMD FM1/FM2/AM2/AM2+/AM3/AM3+, Max TDP 200W
  • Dimenzije: 158 x 170 x 140 mm (hladnjak), 120 x 120 x 25 mm (ventilator)
  • Materijal: aluminijumska rebra, bakarne heat-pipe cevi
  • Ventilator: AiRazor 3x 120mm, Fluid Dynamic Bearing, 600 - 1800 rpm (+/- 10%), 6,6 - 96,6 CFM (+/- 10%), 24,7 dB(A) max.
  • Težina: 1,170 kg

LC Power Cosmo Cool LC-CC-120-X3

Prvo što će svi sigurno odmah primetiti jesu dimenzije ovog mamuta, čiji samo hladnjak zauzima 158x170x140 mm, te kad se montiraju sva tri 120mm ventilatora, zahteva stvarno dosta prostora u kućištu, tako da nije loša ideja odmah proveriti da li i kako sve staje u vaše kućište, da ne bi naknadno bilo problema. Težina celog kulera je čak 1.17KG, što je stvarno impresivno! Novitet su svakako i AiRazor ventilatori (koji su inače dostupni i zasebno), prečnika 120mm, koji koriste Fluid Dynamic Bearing ležajeve. Primećujemo da imaju 11 lopatica prilično neobičnog dizajna, što je još jedan od pokušaja da se dobije dobar protok vazduha uz minimum buke, koji je u ovom slučaju odlično uspeo.

Kontrola broja obrtaja ventilatora ide preko PWM-a, od 600 do 1800 rpm-a, sa maksimalnim protokom vazduha od 96.6CFM-a. Pri tome, maksimalna buka ostaje ispod 25dBa, što je za svaki respekt. Ramovi ventilatora su napravljeni u kombinaciji plastike i silikona, te je sigurno i to uticalo da se šum vazduha svede na minimum. Pošto su tu tri ventilatora, jasno je da se radi o friziranog push-pull konfiguraciji za koju znamo da postiže i najbolje rezutate, barem kada su u pitanju klasični vazdušni kuleri.

Kuler je tower dizajna, i to sa dva odvojena tornja. Hladnjaci su od aluminijuma, i na njih se fiskiraju ventilatori običnim žičanim držačima, brzo i jednostavno. Osnova kulera je od bakra, dok je šest heat-pipe cevi raspoređeno u obliku slova U koje sa obe strane prolazi kroz hladnjake. Proizvođač se nije opredelio za direct-touch varijantu, no i ovako se dobijaju dosta dobri rezultati. Ovaj model je kompatibilan sa gotovo svim AMD i Intel podnožjima (fali recimo novi Intel LGA 2011-3), stim što se svi adapteri dobijaju u pakovanju, baš kao i tuba termalne paste. Montaža je dovoljno jednostavna, i samo treba pratiti uputstva koja su prilično jasna.

Rezime

Ovaj kuler predstavlja LC Power-ov pokušaj da se umeša u Premium segment, a po svemu sudeći, to neće biti problem. Cosmo Cool LC-CC-120-X3 je masivan kuler sa čak tri 120mm ventilatora, zauzima dosta prostora i dosta teži, tako da treba računati na nešto veće kućište. Performanse hlađenja su odlične i bez ikakvih problema može da se poredi sa najboljim vazdužnim kulerima dosta poznatijih proizvođača. Još uvek nemamo podatke o maloprodajnoj ceni, ali poznajući LC Power, sigurno neće biti visoka, tako da očekujemo da ovaj model bude prilično popularan kod entuzijasta.

Conclusion

This cooler is an attempt of LC Power to enter the premium segment, and it looks like that is not going to be a problem. Cosmo Cool LC-CC-120-X3 is a massive cooler with up to three 120 mm fans, it occupies a lot of space and it is quite heavy, so you should count on a large case. Cooling performance is excellent and can be compared with the best air coolers of well-known manufacturers. There is still no data on the retail price, but knowing LC Power, it certainly will not be high, so we expect this model is going to be quite popular among enthusiasts.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 75€

MID9 ustupio: LC Power Cosmo Cool LC-CC-120-X3
zvanični sajt: mid9.rs