MGE NOVA AVR Line Interactive 1100

UPS namenjen poslovnim korisnicima, može držati do dva računara sa monitorima do 15 minuta. Automatski reguliše napon od 89V do 151V, a poseduje i zaštitu za LAN. Sa računarom se povezuje putam serijskog porta, a softver ćete morati da preuzmete sa Interneta. Vrlo jednostavan i izuzetno praktičan uređaj.

Sigurno su svi čuli za UPS uređaje, odnosno koliko je bitno zaštititi računar i podatke koji se nalaze na njemu od raznih štetnih efekata koje može prouzrokovati struja. Bilo da su u pitanju strujni udari koji mogu spaliti komponente, nestanak struje koji može u nepovrat odneti podatke na kojima ste radili ili jednostavno nestabilnost napona koja može uticati na stabilnost sistema i loš rad određenih komponenti. Od izuzetnog značaja je isporučiti računaru stabilan i neprekidan izvor napajanja, a MGE NOVA AVR 1100 je upravo to, UPS namenjen kancelarijama i zahtevnim korisnicima.

Ključne karakteristike

  • Kapacitet 1100VA (660W)
  • Automatska regulacija "peglanje" napona (AVR)
  • Zaštita LAN priključka
  • Cold Start (paljenje računara na bateriju)
  • Lak pristup bateriji, sa prednje strane

Utisak kvare

  • U pakovanju dolaze samo dva od ukupno četiri moguća kabla za napajanje
  • Softver za računar se mora skinuti sa Interneta

Specifikacija

MGE NOVA AVR Line Interactive 1100 - Kapacitet: 1100VA (660W)

  • Trajanje baterije: do 30min za 1 računar, do 15min za 2 računara
  • Vrsta izlaza : 4 priključka (potrebni su posebni kablovi, a u pakovaju stiže 2 komada)
  • Dodatno: Zaštita za mrežu
  • Interfejs: Serijski port
  • Baterija: 12V / 7,2Ah
  • Dimenzije : 376 x 188 x 170 mm
  • Masa : 12.2 Kg

MGE NOVA AVR Line Interactive 1100

UPS je oblika kućišta, doduše mnogo manje visine, a ne treba da iznenadi težina od preko 12Kg. Kako nema nikakvih ručki sa strane, može biti pomalo nezgodno za prenošenje. UPS izgleda prilično neupadljivo, a sigurno će se uklopiti u kancelarijsko okruženje. Sa prednje strane se nalaze taster za paljenje UPS-a i dve diode koje prijavljuju potencionalne probleme na strujnoj mreži ili upozoravaju na preostali kapacitet baterije. Pozadi se pored konektora za napajanje, serijskog porta i LAN konektora (ulaznog i izlaznog) nalaze još i prekidač za osigurač i 4 izlaza koja su povezana na bateriju. Maksimalna izlazna snaga koju može isporučiti je 660W, što je dovoljno za dva prosečna računara, uostalom kako ima četiri izlaza, više od dva računara se i ne mogu priključiti (računamo da se moraju povezati računar i monitor).

Verovatno najbitnija osobina ovog modela je AVR (Automatic Voltage Regulation) što znači da se napon strujne mreže koji stalno varira stalno "pegla" odnosno dovodi na optimalnu vrednost koju računar zahteva za nesmetani rad. Proizvođač ovo zove Booster i Fader mogućnostima, odnosno naponi od 89V do 151V će UPS automatski pojačati odnosno smanjiti tako da ne smetaju računaru. Zanimljivo je da će baterija nastaviti da se puni i kada je UPS isključen, a uz mogućnost Cold Start-a (paljenje računara na bateriju) ovo daje stvarno odlične mogućnosti. Bateriji se pristupa sa prednje strane, skidanjem maske, i to veoma jednostavno. Nije nam se dopalo što u paketu dolaze samo dva kabla za povezivanje uređaja na UPS, a kako ima četiri utičnice, za druga dva ćete se morati sami snaći. U pakovanju ne dolazi ni softver koji ćete morati skinuti sa Interneta, sa ove adrese. Ukoliko imate noviji računar, dobro proverite da li matična ploča poseduje serijski port, pošto je to jedini način da povežete računar i UPS i iskoristite sve prednosti softvera.

Rezime

Ovaj UPS je odlično rešenje za kancelarije i može da opsluži 2 računara, a on će se postarati da svi podaci budu na sigurnom. Opcije ga čine vrlo pouzdanim i naprednim rešenjem, a jedine mane su mu to što ne dolaze svi kablovi ni softver u pakovanju. Kao zaključak možemo reći da ovaj UPS vredi uzeti u razmatranje.

Direct Link ustupio: MGE NOVA AVR Line Interactive 1100
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.