Novatron IAMM NTR83

Pravi multipraktik među mrežnim plejerima, IAM NTR83 ima impresivnu specifikaciju. Pored očekivane reprodukcije poduže liste multimedijalnih formata, ovaj plejer ima i digitalni TV tjuner i mogućnost snimanja programa, može primiti jedan 3.5" SATA hard disk, a pomoću adaptera koji se dobija u pakovanju priključiti na mrežu putem WiFi interfejsa.

Posle modela IAMM NTR81, na testu se našao i model NTR83, a iako Novatron nije baš mnogo poznato ime, specifikacije ovog plejera deluje veoma impresivno, čak i na prvi pogled. Ono što je proizvođač uradio je da spoji klasičan mrežni multimedijalni plejer, uz dodatak digitalnog TV tjunera, kao i slota za 3.5" hard disk. Na ovaj način, dobija se sveobuhvatni uređaj kome su kao plus dodate i neke osnovne mogućnosti NAS-a kao što je deljenje podataka u okviru mreže. Ovo nije sve pošto se u pakovanju dobija i USB Wireless adapter kojim se dodaje još jedna veoma praktična i sve popularnija funkcija - bežično umrežavanje. Sve zajedno, ovaj uređaj jeste jedan od najkompletnijih na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Reprodukcija velikog broja multimedijalnih formata
  • 2" LCD ekran
  • Digitalni TV tjuner, snimanje programa
  • Wireless adapter

Utisak kvare

  • Interfejs bi mogao biti i nešto "upeglaniji"

Specifikacija

  • Interfejs: Ethernet 10/100 Mbps, 3x USB 2.0, SCART, Composite AV-in, Component AV-out, HDMI, S/PDIF, antentski in/out
  • Video formati: VOB, DivX, XviD, MKV, RM, RMV, MOV, FLV, MP4, ASF, WMV, AVI, M2TS, MTS, DAT, MPG, MPEG, M4V, ISO, IFO, TS, TP, TRP
  • Audio formati: FLAC,WMA,WMA Pro,MP3,WAV,ASF,MP4,AAC,OGG,RA,RM,RMVB,LPCM, Audio & Codec ADPCM, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS, RA-cook
  • Ostali formati: Lossless JPG, BMP, PNG, GIF
  • Subtitles: SMI,SUB,IDX+SUB,SRT,SSA,ASS,DVD subtitle,Embeded in AVI/Divx
  • Dodatno: Podržava 3.5" SATA diskove (NTFS&FAT32), FTP klijent, DVB-T HD(MPEG 4/H.264) tjuner, 2" LCD, WiFi (802.11n adapter se dobija u pakovanju)
  • Dimenzije: 180x140x70 mm

Novatron IAMM NTR83

Sa 180x140x70 mm, IAMM NTR83 ne izgleda toliko kompaktno u odnosu na ostale uređaje sličnih karakteristika, a jedan od glavnih krivaca je 2" LCD ekran u boji zbog koga se ovaj uređaj dosta razlikuje od drugih modela. Drugi krivac je činjenica da u kućište staje jedan 3.5" SATA hard disk. Displej je vrlo koristan i prikazuje informacije o fajlu koji se reprodukuje, ali i čitave plej liste i direktorijume. Daljinski iz pakovanja je poveći ali dosta dobar i kvalitetnije izrade od onoga što se može inače očekivati kod ovakvih uređaja. Sam plejer je napravljen od plastike prosečnog kvaliteta, ali zahvaljujući ekranu sa prednje strane izgleda prilično atraktivno. Pored daljinca, osnovne kontrole se nalaze i na gornjoj strani uređaja, ali je daljinac nadprosečno dobar, tako da mi praktično nismo ni koristili ove dodatne kontrole. Sa bočne strane se mogu videti jedna plastična vratanca, ispod kojih je ležište za hard disk (primerak koji se našao na testu je imao WD Green 500GB hard disk već instaliran). Sama instalacija diska je vrlo jednostavna i neće zahtevati nikakvo posebno novo znanje. Interesantno je da se disk može formatirati samo sa računara, kada se plejer poveže USB kablom sa njim.

Sa zadnje strane su smešteni svi konektori: priključak za napajanje koje koristi eksterni adapter, jedan USB port za povezivanje sa računarom i dva porta za priključivanje eksternih diskova i WiFi adaptera, kompozitni AV ulaz, SCART, komponentni AV izlazi, HDMI video izlaz, optički S/PDIF audio izlaz i In/Out konektore za antenski kabl i na kraju LAN (10/100Mbit) priključak. Sa zadnje strane se vidi da postoji i jedan ventilator koji ima ulogu da hladi hard disk, i ono što se moglo zaključiti je da ne radi baš potpuno nečujno, no nije toliko glasan da bi to predstavljalo neki problem. Ono što smo zaključili posle testiranja modela NTR81 važi i ovde, interfejs deluje pomalo nedovršeno i vizuelno ne baš mnogo atraktivno. Sa pozitivne strane, podešavanja su veoma jednostavna i neće trebati dugo da se korisnik navikne na sve funkcije. Kao i većina modela TV tjunera, i ovde je podržan recimo Time Shift i programirano snimanje korišćenjem EPG-a, stim što treba još jednom pomenuti da je u pitanju tjuner za digitalnu televiziju. Što se tiče podrške muzičkim i video fajlovima, spisak formata je poduži, uključujući i praktično sve vrste titlova. U reprodukciji nismo primetili bilo kakvo seckanje ili probleme, bez obzira na izvor fajlova, mada ne treba očekivati da će recimo istovermena reprodukcija i kopiranje fajlova ići glatko pošto ipak nije u pitanju NAS.

Rezime

Novatron IAMM NTR83 predstavlja kompletno multimedijalno rešenje koje spaja dosta funkcija u jednom uređaju: mrežni plejer, digitalni TV tjuner, pa čak i par funkcija NAS-a. Sve ovo je kompletirano sa bežičnim adapterom kojim se znatno olakšava pristup kućnoj mreži. Kada se se sabere, nije baš lako naći neku konkretnu manu pošto sve ono što smo probali radi bez ikakvih problema. Činjenica ostaje da bi interfejs mogao biti i lepši, no to će verovatno biti uređeno u nekoj sledećoj verziji firmware-a. U svakom slučaju, uz ovoliko mogućnosti, teško da će iko moži da pronađe da nešto fali, a mi toplo preporučujemo da se IAMM NTR83 isproba.

Conclusion

Novatron IAMM NTR83 is a complete multimedia solution that combines lot of functions in one device: network player, digital TV tuner, and even a couple of NAS features. All this was completed with a wireless adapter that makes it much easier to access home network. Overall, it's not easy to find a particular disadvantage because whatever we were trying it was working without any problems. The fact remains that the interface could be better, but that would likely be regulated in a next version of firmware. In any case, with so many opportunities, it is difficult to find any shortcoming, and we strongly recommend you to try IAMM NTR83.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2010.): 200€

Novatron ustupio: Novatron IAMM NTR83
zvanični sajt: http://www.novatron.rs