Pioneer BDP-320

Blu-Ray plejer srednje klase koji spaja vrhunski kvalitet slike i zvuka sa kvalitetnom izradom i dosta dobrim setom podržanih opcija. Iako bi voleli da podržava pristup Internet sadržajima i reprodukciju multimedijalnih formata sa USB diska, to je ipak ostavljeno za neke skuplje modele.

Na testu smo imali Pioneer stand alone Blu-Ray plejer, model BDP-320 koji spada u srednju kategoriju. Nije u pitanju osnovni model, već nešto napredniji sa podrškom i za CD i DVD medije, BD Live tehnologiju, 1080p upscaling, 24fps filmski format. Ovaj plejer je namenjen vlasnicima novih televizora sa Full HD rezolucijom koji će sada moći da uživaju u novim filmovima u vrhunskom kvalitetu. Ovaj plejer podržava 48-bitnu paletu boja, PureCinema Progressive Scan, ali i Kuro Link tehnologiju kojom se omogućava da se povezivanjem na Pioneer TV ili pojačalo svi uređaji kontrolišu jednim daljincem. Iako Blu-Ray format kod nas nije zaživeo još uvek kao nekada DVD, ipak su cene televizora dovoljno pale, a pojava HD digitalne televizije samo i dodatno ubrzava neminovnu migraciju na Full HD sliku.

Ključne karakteristike

  • Kvalitet izrade
  • Odličan zvuk i slika
  • Jednostavan za korišćenje

Utisak kvare

  • Ume da bude pomalo spor kod učitavanja diska

Specifikacija

  • Podržani mediji: BD-R/RE, DVD-R/RW, CD/CD-R.
  • Konektori: Kompozitni, komponentni, HDMI, optički S/PDIF, analog stereo, USB, LAN
  • Memorija: 1GB interno
  • Dodatno: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS®-HD High Resolution, DTS-HD Master Audio
  • Oprema: daljinski upravljač
  • Dimenzije: 420 x 83 x 287 mm

Pioneer BDP-320

Sa dimenzijama od 420x287 mm, ovaj plejer spada u standardne stand-alone uređaje, a visina od čak 83 mm pomalo asocira na neke starije uređaje kao što su recimo video rekorderi. Kvalitet izrade je veoma dobar, plejer deluje čvrsto i kvalitetno, kućište je napravljeno od lima u mat crnoj boji, dok je prednja maska od glossy crne plastike. Napred se pored oznake proizvođača nalazi i par tastera: Power i Play su postavljeni na donji deo maske, dok su svi ostali uklopljeni u horizontalnu liniju koja deli prednju masku na dva dela. Postoji minijaturni displej i tray mehanizam za diskove, i slobodno možemo reći da je ovakav dizajn prilično minimalistički. Pakovanje nije previše bogato i dobijaju se samo kabl za napajanje, kompozitni audio i video kablovi, kao i daljinski upravljač povećih dimenzija, ali takođe veoma dobrog kvaliteta.

Sa zadnje strane se nalaze video (HDMI, komponentni i kompozitni), audio (stereo i digitalni S/PDIF), LAN za povezivanje na Internet (za BD Live) ali i jedan USB koji služi takođe za BD Live koji se može i odvojeno skinuti i puštati na plejeru. Ovde ide i mala zamerka pošto bi bilo lepo, s obzirom da postoje LAN i USB konektori, da postoji i pristup nekim online servisima (na primer YouTube) i reprodukciji multimedijalnih fajlova sa USB diska. Dodatno, postoji i poseban Control konektor kojim se plejer povezuje sa drugim uređajima u sistemu (na primer TV i risiver) kako bi se svi mogli kontrolisati jednim daljincem. OSD displej je vrlo dobro osmišljen, sa quick setup postupkom koji će pomoći da se sve osnovne opcije vrlo brzo nameste.

Rezime

Plejer čita BD, DVD, CD audio, JPEG, MP3 i WMA formate, ima integrisanih 1GB memorije (za BD Live sadržaje), a update firmware-a se radi preko interneta odnosno LAN porta. Kvalitet slike je ono što će međutim zaseniti sve ostalo pošto je vrhunski, a isto važi i za zvuk mada nam nedostaju i analogni surround priključci da bi slika bila kompletna. Na kraju, kao Blu-Ray plejer srednje klase ima dovoljno toga da ponudi, ali bi ipak voleli da je ostvarena integracija Internet sadržaja.

Conclusion

The player reads BD, DVD, CD audio, JPEG, MP3 and WMA formats, has integrated 1GB of memory (for BD Live content), and the firmware update is done via the Internet or LAN port. Image quality is what will overshadow everything else since it is the best possible, and the same goes for the sound although there are no sound and analog ports. Finally, as the middle class Blu-Ray player, it has enough to offer, but we would still like if the integration of Internet content were achieved.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): 370€

Stav ustupio: Pioneer BDP-320
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt:http://www.stav.com