Prestigio Power Bank 501

Veoma zanimljivi gadget koji će vašem prenosnom uređaju višestruko povećati autonomiju. Veliki broj uređaja se može povezati na nju, a kako se izlazni napon može podešavati, možete napajati kako laptop tako i mp3 plejer. Praktična, upotrebna vrednost ovog proizvoda je velika.

Prestigio nas svaki put iznenadi nekim novim gadgetom, pa tako ovoga puta imamo nešto što nismo imali prilike da vidimo, eksternu bateriju za laptop računare i druge električne uređaje. U čemu je štos? Ukratko rečeno, stvar je u velikom broju konektora koji će podržati impresivan broj uređaja. Da li smo rekli da je baterija kapaciteta 10000mAh i da podržava voltaže od 5V do 19V? Verovatno počinjete da naslućujete koje su sve mogućnosti ovog izuzetno praktičnog uređaja.

Ključne karakteristike

  • Litijum jonska baterija kapaciteta 10000 će pružiti izuzetnu autonomiju
  • Promenljivi izlazni napon
  • USB port za uređaje koji ga koriste za punjenje baterije
  • Kvalitetna kožna futrola

Utisak kvare

  • Konektori se ne mogu dokupiti ako priloženi ne odgovaraju
  • Ceo uređaj je relativno veliki, računajući i adapter

Specifikacija

Prestigio Power Bank 501 - Vrsta uređaja: eksterna baterija, Lithium Ion 10000 mAh

  • Vreme punjenja: 4h
  • Izlazni napon: 5, 6, 7.5, 9, 12, 14, 16, 19 V
  • Dimenzije: 16 x 111.15 x 167.64 mm
  • Težina: 445g

Prestigio Power Bank 501

Pakovanje je prilično obimno i sadrži pored baterije i kožne futrole i njen ispravljač, sijaset nastavaka i jedan običan i USB kabl. No krenimo po redu. Baterija je dizajnirana kao neki model eksternog hard diska i crne je boje u glossy završnoj obradi. Odaje je malo oblik pošto je uža i duža od hard diskova. Sa bočnih strana se nalazi i srebrna lajsna, i stvarno moramo reći da je dizajn prilično zanimljiv (za jednu bateriju).

Primećuje se jedan metalizirani taster, kao i diode koje označavaju radnu voltažu. Kao što verovatno znate, različiti prenosni uređaji rade na različitom naponu. Ukoliko ne želite da oslobodite magični dim iz vašeg laptopa/telefona/plejera i slično, obratite pažnju da uskladite radni napon i izlazni napon baterije. Nije teško zamisliti šta bi se desilo sa nekim mobilnim koji radi na oko 4V kada bi se pustila struje napona 19V. Upravo u ove svrhe, proizvođač u uputsvu navodi različite vrste uređaja, njihove radne napone i voltažu koju treba podesiti na Power Bank-u.

Kako Power Bank može da efektivno puni i bateriju laptopa dok je ona priključena, ukoliko ovo želite da izbegnete, potrebno je da prema priloženoj tabeli podesite da izlazni napon Power Bank-a bude nešto niži od onog koji je potreban laptopu, pošto se u tom slučaju baterija laptopa neće puniti, već će je Power Bank zameniti. USB kabl u pakovanju će biti idealna stvar ukoliko imate neki multimedijalni plejer koji se puni samo na taj način. Dobra je stvar što je na samom Power Bank-u USB konektor standardan, pa možete koristiti i svoj kabl ako priloženi ne pasuje.

Konektora koji dolaze u pakovanju ima 8 i oni se povezuju na kabl-adapter koji se sa druge strane, povezuje na Power Bank. Mi smo među njima uspeli da nađemo odgovarajuće za praktično sve što smo imali, laptopove i druge uređaje, ali nije bilo konektora za jednu od novijih modela Nokia telefona. Ovo kažemo pošto su ovi konektori posebni i ne mogu se nigde pazariti, pa je sva prilika da ako ni jedan ne pasuje vašem laptopu neće biti ni malo lako pronaći odgovarajući.

Power Bank ima svoj ispravljač koji je veličine većeg ispravljača za laptop. Iako nam se ovo i ne dopada posebno (zamislite torbu za laptop u kojoj držite još i Power Bank i njegov ispravljač) zbog težine, činjenica je da tako mora biti. Konektor za punjenje jeste poseban, pa se ne može koristiti recimo onaj od laptopa, ali je naponski kabl identičan onom sa prenosnog računara, pa bar njega ne morate nostiti. Kožna futrola je veoma lepa i postavljana platnom da se Power Bank slučajno ne bi ogrebao.

Rezime

Ovo je zaista sjajan dodatak večitim putnicima, koji konačno dobijaju ozbiljno rešenje za ultra dugu autonomiju. Baterija koja se nalazi u unutrašnjosti Power Bank-a je litijum jonska, a napominje se da je potrebno proveriti da laptop koji će se ovako napajanti ne radi na struji jačoj od 3.5A. Male zamerke se tiču prvenstveno konektora koji se ne mogu dokupiti u slučaju da ne pasuju uređaju koji imate.

Asbis ustupio: Prestigio Power Bank 501
zvanični sajt: http://yu.prestigio.com