QNAP HS-251-2G Silent NAS

Novi model koji stiže iz QNAP-a, HS-251-2G Silent NAS je kombinacija klasičnog NAS-a sa prostorom za dva hard diska i multimedijalnog plejera koji bez problema reprodukuje video visoke rezolucije.

Posle velikog broja raznih NAS-ova za kućne i poslovne korisnike, kao i dosta ozbiljnija korporativna rešenja, proizvođač je rešio da se posveti malo i multimedijalnoj primeni. Već smo imali priliku da vidimo jedan model iz Silent NAS serije, a evo stiže i novi model. Ideja je prilično jednostavna i to je NAS sa prostorom za instalaciju dva hard diska, sa potpuno pasivnim hlađenjem i HDMI interfejsom kako bi mogao direktno da se poveže na monitor, odnosno TV i direktno sa njega reprodukuje video sadržaj. Pored rezolucije koja se podrazumeva, ovaj model podržava i sve popularnije Ultra HD 2K i 4K rezolucije.

Ključne karakteristike

  • Direktna reprodukcija video fajlova (HDMI interfejs)
  • Podrška za dva 2.5" ili 3.5" SATA hard diska
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Potpuno tih rad
  • Podrška za USB TV tjunere
  • HDMI video izlaz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron 2.41GHz dual-core processor (burst up to 2.58GHz)
  • Memorija: 2GB DDR3L RAM, 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 2x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • Dodatno: HDMI, IR receiver (MCE kompatibilan)
  • Dimenzije: 302(H) x 220(W) x 41.3(D) mm
  • Težina: 1.56Kg
  • Potrošnja: 15.64W (8.96W Standby)
  • Softver: FTP Server, AirPlay, File Station, Digital TV Station, Transcode Management, Download Station, Backup Station, Cloud Backup Station, HD Station, Surveillance Station, Print Server, Notes Station, VPN Server, Photo Station, Music Station, iTunes, DLNA Server, Video Station, Virtualization Station
  • Disk menadžment: Single Disk, Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, Bad block scan and hard drive S.M.A.R.T., Bad block recovery
  • Virtuelizacija: Virtual Machine (VM), VM import from Virtual Appliances, VM clone, VM snapshot
  • File Sistem: EXT4 (interni), EXT3, FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 60W

QNAP HS-251-2G Silent NAS

Ovaj uređaj je vrlo kompaktnih dimenzija od 302x220x41.3 mm i vrlo elegantnog dizajna koji će se odlično uklopiti uz kućni centar multimedije. Da bi se dobile tako tanko kućište, diskovi su postavljeni jedan pored drugog u horizontalnom rasporedu. Prednja maska je vrlo jednostavna, sa jednom statusnom diodom, bez ikakvih dodatnih konektora ili tastera. Ako ste se uplašili da je instalacija diskova otežana zbog ovakvog dizajna, da vas odmah razuverimo, lakim skidanjem maske odmah imamo pristup How-Swap fiokama koje se vrlo lako vade. Diskovi se moraju fiksirati šrafovima za fioke, a odmah vidimo i da su podržani SATA diskovi 2.5" i 3.5" formata (po otvorima za šrafove). Za napajanje se koristi eksterni adapter od 60W, nije loše pomenuti da je potrošnja sa dva instalirana diska ispod 16W, što je stvarno sjajno.

Sa zadnje strane nalazimo dva USB 2.0 i dva USB 3.0 porta (pored regularnih štampača, UPS-ova, može se priključiti i USB TV tjuner!), konektor za napajanje, dva LAN porta (koji podržavaju failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming), Power i uvučeni Reset taster, Kensington Lock, HDMI izlaz i jedan HDMI izlaz koji je rezervisan za servis. Pored svega onoga što smo i navikli da vidimo kod QNAP uređaja i to svih kategorija, ovde je akcenat na reprodukciji multimedija, sa real-time transcoding-om i plejeru koji je baziran na XBMC-u. Pored IR prijemnika koji je kompatibilan sa MCE daljincima, dok se naravno može koristiti i Qremote app direktno sa smartphone-a. Ukoliko ima onih kojima su dva hard diska malo prostora za proširenje, tu je mogućnost kupovine i priključivanja UX-500P odnosno UX-800P QNAP Expansion Enclosure modela koji pružaju prostor za dodatnih 7 i 10 diskova.

Rezime

Poslednja verzija QTS firmware-a radi očekivano veoma brzo i po tome je ovaj proizvođač poznat, a preporučujemo da se posle setup-a odmah upgrade-uje na najnoviju verziju. Vredi reći i to da je QNAP vrlo vredan što se tiče update-a i da se konstatno dodaju nove stvari i funkcionalnosti, na već ionako impresivno dugačku listu. Ovaj model koristi Intel Celeron dual-core procesor na osnovnom taktu od 2.41GHz, sa 2GB RAM-a (postoji i verzija sa 1GB), što je i više nego dovoljno da se istovremeno gleda neki video visoke rezolucije i normalno koristi NAS za kopiranje podataka na primer. Iako cena možda ne deluje toliko povoljno, dovoljno je reći da se dobija praktično kombinacija kućnog multimedijalnog plejera i NAS-a, te da bi dva odvojena uređaja sličnih mogućnosti sigurno u zbiru koštala više.

Conclusion

The latest version of QTS firmware works very quickly, however, the manufacturer is known for this fact, and we do recommend upgrading immediately to the latest version after setup. QNAP is very valuable when it comes to updates while new things and functionality are constantly being added to the already impressively long list. The model uses a 2.41GHz Intel Celeron dual-core processor with 2GB of RAM (there is a version with 1GB too), which is sufficient to simultaneously watch an HD video and to use the NAS to copy data, for example. Although its price is not affordable at all, it is enough to say that a combination of home media player and NAS is provided, and to emphasize the fact that two separate devices with similar capabilities would certainly cost much more.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 560€

Mikro Princ ustupio: QNAP HS-251-2G Silent NAS
zvanični sajt: mikroprinc.com