Raijintek Pallas niski profil na 140mm

Ovo je niskoprofilni kuler kompanije Raijintek koji je visine od svega 68mm, zajedno sa 140mm kulerom montiranim sa gornje strane. Dobar kvalitet izrade, kompatibilnost sa svim aktuelnim AMD i Intel procesorima i prilično povoljna cena su sjajna kombinacija, no ne treba zaboraviti i prilično dobre performanse za ovu kategoriju.

Raijintek je relativno mlada kompanija koju od nedavno vidimo kod nas na tržištu, a impresivno je što je za vrlo kratko vreme postao jedno od traženijih imena i to u globalnim okvirima. Na testu se našao model Pallas, jedan od modela veoma niskog profila, zgodan za korišćenje u manjim kućištima, ali i dalje sa vrlo dobrim performansama hlađenja i kvalitetnom izradom. Kada su u pitanju komponente za hlađenje sistema, postoji veliki broj kompanija sa dugom tradicijom i vrlo dobrom reputacijom, sa čijim proizvodima smo veoma dobro upoznati, no to naravno ne znači da nema prostora za nove proizvode, posebno ako kombinuju cenu i performanse kao što je to slučaj sa Raijintek-om. Čini nam se da modela sa ovako niskim profilom i nema toliko, što daje mogućnost Raijintek-u da se pokaže u najboljem svetlu. Imajući u vidu da je ovo ni manje ni više nemačka kompanija, jasno je da će sigurno vrlo brzo zadobiti poverenje kupaca kod nas, što i nije neočekivano pošto je poznato koliko smo generalno ljubitelji nemačkog inženjerstva (neko pomenuo Golf?).

Ključne karakteristike

  • Niski profil, 68mm
  • Kompatibilnost sa svim aktuelnim AMD i Intel procesorima
  • Šest 6mm heat-pipe cevi
  • Bakarna osnova i heat-pipe cevi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel LGA 775/1150/1155/1156/1366/2011 (Core i3 / i5 / i7), AMD FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
  • Dimenzije: 153x150x68 mm
  • Materijal: aluminijumska rebra, poniklovana bakarna osnova i heat-pipe cevi (šest cevi prečnika 6mm)
  • Ventilator: 140mm, Sleeve Bearing, 650~1400 RPM (PWM), max 56.55 CFM, max 28 dBA
  • Težina: 420g (samo hladnjak)

Raijintek Pallas

Rečeno je već da je ovo niskoprofilni kuler, ali ne dajte da vas to zavara, to ne znači da je mali! Naprotiv, koristi 140mm ventilator i ima dimenzije od 153x150x68 mm, tako da deluje priličon masivno. Iako nije kuler sa najnižim profilom koji smo videli, svakako da treba dobro izmeriti i proveriti dve stvari: prvo vezano za visinu hladnjaka matične ploče, a drugo za visinu memorijskih modula. U najvećem broju slučajeva neće biti problema, svakako ukoliko koristite regularne memorijske module, bez dodatnih hladnjaka, no ne može da škodi da se dobro proveri pre kupovine, da ne bi posle bilo problema. Za sada, nismo naišli na bilo kakve probleme niti žalbe korisnika, tako da se čini da je Raijintek uprkos dimenzijama uradio odličan posao po pitanju dizajna.

Vidimo da se koristi šest heat-pipe cevi prečnika 6mm, koje su kao i osnova od bakra, u poniklovanom finišu. U pakovanju stižu adapteri za montažu na sva aktuelna Intel i AMD podnožja. Uputstva za montažu su dosta dobra i detaljna, tako da ih treba pratiti i neće biti problema. Zbog veličine i oblika hladnjaka možda nije najjednostavniji model za montažu, ali je daleko od najkomplikovanijeg. Ventilator se fiksira žičanim držačem, i u pitanju je vrlo tanak 140mm model (visina kulera sa ventilatorom je 68mm), sa Sleeve Bearing ležajem i brojem obrtaja koji varira između 650RPM i 1400RPM, dok se koristi 4-pinski PWM konektor. Maksimalna buka koju stvara ventilator je deklarisana na 28dBA, a možemo da potvrdimo da se osim na maksimalnom broju obrtaja ventilator skoro i ne čuje od ostalih komponenti u konfiguraciji.

Rezime

Što se tiče temperatura, Raijintek Pallas nas je prijatno iznenadio i u slučaju da ne koristiteneke od najbržih aktuelnih procesora niti planirate overklok, bez ikakvih problema izlazi na kraj sa bilo čime što mu se da u zadatak. Ono što nismo očekivali je da bude bolji i od solidnog broja 120mm tower kulera koji već duže vreme predstavljaju standard. Raijintek je uspeo da napravi veoma dobar kuler koji je prilično niskog profila te će i odgovarati specifičnim potrebama gde je kućište nešto manjih dimenzija, uz jako malo kompromisa po pitanju kvaliteta izrade ali i performansi. Na kraju, tu je i stvarno odlična cena, i možemo slobodno da kažemo da je Raijintek započeo pohod na tržište koji će izvesno biti vrlo uspešan.

Conclusion

As for the temperature, Raijintek Pallas surprises us; in case you are not using some of the fastest processors nor you want to overclock, this model will cope with any task whatsoever. We did not expect this model would be better than a great number of 120mm tower coolers that have been a standard for a long time. Raijintek made a great low profile cooler that will fit the specific needs of smaller cases where there is no compromise regarding the build quality and performance. Finally, it is available at affordable price, so it is obvious Raijintek successfully conquered this market.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 45€

Mid9 ustupio: Raijintek Pallas
zvanični sajt: mid9.rs