Samsung BD-P1600A

Još jedan u nizu kvalitetnih Samsung plejera, ovoga puta Blu-ray model. Ovaj plejer nudi izuzetno kvalitetnu sliku i zvuk, dok su funkcije u drugom planu. Iako ne podržava dosta toga što neki drugi plejeri mogu, fokus je na kvalitetu slike.

Iz kompanije Samsung nam dolazi još jedan novi model Blu-ray plejera, BD-P1600A. Ovo je jedan od osnovnih modela, dakle više je u pitanju Blu-ray ne go multimedijalni plejer. Iako su dosta popularni mrežni plejeri koji pored reprodukcije filmova sa originalnih diskova mogu puštati i celu silu drugih formata, ne treba zaboraviti da postoje i korisnici koji imaju dosta originalnih diskova i zanima ih slika vrhunskog kvaliteta pre svega. Za njih je upravo plejer kao ovaj, kreiran da bi se uživalo u Full HD slici na nekim od novijih televizora.

Ključne karakteristike

  • BonusView za kvalitetniju reprodukciju
  • Reprodukcija sa USB diska
  • Progressive Scan
  • Upscale na 1080p

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Podržani mediji: BD / DVD / CD
  • Podržani formati: MP3, HD JPEG, VC-1, MPEG2, H.264
  • Konektori: Component, Composite (audio+video), Optical S/PDIF, HDMI, USB 2.0, LAN
  • Zvuk: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, DTS HD, Dolby True HD
  • Oprema: Daljinski upravljač
  • Dimenzije: 430 x 54 x 199mm

Samsung BD-P1600A

Plejer je standardnih dimenzija i nešto veće visine (nije u pitanju slim varijanta koja je sve popularnija), sa prednjom maskom od glossy crne plastike sa Samsung i Blu-ray logom. Cela prednja stranica se otvara i vidimo da se ispod nalazi tray optičkog uređaja, mali LCD ekran, IR senzor za daljinski, USB port za povezivanje eksternog ili flash diska i šest dodatnih tastera (Power, Eject, Play/Pause, Back, Stop, Skip). Tasteri su osetljivi na dodir i vrlo lepo rade, mada bi definitivno bilo mnogo praktičnije da ne mora da se otvara poklopac da bi se do njih došlo. U pakovanju se ne dobija puno toga, jedan set kompozitnih AV kablova (naravno, HDMI se mora kupiti odvojeno) i daljinski upravljač. Daljinac nije baš mali, ali je odličnog kvaliteta i dosta praktičan, a kao bonus, posredstvom Anynet+ tehnologije, ovim daljincem se može upravljati i ostatkom multimedijalnog sistema (uslov je da su sve komponente Samsung-ove i da su uređaji spojeni HDMI kablom).

Svi ostali konektori (ne računajući USB port sa prednje strane) su smešteni sa zadnje strane plejera, gde vidimo da postoji i mali ventilator koji srećom radi dosta tiho i praktično se ne čuje. Od konekcija su tu kompozitni video i audio (RCA stereo) konektori, komponentni i HDMI video izlaz, još jedan USB Host port, LAN priključak i optički S/PDIF audio izlaz. Plejer bez problema radi Upscale slike na punu HD rezoluciju od 1920x1080 piksela. Ovo je bitno pošto će slika biti uvek prilagođena rezoluciji displeja. Ono što nam se posebno dopalo je BonusView koji znači da plejer ima sekundarne video i audio dekodere i 256MB ugrađene memorije, tako da je obezbeđena glatka i brza reprodukcija Blu-ray sadržaja koja ume ponekad da bude vrlo kompleksna i da uspori rad plejera. Ono što je bitno napomenuti je da iako nije podržana reprodukcija većeg broja različitih formata, MP3 i JPEG slike se mogu gledati, što se možda i najčešće koristi.

Rezime

Prava je šteta što ugrađeni LAN konektor služi samo za update firmware-a uređaja i dodatni sadržaj za Blu-ray filmove, pošto smo videli da neki malo napredniji modeli podržavaju čitav niz interesantnih Internet servisa kao što je YouTube recimo. U svakom slučaju, kod modela BD-P160A je fokus na kvalitetu slike, što je i više nego očigledno, pa po tom pitanju nema mesta zamerkama. Kada se sve zajedno sabere i oduzme, ovaj Blu-ray plejer zaslužuje odilične ocene, pa iako nije model koji podržava najviše opcija, ipak kvalitet slike dosta vadi stvar.

Conclusion

It is a real pity that built-in LAN connector is only for firmware updates of device and additional content for Blu-ray movies, since we see that some advanced models support a number of interesting Internet services like YouTube, for example. In any case, the model BD-P160A focuses on the quality of image, which was more than obvious, so there is no room for objections. Overall, this Blu-ray player deserves great recommendations, and although this model supports most features, image quality improves its results.

Testirani proizvod je uzorak.

Stav ustupio: Samsung BD-P1600A
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt: stav.rs