Samsung DVD-C550

Novi plejer kompanije Samsung koja je uspela da dodavanjem HDMI porta i podrškom za DivX format udahne života pomalo vremešnom DVD formatu. Ovo znači da će oni sa DVD kolekcijama imati dovoljno razloga da se časte novim plejerom koji iz starijih diskova sa oštećenjima može puno da izvuče.

Još uvek ima dosta korisnika koji nisu prešli na Blu-ray format, već se drže svojih DVD kolekcija. Za njih je i namenjen novi Samsung DVD plejer, model C550. Glavna razlika u odnosu na prethodne modele i konkurenciju je HDMI interfejs i Upscalling do Full HD formata. Šta ovo znači? Pa ukoliko imate neki LCD televizor u punoj HD rezoluciji, na ovaj način će se izvući mnogo bolja slika od izvora koji nije Full HD, a kod DVD plejera je to uvek slučaj. Ovo nije sve pošto ovaj model podržava i gledanje slika u JPEG formatu, slušanje muzike (MP3 i WMA) ali i gledanje videa u DivX i MPEG4 formatima, što je posebno popularno kod nas.

Ključne karakteristike

  • Podrška za JPG, DivX, MPEG-4, MP3, WMA
  • CD Ripping (u MP3 format)
  • Progressive Scan
  • Upscale 720p / 1080i / 1080p

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Podržani mediji: DVD, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, CD, CD-R, CD-RW
  • Podržani formati: MP3, WMA, JPEG, MPEG-4, DivX
  • Konektori: Component, Composite (audio+video), Coaxial S/PDIF, SCART, HDMI, USB 2.0
  • Oprema: Daljinski upravljač
  • Dimenzije: 430 x 42 x 207mm

Samsung DVD-C550

Plejer je Slim varijanta sa debljinom od 42mm, i klasično crne boje sa glossy plastičnom prednjom maskom. Sa prednje strane je providna plastika iza koje je skriven LCD displej, a skroz na desnoj strani se nalaze i touch tasteri za kontrolu reprodukcije, Power taster i mali poklopac ispod koga je i USB port. Interesantna opcija je da se ubaci audio CD i direktno na flash disk ripuje u MP3 formatu. Tray mehanizam se takođe nalazi ispod poklopca, a Samsung je patentirao Dust Proof koncept koji u toku rotacije diska eliminiše čestice prašine, ali i Defect Disc Recovery koji prevazilazi probleme zbog eventualnih oštećenja diska. Sve ovo radi odlično i oni koji inače imaju muke sa oštećenim diskovima mogu dosta profitirati.

Sa zadnje strane plejera nalazimo sve dostupne konektore, pa tako imamo pomalo prevaziđeni, SCART, kompozitni i komponentni video izlaz, RCA stereo i koaksijalni S/PDIF od audio konektora i na kraju HDMI koji će dobro doći onima koji imaju novije televizore. Ukoliko se u ostatku sistema koriste Samsung uređaji, dostupna je Anynet+ tehnologija pomoću koje sve periferije mogu da se kontrolišu sa jednog daljinca (bitan je HDMI interfejs). Ovde u priču uskače i BD Wise što je automatsko podešavanje slike kako bi Samsung plejer uparen sa Samsung TV-om dao najbolje rezultate. Inače, pored DVD filmova, plejer čita i DivX format, što je uvek vrlo tražena opcija kod nas.

Rezime

Iako je u pitanju manje više klasičan DVD plejer, što je format koji je odavno već prešao svoj zenit, Samsung se potrudio da mu udahne malo života dodavanjem HDMI interfejsa, podrške za DivX (ali i MP3, WMA i JPEG formate), i niz trikova kako bi se na novijim televizorima pune HD rezolucije dobila što bolja slika. Ovo je odlično uspelo, tako da smo dobili veoma aktuelan plejer koji ne košta onoliko koliko pruža. Sve zajedno, sve pohvale za Samsung.

Conclusion

Although this is more or less conventional DVD player, a format that has long passed its zenith, Samsung added a HDMI interface, DivX support (but MP3, WMA and JPEG formats, too), and a number of tricks in order to provide better images on the newer Full HD resolution TV sets. That provided good results, so we have an attractive player at affordable price. Samsung deserve all the praise.

Testirani proizvod je uzorak.

Stav ustupio: Samsung DVD-C550
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt: stav.rs