Samsung predstavlja 1000-inčni MicroLED ekran rezolucije do 16K

Samsung je u ponedeljak najavio novi model The Wall-a, modularnu liniju MicroLED ekrana kompanije. Samsung ga naziva „Zid 2021“ i meri preko 1000 inča. Pored masivnog faktora oblika, model The Wall iz 2021. godine može se pohvaliti i nekoliko značajnih nadogradnji u odnosu na prethodne modele, uključujući veću brzinu osvežavanja, poboljšanu tačnost i kontrast boja, lakšu instalaciju i još mnogo toga.

Za početak, „2021 The Wall“ nudi (putem The Verge) 1000-inčni MicroLED panel sa 8K rezolucijom, brzinom osvežavanja ekrana od 120Hz i maksimalnom osvetljenošću od 1600 nita. Ekran se takođe može konfigurisati vodoravno sa dvostrukom rezolucijom (16K). Samsung kaže da je svaka LED dioda sada i do 40% manja, što povećava uniformnost boja i kontrast. U međuvremenu, tehnologija Ultra Chroma proizvodi uže talasne dužine kako bi „stvorila RGB boje dvostruko čistije i tačnije od konvencionalnih LED dioda“.

Ugrađen je i novi Micro AI procesor, koji tvrdi da poboljšava kvalitet slike do 8K u realnom vremenu analizom i optimizacijom svakog video okvira koristeći do 16 modela neuronske mreže.