Samsung YP-Q1 Diamond

Veoma atraktivan multimedijalni plejer kompanije Samsung kojim ovaj proizvođač pokazuje da ga ne treba olako shvatiti. Iako je u domenu multimedijalnih plejera opaka konkurencija, ovaj model zaslužuje pohvale i što se tiče dizajna i lakoće korišćenja, i što se tiče kvaliteta zvuka i slike.

Iako to možda nije toliko poznato, kompanija Samsung pored monitora, televizora, štampača i mobilnih telefona ima i čitav niz multimedijalnih plejera u svom programu. Ovom prilikom smo imali zadovoljstvo da vidimo na delu model YP-Q1 koji je već na prvi pogled privukao pažnju svih koji su ga videli. Ovaj model je u rangu najpoznatijih plejera kompanija Apple, Sundisk i Sony i pravo je uživanje videti neke nove igrače na ovom polju. Uvek je dobro videti da i dalje postoji konkurencija, a ako Samsung bude nastavio u ovom maniru, ne bi nas previše čudilo da se umeša malo ozbiljnije i na tržište multimedijalnih plejera. Sudeći po modelu koji smo testirali, to definitivno zaslužuje.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn i touch kontrole
  • Odličan ekran i prikaz slika i filmova
  • Veoma dobar zvuk, DNSe ekvilajzer
  • Vrlo brz i intuitivan interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Samsung YP-Q1 Diamond - Podržani formati: MP3/WMA/WMV/SVI (MPEG4)/JPG/BMP/PNG/GIF/TXT/Ogg/FLAC (UMS)

  • Interfejs: USB 2.0
  • Ekran: 2.4" TFT, 320x240 piksela
  • Kapacitet: 8GB
  • Baterija: Ugrađena Li-Polymer
  • Dodatno: FM tjuner, snimanje glasa, DataCast

Samsung YP-Q1 Diamond

Plejer je dosta kompaktan, dimenzija 49.9 x 97.8 x 10.9mm i težine od 61g, i može se porediti sa recimo novim iPod Nano modelom, mada je ipak za nijansu veći od njega. Dosta je tanak i kako su ivice blago zaobljene, lako će stati u svaki džep. Plejer je napravljen od glossy crne plastike na kojoj ostaju otisci prstiju, pogotovo što su tasteri osetljivi na dodir pa će posle svakog pritiskanja slediti brisanje. Dizajn je veoma minimalistički bez mnogo detalja koji će odvlačiti pažnju, a to se najbolje vidi po tome što sa prednje strane nema nikakvih tastera, već su svi uklopljeni u masku uređaja. Veliki 2.4" LCD ekran je rezolucije 320x240 piksela što je i standardno za ovu klasu plejera a onaj koji je ugrađen daje sjajnu sliku i jedino što se može prigovoriti su uglovi vidljivosti koji su dosta uzani.

Sa bočne strane plejera stoji jedan slide taster za zaključavanje tastera i uključivanje plejera. Sa donje strane je i 3.5mm konektor za slušalice i konektor za povezivanje na računar (na ovaj način se i puni ugrađena baterija). Šteta što se Samsung odlučio da ovaj konektor ne bude klasičan mini USB pošto ćete ovako morati da nosite kabl sa sobom da bi ga negde napunili ili prebacili podatke. Po paljenju plejera nas dočekuju neonski plavo osvetljeni tasteri koji su u rasporedu koji podseća na dijamant (otud i nadimak ovog plejera). Ovih tastera ima četiri i oni služe za navigaciju, dok dodatna dva tastera rade kao Back i Potvrda odabrane opcije. Iako za one koji nisu navikli na touch tastere navigacija može biti malo zbunjujuća, ipak je navikavanje brzo i ne verujemo da će biti bilo koga kome to neće odgovarati kada bude video kako radi.

Interfejs je dosta jednostavan i možda ne toliko atraktivan koliko bi voleli da bude, ali je zato izuzetno brz i po tom pitanju ovaj model teško da može imati konkurenciju. Meni se sastoji iz 3x3 matrice sa odgovarajućim ikonama podmenija, a pored onoga što je logično (Music, Videos, Pictures, Text, FM Radio) tu je i DataCasts (plejer je kompatibilan sa BBC iPlayer aplikacijom), dok Prime Pack sadrži Voice Rec snimanje glasa, Games (Bomb Bomb, Buble Smile, Shicken Runaway) i Subway u kome možete videti mape metroa u celom svetu, što je veoma neobično i vrlo praktično (bar kada niste u Srbiji). Od zanimljivosti vredi pomenuti rhythmizer što je neka vrsta screensavera koja prikazuje grafički ekvilajzer zvuka uz istovremeno treperenje u ritmu muzike dioda touch tastera (ovo izgleda veoma interesantno), DNSe procesiranje zvuka (na primer Concert Hall, Café i Church predefinisani modovi) i TTS(Text to Speech) mogućnost da tekst pretvori u zvučni zapis (mp3) kako možete recimo slušati svoje email poruke i slično.

Rezime

Kvalitet zvuka preko slušalica iz pakovanja je veoma dobar, a same slušalice sasvim solidne, i mi smo najbolje rezultate dobili kada smo isključili ekvilajzer (mada ovo uvek zavisi od kvaliteta i nivoa kompresije fajlova). Pored MP3 i WMA su podržani i Ogg ali i FLAC format, dok takođe možete gledati fotografije većina formata koji se koriste. Reprodukcija filmova u podržanim formatima izgleda sasvim dobro i nema se šta prigovoriti. Ugrađena baterija daje autonomiju od 30h kada je muzika u pitanju i oko 4h gledanja videa, dok jedan ciklus punjena baterije traje 2.5h. Ovaj plejer po svemu što smo videli zaslužuje preporuku i definitivno ga treba isprobati.

Conclusion

Sound quality using solid quality provided headset is very good and the best results are with equalizers off (although it depends from quality and level of file compression). Support for MP3, WMA, Ogg, and FLAC format is provided while you have an opportunity to watch great format photographs. Movies reproduction is beyond reproach, looking good. In-built battery provides 30hrs autonomy for listening to music and some 4hrs for watching videos. It takes 2.5hrs to recharge battery from empty to full. This player deserves all the praise and our recommendation.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 90€

Stav ustupio: Samsung YP-Q1 Diamond
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt:http://www.stav.com