Samsung YP-S5

Veoma interesantan plejer kompanije Samsung koji ima integrisane zvučnike. Malo je većih dimenzija, ali sa prilično dugim spiskom opcija koje će biti dobre i zahtevnijim korisnicima. Ekran je dosta dobar, a kontrole touch tastera rade sjajno. Performanse plejera su sjajne, kvalitet zvuka odličan i jedino je pitanje gledanje videa pošto je ekran ipak mali za to.

Iako nije baš najnoviji model (predstavljen je čak 2007. godine), YP-S5 i dalje ostaje vrlo atraktivan plejer koji je na tržištu prošao prilično nezapaženo. Da li je ovo zasluženo ili ne, ostaje da kažu kupci, no činjenica je da S5 i dalje predstavlja jedan od originalnijih plejera, prilično impresivnih mogućnosti. Pored onog glavnog, a to su integrisani zvučnici, tu je recimo i podrška za Bluetooth uređaje, čime se ne može pohvaliti baš puno drugih MP3 plejera. Da budemo precizniji, YP-S5 nije samo MP3 plejer, već može prikazati slike i video fajlove, sa dodatnim FM radiom i diktafon funkcijama. Zbog integrisanih zvučnika, dimenzije ovog plejera nisu baš kompaktne, što je možda i njegova najveća mana.

Ključne karakteristike

  • Neobičan slide dizajn i touch kontrole
  • Ekran je solidnog kvaliteta
  • Veoma dobar zvuk i sa slušalicama koje se dobijaju
  • Atraktivan i brz interfejs
  • Podrška za Bluetooth

Utisak kvare

  • Dimenzije nisu baš kompaktne

Specifikacija

Samsung YP-S5 - Podržani formati: MPEG4, JPEG, MP3, AAC, WMA

  • Interfejs: USB 2.0
  • Ekran: 1.8" QCIF+ TFT (176x220 piksela)
  • Kapacitet: 2GB
  • Baterija: Ugrađena Li-Polymer
  • Dodatno: Slide-out speaker, audio-in, Bluetooth, photo viewer, FM radio, FM/voice recorder, datacasts, alarm, text viewer, games, world clock

Samsung YP-S5

U ponudi postoje dve varijante, crne i bele boje sa integrisanih 2GB, 4GB i 8GB memorije. Naš primerak je sa 2GB memorije, što je zaista minimum po današnjim standardima. Na prvi pogled, YP-S5 više liči na neki slajder mobilni telefon nego na mp3 plejer, i ne verujemo da će stati u svaki džep (46.5x95.9x14.8mm). Napravljen je od vrlo kvalitetne plastike u glossy završnoj obradi na kojoj u ovom slučaju (kada je bele boje) ne ostaju otisci prstiju. Spolja gledano, ne vidi se puno toga pošto su kontrole u vidu touch tastera koji se na beloj površini ne vide dok se plejer ne upali, a sa bočnih strana postoji samo Power/Hold taster. Od konektora, tu je standardni 3.5mm audio za slušalice i jedan poseban konektor za punjač i sinhronizaciju. Kada se donja polovina slajduje napred, vidimo u čemu je trik pošto se tu nalaze integrisana dva zvučnika od 1.5W koja su i glavna zvezda cele priče.

Kada se uključi, vidimo da je 1.8" ekran prilično dobro osvetljen i vrlo lepih boja, mada je diskutabilno koliko se udobno mogu gledati filmovi (zbog male dijagonale i činjenice da su podržani video fajlovi sa 15fps-a). Sa druge stranice, meni (koji se može kastomizirati različitim skinovima i fontovima) radi vrlo brzo i dosta je intuitivan. Ovaj plejer pored standardnih opcija reprodukcije muzike, slika i videa ima i ugrađeni FM tjuner, opciju snimanja glasa ili radio programa, par igara, datacast (RSS čitača) ali i alarm i par igara. Možda najinteresantnije ipak jeste podrška za Bluetooth uređaje, za transfer podataka ili povezivanje sa mobilnim telefonom odnosno headsetom. Još jedna opcija nam je privukla pažnju, a to je da se pomoću kabla iz pakovanja može koristiti i audio-in opcija, odnosno puštati muzika sa nekog eksternog izvora.

Rezime

Kvalitet zvuka je odličan i dopalo nam se što su slušalice koje se dobijaju u pakovanju dobre i što neće biti potrebno da se odmah menjaju, kao što je slučaj sa velikim brojem plejera. Ugrađena Li-Ion baterija obezbeđuje oko 24h muzike i 4h videa ako se koriste slušalice, i 5h muzike i 3h videa ako se koriste zvučnici, što je sasvim solidno vreme. Ovaj plejer je što se performansi tiče stvarno zaslužio pohvale, ali nam se čini da su se u međuvremenu pojavili mnogo interesantniji modeli, zbog čega je YP-S5 ostao pomalo neprimećen. Zaista prava šteta.

Conclusion

Audio quality is excellent and we do like the fact provided headset is excellent and there is no need to change it right away, as in the case of many players. In-built Li-Ion battery provides 24 hrs of music and 4 hrs of video if you use headset; and 5 hrs of music and 3 hrs of video if you use speakers, which is very good. Speaking of performances this player deserve all the praise but in the meantime several more interesting models came so YP-S5 didn’t receive so much attention and it’s a real shame.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jun 2009.): 125€

Stav ustupio: Samsung YP-S5
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt:http://www.stav.com