Samtec MPD-305HD

Novi plejer kompanije Samtec koji je izuzetno jednostavnog dizajna, vrlo lak za korišćenje i sa podužom listom podržanih opcija i formata. Ima LAN i USB interfejs uz mogućnost upgrade-a na WiFi, a jedino što ne podržava je MKV video format, dok su svi ostali najčešće korišćeni podržani. Prikazuje bez problema naše karaktere u titlovima.

Samtec je domaćim korisnicima najviše poznat po DVD plejerima različitih generacija, i to su po pravilu bili vrlo jednostavni, sa podrškom za poveći broj formata i naše titlove. Ovo je obično pratila više nego povoljna cena, pa i ne čudi da je Samtec brend beležio sasvim pristojnu prodaju uprkos činjenici da će biti poteškoća da se na Internetu pronađe više informacija. Ono što ćemo ovoga puta videti je nešto drugačiji plejer, uređaj koji služi za reprodukciju multimedijalnih fajlova na televizoru ili nekom drugom ekranu, a koji podržava povezivanje preko mreže, USB-a a ima mogućnost ugrađivanja 3.5" SATA hard diska.

Ključne karakteristike

  • Podržava veći broj multimedijalnih formata
  • LAN i USB interfejs, postoji i podrška za USB WiFi adapter
  • Veoma dobar interfejs, lak za korišćenje
  • Solidan daljinac
  • Podrška za naše karaktere u titlovima

Utisak kvare

  • Nije podržan MKV format za sada

Specifikacija

Samtec MPD-305HD - Interfejs: Ethernet 10/100 Mbps, USB 2.0

  • Podržani formati: JPG, BMP, MP3, WMA, WAV, AAC, OGG, VOB, DivX, XviD
  • Konekcije: Komponentni, kompozitni i HDMI video, analogni i koaksijalni audio
  • Dodatno: Podržava 3.5" SATA diskove, BiTorrent klijent

Samtec MPD-305HD

Ovaj plejer je veoma jednostavnog dizajna, crna kutija kompaktnih dimenzija i bez nekih specifičnih detalja koji bi skretali pažnju. Sa prednje strane se vidi samo oznaka proizvođača i par tastera (Power, Menu, Stop i jedan četvorosmerni taste sa potvrdom koji služi za kretanje po meniju). Tu je i IR senzor za prilično dobar daljinski upravljač koji najviše podseća na neki daljinski upravljač za televizor. Sa zadnje strane su dostupni konektori, pa pored onog za napajanje i LAN i USB priključaka za povezivanje sa računarom, tu su još jedan USB (host) za priključivanje eksternog hard diska ili flash diska, kompozitni, komponentni i HDMI video izlazi i analogni (RCA) i digitalni (koaksijalni) audio izlazi. Ovo bi u suštini trebalo da bude sasvim dovoljno za većinu korisnika koji ne traže neke egzotičnije opcije.

Ovaj plejer podržava instaliranje SATA hard diska, što je vrlo praktična opcija pošto pored činjenice da se fajlovi mogu reprodukovati direktno sa nekog drugog računara (putem LAN, USB ili WiFi interfejsa uz odgovarajući adapter), nije loše imati i poseban prostor za skladištenje na raspolaganju. Instalacija diska je vrlo jednostavna, potrebno je odšrafiti dva šrafa sa zadnje strane uređaja i skinuti zadnju masku kada se kao fioka može izvući tray na koji se postavlja hard disk i povezuje sa odgovarajućim konektorima. Povezivanje na mrežu lokalnog karaktera je dosta jednostavno, a pomoću prilično dobro osmišljenog menija se lako podešavaju sve opcije. Pregleda materijala koji se može puštati ima i preview, što je dosta korisno i jedino što bi moglo da se doda je recimo podrška za neke Internet servise pored Bittorent klijenta (ovo verujemo da će tek biti korisno) kao što je recimo YouTube.

Rezime

Što se podržanih formata tiče, oni najbitniji se reprodukuju bez ikakvih problema, pod tim mislimo na DivX i XviD, dok za sada na žalost MKV ni WMV nisu podržani, no nije nemoguće da u nekoj sledećoj reviziji softvera i to bude urađeno. Titlovi su podržani odlično, slova su lepo vidljiva i prikazuju se ispravno svi naši karakteri, a potrebno je samo da se subtitle fajl zove isto kao i video fajl, i da se u istom folderu ne nalazi više video i subtitle fajlova. Na kvalitet reprodukcije nema zamerki, sve što smo probali je išlo glatko i bez seckanja, i što se toga tiče ovaj Samtec-ov plejer dobija odlične ocene. Ako zanemarimo to što sve popularniji MKV format nije podržan, malo toga se može prigovoriti, tako da Samtec, pogotovo kada se ima u vidu cena, zaslužuje preporuku.

Conclusion

Playback of supported format DivX and XviD is seamless while currently there is no support for MKV or WMV but something like that will be implemented in future software versions. Title support is provided and size of the characters is up to expectations. The only thing necessary to do is to name subtitle file as the name of video file and not to have more video or subtitle files in the same folder. Playback quality is beyond reproach, everything runs smoothly so Samtec player deserve all the praise. If we neglect the fact MKV there isn’t MKV format support, this device really deserve all the praise, especially speaking of price.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2009.): 100€

Sampro ustupio: Samtec MPD-305HD
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60