Samtec MPD-306HD

Novi model multimedijalnog plejera kompanije Samtec. Podržava podužu listu različitih formata, ima mogućnost povezivanja 2.5" SATA hard diska, čita memorijske kartice. Dodatno, pomoću USB WiFi adaptera se može i nadograditi. Sve zajedno, dosta opcija po vrlo dobroj ceni.

Integrisani media plejeri su vrlo popularni pošto eliminišu potrebu za računarom da bi se moglo uživati u multimediji na velikom TV ekranu. Do sada, videli smo veliki broj ovih uređaja najrazličitijh specifikacija i mogućnosti, a Samtec MPD-306HD je model druge generacije koji je namenjen onima koji ne pate mnogo od poznatih imena i nemaju problem da poverenje ukažu i manje poznatim proizvođačima. Kao što je i očekivano, podržano je masa multimedijalnih formata, tako da je mala verovatnoća da će doći neki fajl koji uređaj neće prepozati i pustiti.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Podrška za 2.5" SATA disk
  • Moguć upgrade sa WiFi USB adapterom
  • Jednostavno korišćenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: Ethernet, 2x USB 2.0 host, 1x Mini USB 2.0, Composite AV, Component out, HDMI 1.3, optički i koaksijalni S/PDIF, SATA
  • Video: mkv, ts, m2ts, mts, tp, wmv, ifo, iso, vob, dat, avi, mpg, mp4, mov, rm, rmvb, divx, xvid, flv
  • Audio: MP3, WMA, WAV, OGG, AAC, LPCM, FLAC, AC3
  • Ostali formati: JPG/JPEG/BMP/GIF/TIFF
  • Subtitles: SUB, SRT, SSA, SMI, IDX+SUB
  • Dodatno: čitač memorijskih kartica (SD/SDHC/MMC/MS)

Samtec MPD-306HD

Plejer je smešten u kućište od crne mat plastike koje nas najviše asocira na eksterne 3.5" hard diskove. Dimenzije su 300x150x400 mm a težina 2Kg. Kvalitet izrade je dosta dobar, kućište čvrsto i sa otvorima za ventilaciju sa bočnih strana. U pakovanju se pored plejera dobija kratko korisničko uputstvo, eksterni adapter za napajanje (po dimenzijama sličan onom koji se dobija uz laptop računare), HDMI i kompozitni AV kablovi i daljinski upravljač koji dosta podseća na modele koji se koriste uz televizore. Pošto na samom plejeru nema nikakvih tastera, ovaj daljinac je jako bitan deo sistema, a iako je nešto većih dimenzija, tasteri su gumeni i ne previše zbijeni, pa je korišćenje sasvim udobno. Interesantno je da su uz oznake funkcija tastera na engleskom tu i neke istočnjačke oznake, koje pomalo kvare vizuelni utisak.

Sa prednje strane vidimo senzor za daljinski i dve statusne diode (Standby i Power), a sa bočnih čitač memorijskih kartica (podržani SD, SDHC, MMC i MS formati) i konektori za SATA disk. Interesantno je da su u pitanju naponski i data konektori, dakle ne eSATA, i da se može priključiti samo 2.5" SATA disk. Svi ostali konektori su smešteni pozadi, i tu su LAN konektor (uređaj se lako povezuje na mrežu i strimuje sadržaje sa drugih diskova), dva USB 2.0 host konektora (osim za priključenje eksternih diskova, moguće je povezati i WiFi adapter sa Realtek čipom) kao i jedan Mini USB priključak za direktno povezivanje na računar. Što se multimedije tiče, tu su kompozitni audio i video konektori, komponentne video konekcije, HDMI, optički koaksijalni i digitalni audio izlazi, pa se plejer lako povezuje sa zvučnim sistemom i televizorom.

Rezime

Interfejs menija je prilično jednostavan, i neće biti potrebno puno vremena da se pohvataju konci, a ono što je najbitnije je da radi brzo i bez seckanja, kao i da je učitavanje fajlova solidno brzo. Prepoznat je veliki broj formata, uključujući recimo i sve popularniji mkv, a titlovi rade odlično i postoji veliki broj podešavanja što se tiče veličine i boje fonta. Takođe, znamo da je proizvođač dosta ažuran što se tiče firmware-a, tako da brzo treba očekivati i nove opcije. Srce uređaja je Realtek 1073DD čip koji se koristi u velikom broju sličnih plejera, tako da neće biti neizvesnosti oko podrške formata. Kvalitet slike i zvuka je odličan i tu stvarno nema mesta za primedbe. Sve zajedno, ovo je plejer vrlo zgodan za sve one kojima treba povoljan i kvalitetan plejer za direktnu reprodukciju multimedije na TV.

Conclusion

Menu interface is simple, so you will not have to spend too much time to grasp immediately, and the most important thing is the fact it is working quickly and smoothly, loading files fast. A large number of formats is supported, including popular mkv, subtitles are working great and there are a number of settings in terms of size and font color. In addition, we know the manufacturer prepares firmware update, so we should expect new options. The core of the device is a Realtek 1073DD chip that is used in many similar players, so there will be no uncertainty regarding supported formats. Picture and sound quality is excellent and there is no room for complaints. Overall, this player is convenient for those who need affordable and high quality player for direct multimedia playback on TV.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 94€

Sampro ustupio: Samtec MPD-306HD
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs