SAP SE objavio je preliminarne finansijske rezultate za prvi kvartal 2016. godine.

Posle rekordnog završetka 2015. godine, SAP je u prvom kvartalu ove godine zabeležio stabilan rast, iako je taj period sezonski najslabiji kvartal. Glavni nosioci dobrih rezultata su porast cloud usluga i novi korisnici S/4HANA.

Zvanično press saopštenje

„SAP-ovi osnovni pokretači rasta su stabilni – od naših S/4HANA aplikacija koje su najbolje u svojoj klasi, do naše potpune vizije clouda,“ izjavio je Bil Mekdermot, direktor kompanije SAP. „Mi očekujemo povećanje poslovnog uspeha kako godina bude prolazila, što je u potpunom skladu sa našim vodiljama za celu godinu. SAP nastavlja da bude kompanija sa izuzetno profitabilnim rastom.“

„Prvi kvartal nam je sezonski najslabiji kvartal. Dok su regioni EMEA i APJ pokazali stabilnu realizaciju, region (Severne i Južne) Amerike je sporije startovao. Mi smo uspešno transformisali naše poslovanje tokom 2015, što je doprinelo snažnom rastu u zaradama po akciji,“ rekao je Luka Mucić, finansijski direktor kompanije SAP. „Zahvaljujući stabilnoj najavi budućih poslova širom našeg portfolija, mi smo na pravom putu da postignemo predviđanja za celu godinu.“

SAP je zabeležio snažan rast u cloud uslugama, veći od očekivanog. Prihod od pretplata na cloud usluge i usluge održavanja u prvom kvartalu 2016. godine porastao je za 33 odsto. S obzirom na ubrzan rast cloud usluga, zabeležen je i rekordni odnos tog prihoda u odnosu na ukupan prihod kompanije, pa tako sada cloud nosi 69 odsto ukupnog prihoda u prvom kvartalu ove godine.

Najveći uspeh zabeležen je u EMEA (Evropa, Srednji istok i Afrika) i APJ (Azijsko-pacifički) regionima. U Latinskoj Americi su se osetile posledice političke i makroekonomske stabilnosti, dok je severna Amerika zabeležila slabiji početak godine, imajući u vidu snažan završetak prošle.

Rast S/4HANA nastavio se i ove godine, pa je tako u prvom kvartalu 2016. godine dodato 500 novih korisnika, od kojih 30 odsto predstavlja potpuno nove korisnike SAP usluga.

POSLOVNI PREGLED ZA 2016. GODINU

Na osnovu preliminarnih rezultata moguće je napraviti preciznije predviđanje za celu 2016. godinu.

  • Bazirano na konstantnom rastu u segmentu clouda, kompanija SAP očekuje da će do kraja 2016. godine prihod za pretplatnike na cloud usluge i podršku biti između 2,95 – 3,05 milijardi evra. Viša vrednost predstavljala bi porast od 33% u odnosu na 2015.
  • Kompanija očekuje da će ukupni prihod u 2016. od clouda i softvera porasti za 6% – 8% u odnosu na 2015.
  • Takođe, kompanija očekuje da će u 2016. profit iz poslovanja biti između 6,4 i 6,7 milijardi evra (2015 iznosio je 6,35 milijardi evra).