Seagate Central 2TB NAS

Iako jeste u pitanju Entry Level model NAS-a, Seagate Central je dovoljno dobar i za one zahtevnije korisnike koji traže što jednostavniji uređaj za backup i share-ovanje podataka.

Za Seagate znamo da ima veoma kvalitetne hard diskove u ponudi, a od nedavno možemo videti i prve NAS-ove ovog proizvođača. Činjenica je da najveći broj prosečnih kupaca traži jednostavan uređaj koji će opsluživati celu mrežu biti centralno mesto za skladištenje odnosno backup podataka. Seagate je to izgleda prepoznao i sada imamo Central seriju NAS-ova kapaciteta do 4TB. Kod nas se našao model od 2TB. Uz cenu koja je tek neznatno veća od klasičnih eksternih diskova, ovaj model donosi i nešto od funkcija koje smo navikli da viđamo na skupljim i naprednijim NAS-ovima.

Ključne karakteristike

  • Prilično kompaktne dimenzije
  • Vrlo jednostavna instalacija
  • Dobre performanse
  • Ima ugrađeni Print server
  • Podrška za DLNA server

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Disk management: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 1x USB 2.0
  • Dimenzije: 145 x 216 mm
  • Težina: 980g
  • Softver: UPnP, Printer Server, Media Server, Remote Access
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS

Seagate Central 2TB

Jedna stvar je odmah jasna, a to je da će se teško naći neko kome se dizajn Central-a neće dopasti a nas najviše podseća na neki bežični zvučnik. Kućište je od plastike, sa aluminijumskom prednjom stranom, dok su bočne i gornja strana iz jednog dela koji liči na zaštitne mrežice kod zvučnika. Ipak, znamo da pored estetske ulove ima zadatak da pruži što bolji protok vazduha odnosno hlađenje. Pošto nema dodatnih ventilatora, to se čini kao prilično dobra ideja. UZ samo jednu statusnu diodu na vrhu rutera, nema puno toga što skreće pažnju, a to svakako i nije loša stvar s obzirom da je ideja da bude što jednostavniji za korišćenje. Sa zadnje strane nalazimo gigabitni LAN port, USB konektor i priključak za napajanje (adapter je eksterni i relativno kompaktan). USB može služiti za proširenje kapaciteta nekim eksternim diskom, kao i priključivanje USB štampača koji postaje dostupan preko mreže. NAS je potrebno priključiti na napajanje i LAN kablom (dobija se u pakovanju) na ruter, posle čega treba posetiti Seagate.com/central/setup web lokaciju na kojoj počinje setup odabrim OS-a koji se koristi. Ceo postupak je prilično jednostavan i brz, i ne zahteva neko posebno predznanje.

Korisnici Mac računara će biti zadovoljni da čuju da je Time Machine podržan, dok će oni koji koriste Windows morati da preuzmu i instaliraju Seagate Dashboard softver. Tri glavne funkcije su Protect (backup) i Share (brz i jednostavan upload sadržaja na društvene mreže i Save koji sa društvenih mreža sadržaj bekapuje na disk. Primera radi, kada se poveže sa Facebook-om, automatski će sve postovane slike skidati i čuvati. U startu se inače na disku dobija jedan Public folder za Share-ovanje preko lokalne mreže. Web interfejs je prilično jednostavno organizovan, sa opcijama koje su raspoređene po Home, Users, Social, Services i Settings celinama. Podržani su svi mobilni uređaji novije generacije, sa softverom za svaku platformu, a tu je i podrška za DLNA streaming. Dopalo nam se to što je omogućen i Remote Access, preko Seagete cloud servisa, tako da će i bezbednost podataka biti na visokom nivou. Ukoliko ste ranije koristili neki malo napredniji NAS, vrlo moguće da će ipak zafaliti opcija i mogućnosti za podešavanje.

Rezime

Ono što jeste bitno je brzina transfera podataka, a tu nemamo primedbi pošto Seagate Central beleži veoma dobre rezultate u kategoriji NAS-ova sa jednim hard diskom. Ovakav NAS je sjajan izbor za sve one kojima treba jednostavna varijanta pomoću koje će imati prostor za skladištenje podataka, jednostavan za korišćenje uz podršku za streaming i Print server. Sve zajedno, ovo bi mogli nazvati entry-level NAS-om koji će biti sjajan izbor za sve one koji kupuju svoj prvi NAS.

Conclusion

Data rate is the most important, and it is beyond reproach since Seagate Central records good results in category of NASs devices with one hard drive. Such a NAS is a great choice for those who need a simple variant to provide more storage space, easy to use with support for streaming and Print server. We could call it an entry-level NAS that will be a great choice for those who are buying its first NAS device.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 115€

Pin Computers ustupio: Seagate Central 2TB
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.