Sweex Clipz

Ovaj MP3 plejer kompanije Sweex vrlo jasno kopira popularni iPod Shuffle, no to nije loša stvar pošto praktično istu stvar dobijamo po daleko povoljnijoj ceni. Proizvođač se dobro potrudio da ne zaostaje za mnogo poznatijim konkurentom.

Sweex je jedna od kompanija sa veoma širokom ponudom periferija i dodataka za računar, i možda i najpoznatije od njih su upravo multimedijalni plejeri. Model koji smo testirali ovoga puta je minijaturnih dimenzija i očigledno je da dosta toga pozajmljuje od daleko poznatijeg Apple iPod Shuffle-a, no to i nije tako loša stvar pošto je Shuffle sjajan mali plejer izuzetnih performansi. Videćemo da li je Sweex dovoljno uradio da Shuffle dobije oštru konkurenciju. Jedno je sigurno, Clipz je daleko jeftiniji, što je već odličan start.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Lak za korišćenje
  • Solidna autonomija
  • Odličan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Mali kapacitet

Specifikacija

  • Podržani audio formati: MP3, WMA, OGG
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 2GB
  • Baterija: Li-Ion
  • Težina: 13g
  • Dimenzije: 44x29x12 mm

Sweex Clipz

Iako možda mere od 44x29mm i debljina od 12mm ne znače mnogo, plejer je stvarno minijaturan i sa svojih 13g se bukvalno neće osetiti u džepu. Baš kao i Shuffle, sa zadnje strane je na kućište fiksirana velika štipaljka pomoću koje se lako kači na deo odeće, što je posebno zgodno ako recimo trčite ili vozite bicikl. Plejer je crne boje, sa kućištom napravljenim od aluminijuma i deluje izuzetno kvalitetne izrade, a kako nema nikakvih pokretnih delova niti displeja, čak i ako ispadne nema šta da se ošteti. U pakovanju se dobijaju slušalice, takođe crne boje, koje zvuče vrlo dobro i ne moraju se menjati odmah, kao što je slučaj sa velikim brojem slušalica koje se dobijaju uz mp3 plejere.

Sa gornje i donje bočne strane plejera se nalaze On/Off klizni taster, mini USB priključak (za punjenje baterije i prebacivanje muzike) i 3.5mm audio konektor za slušalice. Sve kontrole se nalaze sa prednje strane, u vidu četvorosmernog takozvanog džojstik tastera (Volume Up, Down, Back, Skip) sa Play/Pause u sredini. Pošto nema ekrana, manipulacija odnosno korišćenje plejera je izuzetno jednostavno i nema nikakve filozofije. Sa druge strane, ovo nije tako zgodno pošto će se teško (da ne kažemo nikako) naći željena pesma u plej listi. Kapacitet od 2GB je donja granica za aktuelne modele i bilo bi lepo da imamo i 4GB verziju. Što se tiče podržanih formata, to su MP3, WMA i OGG, dakle najrasprostranjeniji.

Rezime

Ugrađena Li-Ion baterija je dovoljna za oko 5h neprekidnog slušanja muzike, što je solidno vreme za ovako mali plejer, dok je za puni ciklus punjenja potrebno oko 2.5h. Kvalitet zvuka, što je na kraju krajeva i najbitnije, je odličan i tu nema mesta zamerkama, što je sjajno s obzirom da neće morati da se kupuju nove slušalice. Sve zajedno, Sweex Clipz je sjajna alternativa za iPod Shuffle, bar što se tiče onih koji nisu zagriženi fanovi Apple-a.

Conclusion

Built-in Li-Ion battery is enough for about 5 hours of music playback, which is solid time for such a small player, while the full charging cycle takes about 2.5 hrs. Quality of sound, which is ultimately the most important, is excellent and it is beyond reproach, which is great, as the users will not have to buy a new handset. Overall, the Sweex Clipz is a great alternative to the iPod Shuffle, at least for those who are not avid fans of Apple.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2010.): 20€

Win Win ustupio: Sweex Clipz
Prodaja: winwin.rs, emmi.rs