Synology DiskStation DS214se

Jedan od novijih Synology NAS-ova koji su sada i kod nas dostupni. Radi se o modelu koji prima do 2 SATA hard diska 2.5" ili 3.5" formata, sa nešto slabijom konfiguracijom koja je doduše i dalje dovoljna da zadovolji potrebe prosečnih korisnika.

Synology je ime koje će privući pažnju onih koji traže svoj sledeći NAS: radi se o kompaniji kojoj su NAS-ovi specijalnost i to od klasičnih Home modela jednostavnih mogućnosti, pa sve do naprednih NAS-ova koji su namenjeni poslovnim korisnicima. Model DiskStation DS214se je novijeg datuma, podržava instalaciju do dva 3.5" SATA hard diska i koristi najnoviji DiskStatoin Manager 5.1 operativni sistem koji mu donosi masu opcija koje se mogu videti i kod dosta skupljih modela. Sve zajedno, veoma interesantna ponuda za kućne korisnike kojima treba sistem za backup i skladištenje podataka.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije za model u koji staju dva hard diska
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Pristojne performanse
  • USB priključci za periferije

Utisak kvare

  • Brzina upisa podataka bi mogla biti i bolja

Specifikacija

  • Procesor: MARVELL Armada 370 88F6707, 800MHz
  • Sistemska memorija: 256 MB DDR3
  • Disk management: Basic, RAID 0/1, Synology Hybrid RAID
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 2x USB 2.0
  • Hard disk: 2x 3.5" SATA
  • Dimenzije: 165 mm X 100 mm X 225.5 mm
  • Težina: 0.87 kg
  • Potrošnja: 13.46W/4-37W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 1x 92mm ventilator

Synology DiskStation DS214se

Prvo što primećujemo jeste da se Synology opredelio da DiskStation DS214se koristi nešto stariju šasiju koju pamtimo još sa modela DS410 (dakle pre oko 5 godina), što i nije tako neobično, posebno pošto je to nešto što dosta proizvođača NAS-ova praktikuje. Ovo i znači jednostavno ali kvalitetno kućište u kome je recimo izostala Hot Swap opcija, što je uostalom bilo i očekivano za model ove kategorije. Ovo znači i da će za instalaciju/menjanje diskova biti potrebno odvrnuti dva šrafa sa zadnje strane i otvoriti NAS, kao i fiksirati diskove na predviđenu poziciju. Ovo doduše nije teško i neće potrajati duže od par minuta.

Ovaj model podržava SATA hard diskove 2.5" i 3.5" formata u svim kapacitetima, stim što nije loše ipak proveriti na sajtu proizvođača listu oficijelno podržanih modela. Što se tiče ostatka konfiguracije, Synology se opredelio za Marvell single-core procesor na 800MHz (Armada 370 model) i 256MB sistemske memorije (ne može se proširiti), što ne deluje toliko impresivno, i odmah da kažemo i to da ovaj NAS nije predviđen za intenzivan multi-tasking rad, što i sam proizvođač naglašava. Sa druge strane, sve regularne zadatke koje većinu prosečnih korisnika i zanimaju, će obaviti bez ikakvih problema. Po pitanju performansi, neki maksimum koji se može očekivati (i to u RAID 1 konfiguraciji) je 58 MB/s za upis i 102 MB/s za čitanje podataka, što i ne zvuči tako impresivno, posebno brzina upisa.

Rezime

Ono što će većinu verovatno odmah zanimati je podrška za backup podataka, a ovaj NAS će bez problema raditi na svim Windows, Linux i Mac OS, a podaci će moći da se čuvaju u kombinaciji sa nekim od popularnih Cloud servisa: Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box, hubiC ili Baidu Cloud. Dodatno, kroz Web interfejs se može pristupiti i multimedijalnom sadržaju sa diskova, a tu je podrška za DLNA streaming multimedije, što je prilično popularno. Sam Setup je prilično jednostavan i samo treba pratiti uputstvo, posle čega se svim podešavanjima i opcijama pristupa iz prilično atraktivno dizajniranog Web interfejsa. Iako se radi o NAS-u osnovne kategorije, dosta toga je implementirano od opcija i biće zadovoljni čak i oni malo zahtevniji korisnici, što je odlično. Na kraju, dobra vest je da će Synology biti malo bolje zastupljen kod nas na tržištu, a model DS214se je svakako dobar za kućnu upotrebu i prosečne korisnike.

Conclusion

There is data backup support and this NAS will work on all Windows, Linux and Mac OS, and data can be kept in combination with some of the popular Cloud services: Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box, Hubice or Baidu Cloud. It is possible to access the multimedia contents from the CD Using the Web interface, and there is support for DLNA multimedia streaming. The setup is simple and it is only necessary to follow the instructions, after which it is possible to access all settings and options from quite attractively designed Web interface. Although this is a basic category NAS devvice, plenty of options have been implemented, so this model will satisfy even demanding customers. Synology will soon be available on the local market, and the DS214se model is good for home use and average users.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 230€

Sampro ustupio: Synology DiskStation DS214se
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs