ViewSonic VPD500

Iako je ViewSonic poznat po monitorima, ovoga puta smo testirali multimedijalni plejer koji će obradovati ljubitelje filma. Veliki 5" LCD ekran je visoke rezolucije i odličnog kvaliteta prikaza je sjajan izbor za filmove. Ovaj plejer podržava veliki broj video i audio fajlova, a kako dodatno može da priakzuje slike, tekstove i ima i par instaliranih igara.

ViewSonic je kompanija koja nam je poznata po monitorima i generalno važi za jednu od najboljih u tom polju. Ipak, to nije jedina stvar koju ViewSonic ima u ponudi, pa smo tako na testu imali i multimedijalni plejer VPD500. Ovaj uređaj će biti zanimljiv svima koji vole da gledaju filmove kada nisu pored računara, za šta će 5" ekran biti stvarno velika razlika u odnosu na praktično sve druge plejere koji ne idu preko 3". Visoka rezolucija i veliki broj podržanih formata kao i dosta dodatnih opcija kao što su ebook i ugrađene igre su ono što kupci mogu očekivati od ovog multipraktika.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 720p HD video i titlove
  • HD TV-OUT
  • Daljinski upravljač
  • Snimanje glasa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 5" 160k Color TFT LCD (800×480)
  • Konektori: Headphones, HDTV, Mini USB
  • Memorija: 8GB integrisano, MicroSD čitač memorijskih kartica
  • Podržani formati: MPEG, AVI(DIVX,XVID), RM, RMVB , DAT, VOB, MP4, H.264, JPG/BMP/GIF/PNG, WMA/WAV/MP3/FLAC/APE
  • Napajanje: Li-ion 1800mAH
  • Dimenzije: 113x74.5x13.8mm
  • Težina: 134g

ViewSonic VPD500

Dimenzije VDP500 plejera sa 113x74x5x13x8mm i nisu previše kompaktne, no to ipak nije plejer koji staje u džep, tako da to i nije nešto što možemo uzeti kao manu. Kućište je od mat, vrlo kvalitetne plastike koja može doći u tri kolorne varijante: bela, crna i roze. U pakovanju stižu video kablovi (kompozitni i komponentni), USB kabl, slušalice, punjač (šteta što nema recimo auto punjača) i mali daljinski upravljač. Jedino što nam fali je neka futrola za nošenje koja bi zaštitila plejer. Spolja, možda najviše podseća na neki od digitalnih foto ramova, pošto napred dominira veliki 5" ekran rezolucije 800x480 piksela koji je vrlo svetao i stvarno odličnog prikaza koji se solidno vidi i pod dnevnim svetlom.

Na donjoj ivici su smešteni On/Off taster i mali IR prijemnik, sa gornje strane je smešteno 6 tastera za navigaciju menijem i kontrolu reprodukcije. Sa leve bočne strane su konektor za napajanje, mini-USB priključak, slot za MiniSD kartice i zvučnik. Na desnoj strani su drugi zvučnik, priključci za slušalice i TV out, mikrofon i jedan taster-klackalica za podešavanje jačine zvuka. Interfejs je minimalistički i bez nekih posebno interesantnih detalja, ali ono što je najbitnije: radi brzo, nemam seckanja i sve opcije su na korak-dva daleke, tako da za navikavanje neće trebati puno, čak ni onima kojima je to prvi put da se sreću sa ovakvim uređajem.

Rezime

Što se tiče podržanih formata, ovaj plejer podržava dosta toga, sve najčešće korišćene audio i video fajlove čita bez problema (podržani titlovi moraju biti SUB ili SRT formata i imati isti naziv kao i video fajl). Mogu se gledati i slike (postoje i interesantni slideshow efekti), čitati txt fajlovi (ovo se inače zove eBook), a kod slušanja muzike postoji i podrška za lyrics (tekst pesama) koji takođe moraju biti istog naziva kao pesma. Zvuk se inače snima u Wav format, pa može lepo poslužiti kao diktafon. Postoji 8GB integrisane memorije, a može se dodati i MicroSD kartica do maksimalno 8GB, tako da će to biti dovoljno za držanje filmske i muzičke kolekcije. Utisci su dosta dobri, plejer radi glatko i brzo, a kvalitet slike je odličan uz prilično dobre uglove gledanja. Ono što još nismo pomenuli je autonomija ugrađene li-ion baterije od 1800mAh koja iznosi 4h za video regularne rezolucije, 3.5h za HD video i 15h ako se sluša muzika sa ugašenim ekranom. Sve u svemu, odlično osmišljen uređaj koji vredi uloženog novca.

Conclusion

This player support various formats, the most used audio and video files (supported files must be SUB or SRT format and the name must be the same). You have the possibility to watch pictures (interesting slide show effects are provided), to read txt files (eBook), and when you’re listening to music, the lyrics support is also present but name of specific file must be the same as the name of the track. Wav format is used for recording so you can use it as a Dictaphone. 8GB of integrated memory is provided and you have possibility to add microSD card too (8GB maximum) and then you will have enough storing space for all your movies and music collections. Picture quality is awesome and the player is working smoothly. The autonomy of built-in 1800mAh Li-Ion battery is 4hrs for standard video resolutions, 3.5hrs for HD videos, and 15hrs if you are listening to music with screen switched off. Overall, this is very good device deserving all the praise.

Testirani proizvod je uzorak.

Pakom Distribution System ustupio: ViewSonic VPD500
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim