Vivotek PZ7122

Vrlo napredna IP kamera za video nadzor, model PZ7122 ima 10x optički zum, ali i postolje sa ugrađenim motorizovanim Pan i Tilt pomeranjem, što pokriva prilično veliki prostor. Pored LAN priključka, ima i mogućnost bežičnog povezivanja preko 802.11b/g interfejsa.

Isprobali smo još jednu IP kameru kompanije Vivotek, ovoga puta je to vrlo interesantan model dizajniran za unutrašnji video nadzor. Kao glavne osobine ove kamere se ističu podrška za Wireless povezivanje i napredne mogućnosti zumiranja ali i pan i tilt kućište koje će efektivno uticati na to kolika se prostorija može nadgledati. Ova kamera je veoma zgodna za prostorije u kojima je potrebno dobro pratiti šta se dešava, a kao i svi modeli Vivotek-a, poseduje priključke pomoću kojih se može povezati na alarmni sistem, što znači da je univerzalno rešenje koje će se lako uklopiti u postojeći ili planirani sigurnosni sistem.

Ključne karakteristike

  • 10x optički zum, odličan kvalitet slike
  • Pan i Tilt postolje
  • Ugrađena podrška za WiFi 802.11b/g WLAN
  • Dvostruki video stream (MPEG-4 i MJPEG), podrška za 3GPP streaming na mobilne uređaje
  • Dvosmerni audio preko SIP protokola

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4" CCD, MPEG4 i MJPEG (704x480 piksela u 30fps, 704x576 u 25fps)
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN, 802.11b/g WLAN
  • Video kompresija: MPEG-4&MJPEG simultani dual streaming, streaming preko UDP, TCP, HTTP or HTTPS protokola, 3GPP podržan
  • Objektiv kamere: f = 4.2 ~ 42 mm, F 1.8 (wide), F 2.9 (tele)
  • Podržani mrežni protokoli: IPv4, TCP/IP, HTTP, UPnP, RTSP/RTP/RTCP, IGMP, SMTP, FTP, DHCP, NTP, DNS, DDNS i PPPoE
  • Dimenzije: 105x105x125 mm
  • Dodatno: Pan/Tilt/Zoom

Vivotek PZ7122

Ovo je nešto drugačija kamera u odnosu na one na koje smo navikli, dolazi montirana na motorizovano postolje sa Pan i Tilt mogućnostima. Ovo znači da se preko upravljačkog softvera kamera može pomerati levo desno (od -150˚ do +150˚) i gore dole (od -45˚ do +90˚), što opet znači da pokriva prilično veliki prostor. Dodatno, sočivo ima 10x optički zum, tako da se slika može uvećati da bi se lepo videli detalji, što znatno olakšava recimo identifikaciju osoba sa snimka. Slika je rezolucije 704x480 ili 704x576 piksela u 30 ili 25fps-a respektivno. Ovo je dovoljno za odličan kvalitet prikaza, sasvim dobre boje i veoma dobru oštrinu. Iako ova kamera nije prilagođena noćnom snimanju (pretpostavlja se da će prostor koji se nadgleda biti stalno osvetljen), performanse u uslovima slabijeg osvetljenja su sasvim dobre.

Postavljanje kamere nije komplikovano (adapter za fiksiranje se dobija), potrebno je obezbediti samo napajanje (adapter dolazi u pakovanju) pošto u ovom slučaju nije podržano napajanje preko LAN interfejsa. Pored LAN-a, pozadi se nalazi i antena pošto je podržan i WLAN pristup, konkretno 802.11b/g protokoli. Ovo je izuzetno zgodno pošto će eliminisati razvlačenje kablova. Ono što je bitno je da postoji i ugrađeni mikrofon, ali i konektor za eksterni kao i audio izlaz, tako da se lako može ostvariti interkom dvosmerna komunikacija. Na raspolaganju su i dodatni priključci za povezivanje sa alarmom ali i dodatnim senzorom. Sama kamera podržava motion-detection, a 16-kanalni softver za snimanje koji se dobija se vrlo lako podešava za aktiviranje alarma ukoliko se detektuje kretanje u definisanom području.

Rezime

Kada se sve sabere i oduzme, model PZ7122 dobija odlične ocene i kandiduje se za jednu od boljih kamera u klasi. Ako se pogleda prvo cena, možda neće delovati baš pristupačno, ali ne treba zaboraviti da se radi o profi IP kameri za video nadzor, a cene ovakvih uređaja mogu biti i daleko veće. Zbog svega viđenog, a ponajviše kvaliteta slike, ova kamera dobija našu preporuku. Kao najbitnije, izdvojićemo podršku za bežično povezivanje, mogućnost Tilt i Pan pomeranja, kao i 10x optički zum koji mnogo znači ako su bitni detalji na snimku.

Conclusion

Overall, PZ7122 model gets excellent marks and run for one of the best camera in its class. If you look at price first, it may not seem affordable at all, but let us not forget that this is a professional IP camera for video surveillance, and the price of these devices may be far greater. Because of everything, image quality at the first place, this camera gets our recommendation. As the most important we will point out the wireless connectivity support, Pan Tilt moving options, and 10x optical zoom, which means a lot if the details are important.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 515€

Mikro Princ ustupio: Vivotek PZ7122
zvanični sajt: mikroprinc.com