Canyon čitač memorijskih kartica

Vrlo praktična periferija koja podržava sve najčešće formate memorijskih kartica u praktično svim podverzijama. Jednostavnog je dizajna i vrlo lak za korišćenje, koristi USB 2.0 interfejs i ne zahteva dodatno napajanje.

Sve je više raznih periferijskih uređaja koji koriste memorijske kartice za smeštanje podataka. Na žalost korisnika, vrlo često se dešava da digitalni aparat podržava jedan format memorijskih kartica, MP3 plejer drugi, mobilni treći tako dalje. Zbog ovoga, vrlo je korisno imati čitač kartica koji podržava veći broj formata. Mi ćemo videti jedan takav čitač sa Canyon potpisom, koji će vrlo verovatnop pročitati šta god da stavite u njega. Sa ukupno 29 podržanih formata, malo je toga što neće biti prepoznato.

Ključne karakteristike

  • Podržava popriličan broj različitih formata
  • Kompaktnih dimenzija i solidnog kvaliteta izrade
  • Plug and Play

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canyon CN-CARD4 - Interfejs: USB 2.0 (480 Mbps)

  • Podržani formati: Compact Flash, Secure Digital, Multimedia Card, Memory Stick, Smart Media, xD Picture Card, u praktično svim verzijama

Canyon CN-CARD4

Čitač je kompaktnih dimenzija i horizontalno orijentisan. Napravljen je od srebrne plastike, ali ne izgleda mnogo upadljivo. Kvalitet plastike je prosečan, i može se desiti da začujete krckanje ukoliko malo jače pritisnete. U pakovanju dolazi jedan USB kabl i CD sa uputstvom i drajverima. Drajveri će biti potrebni samo za Windows 98 operativni sistem pošto će svi noviji automatski prepoznati čitač i sami instalirati sve što je potrebno. Sa računarom se povezuje korišćenjem USB 2.0 interfejsa, a konektor na čitaču je mini-USB, što je dobro ukoliko negde zaturite kabl iz pakovanja. Na čitaču postoje dve diodice koje označavaju da je čitač priključen na računar kao i da je transfer podataka u toku.

Podržano je ukupno 29 formata, Compact Flash, Secure Digital, Multimedia Card, Memory Stick, Smart Media i xD Picture Card, sa svim mogućim mini, micro, Duo, Pro i ostalim verzijama. Iako je mala verovatnoća da ćete imati više od 2-3 vrste kartica u posedu, ipak nije loše biti spreman za svaki slučaj. Nama je palo na pamet da se recimo može desiti da hoćete da prebacite slike sa tuđeg digitalnog aparata koji koristi neki egzotičniji format memorije. Brzina transfera će zavisiti od dve stvari, prvo same kartice pošto postoje kartice različitih deklarisanih brzina, a zatim i od USB interfejsa. USB 2.0 ima maksilmalni protok (u teoriji) od 480 mbps i mi taj limit nismo prešli. Čitač je vrlo brzo prepoznavao medije, i nismo nikakvu zamerku našli.

Rezime

Čitači kartica nisu skupe periferije i uvek je zgodno imati ih pri ruci. Ako ste vlasnik nekog MP3 plejera, digitalnog aparata ili recimo GPS uređaja, vrlo verovatno već imate čitač kartica, a ukoliko tek planirate da ga nabavite, pogleadjte i Canyon model.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.): 7€

Asbis ustupio: Canyon CN-CARD4
zvanični sajt: http://yu.prestigio.com