Revoltec Procyon

Revoltec poznajemo po dobrim kućištima, a evo i jednog dodataka za sve one koji barataju većim brojem memorijskih kartica. Koristi se USB 2.0 interfejs i podržano je čak 30 različitih formata memorijskih kartica.

Sigurni smo da ima dosta onih koji u kućištu imaju slobodno 3.5" ležište pošto su floppy diskovi već odavno otišli u penziju. Neki proizvođači periferija su se dosetili kako da iskoriste i taj prostor na praktičan način. Radi se o internom čitaču memorijskih kartica, koji prepoznaje čak 30 različitih formata. Za povezivanje traži samo jedan slobodan USB 2.0 header na ploči, što svako ima, tako da se ipak ima neke koristi od eksternog 3.5" slota koji će verovatno uskoro i nestati. Kompaniju Revoltec smo dobro upoznali po nekim veoma kvalitetnih kućištima, pa nema sumnje ni da će ostale periferije biti dobre izrade, i što je takođe bitno, povoljnih cena.

Ključne karakteristike

  • Čita veliki broj različitih formata

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Podržani formati: SD / SDHC / SDXC / Mini SD / Micro SD(T-Flash)(No Card Adapter Required) / MS / MS Duo / MS PRO / MS PRO Duo / MS Micro(M2)(No Card Adapter Required) / MS PRO-HG Duo / MMC / RS MMC / MMC Micro / MMC Mobile / xD / CF
  • Dodatno: USB 2.0 port

Revoltec Procyon

Ovo nije prvi put da vidimo ovakav čitač kartica, i generalno ideja je da se dimenzije maksimalno iskoriste. Zato i ne čudi što imamo ukupno šest slotova za memorijske kartice (za SD/MMC, MS/MS Pro, CF/MD, xD, MicroSD, M2). Dimenzije se uklapaju u raspoložive dimenzije (96 × 101 × 24,5 mm), a zbog maske od crne plastike, najbolje će se slagati sa kućištima crne boje. Videli smo i da neki proizvođači isporučuju i rezervne maske drugih boja, no većina kućišta jeste crne boje i to sigurno neće biti problem. Kućište je inače napravljeno od lima i dosta je čvrsto.

Montaža jednostavna i ista kao da se montira recimo floppy, prvo treba skinuti plastičnu maskicu sa kućišta, a zatim ubaciti čitač kartica i fiksirati u kućištu šrafovima. Za vezu sa računarom se koristi USB 2.0 interfejs, i to preko header-a na ploči. Sa prednje strane imamo i jedan dodatan USB 2.0 port, kao i jednu statusnu diodu. Dobra stvar je da nema neke posebne instalacije drajvera, već samo treba sačekati da računar sam prepozna i instalira šta je potrebno, posle čega može bez restartovanja odmah da počne da se koristi. U sistemu će se videti svi dostupni novi drajvovi kojima će automatski biti dodeljena slova, i samo će biti potrebno malo vremena da se nauči orijentacija kada se kartice ubacuju u slotove.

Rezime

Zaključak nije teško dati, ovo je periferija koju bi svako ko ima slobodan 3.5" slot u kućištu trebao da nabavi, iz prostog razloga što sigurno već koristi neke memorijske kartice (za telefon, digitalnu kameru ili nešto treće), a na ovaj način će izbeći korišćenje kablova i dosta pojednostaviti celu stvar pošto je podržano čak 30 različitih formata memorijskih kartica. Sve zajedno, ovo je nešto što ne košta mnogo i što je prilično praktično za svakoga.

Conclusion

The conclusion is clear, this is a peripheral that everyone who has a clear 3.5" slot in the case should have simply because most users probably already use some sort of memory cards (phone, digital camera, etc.), and in this way you will avoid the use of cables and simplify this whole thing a lot, since as much as 30 different memory card formats is supported. Overall, this is something that does not cost much and it is quite convenient for everyone.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 10€

Desk ustupio: Revoltec Procyon
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs