Intex eksterna hdd fioka

Vrlo interesantna eksterna USB fioka koja podržava 3.5" SATA i PATA diskove. Napravljena je od aluminijuma, odlično provodi toplotu i jednostavna je za onstalaciju. Cena je više nego povoljna što je kao šlag na tortu.

Na tržištu postoji popriličan različitih eksternih fioka za hard diskove, i gotovo da nema proizvođača periferija koji nije već napravio svojih par verzija. Intex nam je poznat kao jedno od imena koje povezujemo sa velikim brojem različitih periferija i dodataka za računar. Ono što je specifično za ovu fioku, a malo proizvođača je smislilo nešto slično, je podrška za SATA i PATA diskove, i to na jednostavan način. Ne treba posebno napominjati koliko je praktično imati univerzalno rešenje koje radi podjednako dobro sa SATA i PATA diskovima, što je i glavni razlog zašto ovu fioku treba pogledati.

Ključne karakteristike

  • Čvrsta aluminijumska konstrukcija
  • Podržava SATA i PATA diskove
  • Jednostavna instalacija
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 3.5" SATA, PATA
  • Dodatno: postolje

Intex SATA rack

Fioka je standardnih dimenzija za 3.5" model, napravljena najvećim delom od aluminijuma, sa plastičnim maskama napred i nazad i postoljem. Predviđeno je da stoji u vertikalnom položaju pomoću pomenutog postolja. U pakovanju se inače dobija adapter za napajanje i dodatni kabl adapter za SATA diskove, kao i SATA data kabl, kao i USB kabl za povezivanje na računar, tako da se u suštini dobija sve što može zatrebati, pogotovo što se dobija i mali šrafciger za instalaciju. Kvalitet izrade je solidan a kućište vrlo čvrsto i ne krcka kada se jače pritisne. Inače, aluminijum je brušen i u osnovnoj boji, što izgleda sasvim lepo.

Sa prednje se nalazi samo crna plastičan maska, dok su pozadi konektor za napajanje, prekidač za paljenje i gašenje diska, USB konektor za povezivanje na računar i LED statusna dioda. Da bi se disk instalirao, potrebno je odšrafiti dva šrafa (šrafciger je zato uključen u pakovanje) i skinuti poklopac. Disk se postavlja lako i fiksira šrafovima sa strane. U zavisnosti od vrste hard diska, treba iskoristiti odgovarajuće kablove. Nije potrebna nikakva instacija drajvera, već sve radi po prvom priključivanju. Ono što treba reći je da nema previše grejanja pošto je aluminijium odličan izbor kao odličan provodnik toplote.

Rezime

Performanse su dobre i kao što smo i pretpostavljali, dosta zavise od USB veze. Na žalost, to je i problem pošto USB 2.0 interfejs ne može da iskoristi pun potencijal SATA ili PATA dska Na kraju, treba reći i da je cena veoma povoljna i da će ovaj model biti definitivno jedna od best-buy fioka.

Conclusion

Performances are good, just as we expected too, they are independent of USB connection. Unfortunately, that is the real problem because USB 2.0 interface cannot use the full potential of SATA or PATA disk. We must say its price is affordable so this will be one of the best-buy offers, that’s for sure.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2009.): 17€

Gigatron ustupio: Intex SATA rack
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79