Scythe Himuro SCH-1000

Vrlo interesantan pasivni kuler za hard disk koji nam dolazi iz kompanije Scythe. U pitanju je kućište od aluminijuma koje će rešiti problem prevelike buke u radu diska, ali i regulisati temperaturu, pogotovo u kućištima gde nije dobro rešeno hlađenje.

Scythe je dobro poznat proizvođač raznih rešenja za hlađenje komponenti i celog računara, i od relativno skoro se razne periferije mogu kupiti i kod nas. Ovoga puta smo na test dobili hladnjak za hard disk, model Himuro SCH-1000. Hlađenje hard diska je vrlo bitna stvar pošto je temperatura jedan od najbitnijih faktora koji utiče na pouzdanost i radni vek diska. Većina novijih kućišta ima ventilator sa prednje strane koji hladan vazduh spolja ubacuje u kućište i to duvajući direktno na diskove, međutm, nekada je potrebno i dodatno pomoći diskovima da budu dobro ohlađeni, pogotovo u slučajevima gde je bitna dostupnost podataka.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, aluminijumska konstrukcija
  • Pasivan, nečujan rad
  • Dobre performanse hlađenja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: SATA/PATA
  • Diskovi: 3.5" format
  • Hlađenje: pasivno, aluminijumska rebra
  • Dimenzije: 132x178x41mm
  • Težina: 790g

Scythe Himuro SCH-1000

Himuro hladnjak je vrlo atraktivnog dizajna, napravljen od dva dela od aluminijumskih profila. Ne čudi mnogo izbor materijala pošto je aluminijum poznat kao dobar provodnik toplote, i vrlo često se koristi u svrhe hlađenja, a iako bakar jeste još bolji provodnik, dosta je i skuplji, pa ovde gde ima dosta materijala nije mogao da dođe u obzir. Pakovanje Himuro-a nije mnogo bogato, ali generalno i ne fali ništa. Kada se otvori, vidimo da je donji deo postavljen sunđerima (sa donje i bočnih strana), koji imaju ulogu da što bolje zaglave disk (koji se inače ne šrafi, već ga sunđeri fiksiraju) ali i da maksimalno eliminiše vibracije odnosno buku.

Gornji deo, odnosno poklopac ima celom površinom sa unutrašnje strane termalno provodljivu traku, koja ima zadatak da toplotu što brže sprovede do hladnjaka. Kada se sve postavi kako treba, potrebno je samo ušrafiiti dva šrafa koji povezuju dva dela hladnjaka. Sa bočnih strana, vidimo da postoje po dve zasebne gumene podloške sa metalnim delom sa navojima koji se ušrafe u 5.25" slot. Hladnjak se onda samo ubaci (pošto podloške imaju useke koji odgovaraju profilu hladnjaka). Što se performansi tiče, one će dosta zavisiti i od hlađenja kućišta, pošto u slučajevima da je ono dobro, teško da Himuro može i dodatno pomoći i spustiti temperaturu, ali zato može vrlo lepo smanjiti buku u radu diska.

Rezime

Za one koji nemaju dobro rešeno hlađenje računara, a imaju neki od hard diskova koji se dosta greje, Himuro je dosta dobar izbor, pogotovo što je pasivan i ne čuje se dok radi, a i dodatno eliminiše buku u radu diska. Nameće se zaključak da je ipak bolja solucija za one koji prave silent sisteme nego high performance varijante sa recimo hard diskovima na 10.000 obrtaja. Ipak, sjajan kvalitet izrade je dovoljan da Himuro dobije odlične ocene kao jedan od boljih pasivnih HDD hladnjaka na tržištu.

Conclusion

For those who do not have good cooling solution for computers and have some of the hard disks that is quite heated, Himuro has a very good choice, it is a passive one and inaudible while working, and further eliminates noise while disc is working. One can consider that it is still better solution for those who make silent systems than high performance variants with, for example 10.000 rpm hard drives. However, great build quality is sufficient for Himuroto receive high praise as one of the better passive HDD coolers on the market.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2011.): 18€

Gigatron ustupio: Scythe Himuro SCH-1000
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com