Scythe Quiet Drive

Hard disk rack koji prima 3.5" i 2.5" modele diskova i čiji je zadatak da utiša rad, uz solidne perfomanse hlađenja. Vrhunski kvalitet izrade, aluminijumska konstrukcija i crni eksterijer će sigurno biti dovoljan razlog za kupovinu.

Scythe je veoma poznato ime kod entuzijasta koje vezujemo za hlađenje računara i komponenti i skoro da nema naprednijeg korisnika koji nije čuo za ovu japansku kompaniju. Ovoga puta ćemo ipak napraviti pauzu sa CPU kulerima i videti jednu interesantnu hard disk fioku koja ima ulogu da hladi disk. Ono što je specifično jeste da je u pitanju potpuno pasivno hlađenje, što će uz zvučnu izolaciju prilično utišati rad diska koji se praktično neće ni čuti. Ovako nešto ne viđamo prvi put, no Scythe ima prilično dobru reputaciju i sigurno je da će ovaj hladnjak biti veoma interesantan onima koji planiraju silent konfiguraciju.

Ključne karakteristike

  • Aluminijumska konstrukcija
  • Dobre performanse hlađenja
  • Jednostavna istalacija diska

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 3.5", 2.5" (uz poseban adapter koji se dobija)
  • Dimenzije: 145 × 198 × 36.5 mm
  • Težina: 860g
  • Materijal: Aluminijum

Scythe Quiet Drive

Ovaj rack je dimenzija 145x198x36.5 mm, što odgovara 5.25" uređaju u čiji se slot i instalira. Možda će nekoga zbuniti broj različitih delova koji se dobija u pakovanju, ali nije uopšte komplikovana priča pošto je u pitanju neka vrsta dvostrukog kućišta. Prvo, hard disk (PATA i SATA modeli su podržani) se fiksira za unutrašnje aluminijumske obloge šrafovima (koristi se 6 komada). Zatim se dve termalne podloške zalepe na gornju i donju stranu prvog "oklopa". Spoljašnji delovi (crne boje) se zatim kao sendvič zatvaraju oko unutrašnjih, a zatim fiksiraju šrafovima. Biće potrebno malo sile da sve legne na svoje mesto, ali to samo znači da termalne podloške ostvaruju pun kontakt sa obe dodirne površine, što je neophodno za maksimalne performanse hlađenja.

Na kraju, imamo i takozvani hibridni SATA-Power adapter pomoću koga se sa zadnje strane (koja je otvorena) lako disk povezuje na matičnu ploču i sa napajanjem. Sam rack se šrafovima fiksira u 5.25" slot, tako da cela instalacija iako je u suštini jednostavna, može malo da potraje dok se sve ušrafi. Ono što se možda neće odmah primetiti jeste da spoljašnji delovim imaju sa unutrašnjih bočnih strana sloj izolacionog materijala koji eliminiše buku u radu diska. Kada se sve završi, disk je spakovan i čvrsto stegnut aluminijumskim poklopcima koji prenose toplotu do spoljašnjeg oklopa.

Rezime

Treba znati par stvari pre nego što se ode u prodavnicu u kupovinu. Prvo, ovaj rack definitivno nije namenjen za one koji imaju high performance desktop diskove koji se vrte na 10.000 rpm-a. Ovo kažemo zato što je izmerena temperatura diska veća kada je on bez ikakvog kulera nego kada se stavi u Scythe Quiet Drive, dakle nije u pitanju neki disk kuler visokih performansi. Drugo, ovaj rack će dosta utišati zvuk u radu diska, ali ne treba očekivati da će mnogo glasni diskovi biti potpuno nečujni, prosečni sa druge strane ipak hoće. Ipak, za one kojima je tišina u kućištu imperativ, odlično će proći sa ovim interesantnim i praktičnim parčetom hardvera.

Conclusion

You need to know a few things before you go to the store to purchase. First, this rack definitely is not meant to those who have a high performance desktop drives that spins at 10,000 RPM. The measured disk temperature is bigger when it has no cooler at all than with Scythe Quiet Drive, therefore this is not a a high-performance disk cooler. Second, this rack will cancel noise during working of a disc, but you should not expect that loud drives would become completely silent; they will be the average ones. However, for those to whom silence of the case is imperative will have a good time with this interesting piece of hardware.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 40€

Gigatron ustupio: Scythe Quiet Drive
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com