Belkin G Wireless USB Adapter

Ovo je minijaturni USB Wireless adapter koji podržava 802.11b i g standarde. Vrlo je zgodan za korišćenje i jednostavan za instalaciju. Veoma zgodno za one koji ne mogu provući klasičan LAN interfejs.

USB Wireless adapteri su veoma zgodna stvarčica koja najviše znači onima kod kojih iz nekog razloga nije moguće provući klasične LAN kablove i tako umrežiti računar. U poslednjih par godina broj korisnika koji koristi Wireless internet pristup je dosta porastao, iz prostog razloga što je neuporedivo praktičnije instalirati Wireless Access Point ili neku kombinaciju AP-a i rutera nego razvlačiti kablove, pogotovo ako neko ima i laptop računar. Vrlo često se i dešava da treba neki desktop računar povezati na bežičnu mrežu, za šta postoje dva rešenja: PCI ili USB WiFi adapter. Ako želimo da izbegnemo otvaranje kućišta, instalaciju dodatne kartice i petljanje sa drajverima, USB adapteri su pravo rešenje.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • USB 2.0 interfejs i jednostavna instalacija
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Podržani standardi: 802.11b/g
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: WEP (64-128bit)

Belkin G Standard Wireless USB Adapter

Belkin u svojoj ponudi između ostalog ima i mrežnu opremu, pa iako po njoj i nije mnogo poznat (ako gledamo u odnosu na daleko poznatije proizvođače), nema razloga da se ne ukaže poverenje. Ovom prilikom smo isprobali USB Wireless adapter, koji je oblika malo starijeg (čitaj većeg) USB flash diska, sa zaštitnim poklopcem, pa na prvi pogled može i da se zameni za flash disk. U pakovanju zato stiže postolje sa fiksiranim USB kablom, koje služi da se adapter postavi vertikalno, kako bi mogao lepo da se postavi na mesto gde će imati bolji signal. Pozicioniranje je bitno pošto je antena integrisana u kućište, tako da je potrebno malo eksperimentisanja da bi se našla optimalna pozicija.

Posle povezivanja na slobodan USB port, treba instalirati drajvere (savetujemo da se preuzme najnovija verzija sa sajta proizvođača), posle čega (i bez restarta) odmah može da počne da se koristi. Ovaj adapter podržana 802.11b i g standarde i radi na frekvenciji od 2.4GHz. Bitno je reći i da je kompatibilan i sa USB 1.1 i 1.0 standardima, za slučaj da je u pitanju neki stariji računar, ali i da je Ralink čip koji se koristi vrlo štedljiv, što će posebno interesovati one sa laptop računarom koji nemaju ugađeni adapter. Što se bezbednosti tiče, podržana je 64 i 128-bitna enkripcija podataka, što je za prosečne korisnike sasvim dovoljno.

Rezime

Domet ovakvog adaptera dosta zavisi od rasporeda prostorija i zidova, ali i od toga koliko bežičnih uređaja koristi 2.4GHz frekvenciju, za šta savetujemo malo eksperimentisanje sa kanalima, dok se ne dobiju performanse koje odgovaraju. Ne treba očekivati da WiFi adapter sa ugrađenom antenom ima bolje performanse i domet od modela sa zasebnim eksternim antenama, no on jeste vrlo zgodan zbog vrlo malih dimenzija. Jednostavnost instalacije je ono što će najviše značiti, i mogu se očekivati performanse u rangu sa sličnim adapterima.

Conclusion

The range of this adapter depends on the arrangement of rooms and walls but also on how wireless device use the 2.4GHz frequency, for which we suggest you to experiment with channels, until a great performance. We should not expect that Wi-Fi adapter with integrated antenna has better performance and range than models with different external antennas, but it is very convenient because of the very small size. Simplicity of installation is very important, and we can expect performance in line with similar adapters.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2011.): 18€

Gigatron ustupio: Belkin G Standard Wireless USB Adapter
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com