Chieftec EEB-40S-U3

Vrlo praktično eksterno kućište za 2.5" hard diskove. Napravljeno od aluminijuma i sa podrškom za USB 3.0 i sve diskove do 1TB, debljine 9.5mm ili 12.5mm. Kao i kod ostalih Chieftec uređaja, imamo sjajan odnos cene i kvaliteta, tako da je ovo odlična prilika da se dođe do praktičnog i povoljnog parčeta hardvera.

Navikli smo da od kompanije Chieftec vidimo odlična kućišta i napajanja, koja praktično već imaju kultni status kod nas, no znamo da pored toga u ponudi ovog proizvođača ima dosta toga drugog u ponudi. Ovoga puta ćemo videti eksterno kućište za 2.5" SATA hard diskove, vrlo zgodno za one koji imaju neki 2.5" disk viška ili jednostavno hoće da kupe recimo SSD disk i naprave od njega eksterni. Za Chieftec znamo da ima proizvode stvarno odličnog kvaliteta, pa iako možda dizajn malčice zaostaje za nekim poznatijim imenima, to ih ne sprečava da već duži niz godina zauzima vrlo visoku poziciju na tržištu. Kod ovog eksternog kućišta za diskove možemo samo da konstatujemo da se za malo para dobija vanserijski kvalitet.

Ključne karakteristike

  • Tool-Free dizajn
  • Kvalitetne aluminijumsko kućište
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 2.5" SATA I/II/III
  • Dimenzije: 120mm x 75mm x 15mm

Chieftec EEB-40S-U3

Kućište je vrlo kompaktnih dimenzija od 120mm x 75mm x 15mm i teži svega oko 120g, potpuno crne boje sa prepoznatljivom oznakom proizvođača sa gornje strane. Kućište je najvećim delom napravljeno od aluminijuma, što je uvek dobar izbor pošto daleko bolje od plastike provodi toplotu, a i generalno je izdržljiviji i otporniji. Crna boja je u mat finišu, pa neće biti skupljanja otisaka prstiju i prašine. Uz kućište stiže i USB 3.0 kabl crne boje, ali sa prepoznatljivim plavim konektorima, ukoliko nekome to znači. Kada se malo bolje pogleda, vidimo da nema nigde šrafova za otvaranje kućišta, a to treba zahvaliti činjenici da je u pitanju tool-free varijanta, sjajna za one koji će često menjati diskove.

Da bi se instalirao disk, potrebno je skinuti prednju stranicu koja je plastična i to pritiskom na bočne delove koji su i označeni. Posle toga, disk samo treba ubaciti u kućište i na malo jači pritisak se konektuje na SATA priključak koji je unutra. Sa zadnje strane kućište se vidi USB 3.0 konektor, preko koga ide i napajanje, a dobra vest je da kao i uvek, nema posebne instalacije drajvera niti softvera, u svim aktuelnim verzijama operativnih sistema će računar prepoznati disk i instalirati automatski sve što je potrebno. Što se tiče kompatibilnosti, mogu se koristiti 2.5" hard diskovi do kapaciteta od 1TB, visine od 9.5mm ili 12.5mm, što naravno uključuje i sve popularnije SSD modele.

Rezime

Ne treba puno objašnjavati prednosti USB 3.0 standarda u odnosu na prethodne revizije, u pitanju je teoretski protok od 5Gbit/s, što se u realnim uslovima prvodi u performanse koje su oko 3 puta brže od klasičnih USB 2.0 modela, a što uopšte nije zanemarljiv napredak. Naravno, dosta će zavisiti i od samog diska koji se koristi, a kako je do sada USB 2.0 interfejs bio usko grlo sistema, ovo će biti odlična prilika da se konačno dođe do ubrzanja, pogotovo kod onih koji kopiraju velike količine podataka.

Conclusion

It is not necessary much to explain the benefits of USB 3.0 standards in relation to the previous revisions; we are talking about 5Gbit/s of theoretical flow, which is 3 times faster than conventional USB 2.0 model, which is not negligible at all. Of course, much will depend on the disk that is used, and bearing in mind the fact that USB 2.0 interface was the bottleneck of the system until now, this will be a great opportunity to finally come to acceleration, especially for those who copy large amounts of data.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2012.): 15€

Pin Computers ustupio: Chieftec EEB-40S-U3
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.