D-Link DWA-160 Xtreme N Dual Band Adapter

USB Wireless adapter za 802.11b/g/n standard koji radi na 2.4GHz i 5GHz frekvencijama. Pošto je antena interna, ne treba očekivati neke impresivne rezultate kada je jačina signala u pitanju, ali se produžnim USB kabom i boljim pozicioniranjem mogu rešiti eventualni problemi.

Ima dosta onih koji se odlučuju za wireless umesto klasične žične konekcije unutar lokalne mreže, i to sigurno ima dosta prednosti, pogotovo ako je razvlačenje kablova iz bilo kog razloga problematično. Većina proizvođača mrežne opreme već ima u ponudi razne adaptere, a najpopularniji su ipak i dalje USB modeli. D-Link kao jedan od poznatijih imena ima u svojoj ponudi više ovakvih adaptera, a na testu se našao i najnapredniji model, DWA-160 Xtreme N Dual Band Adapter. Iako većina gleda da upari Wireless ruter ili Access Point istog proizvođača sa USB adapterom, dobra stvar je što nema nikakve prepreke da se koristi u kombinaciji sa bilo kojom opremom drugog proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Dobre performanse, radi na 2.4 i 5GHz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4/5GHz, 300Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS

D-Link DWA-160

Dimenzije ovog adaptera su 65 x 23 x 12 mm, što odgovara veličini nešto starijih USB flash diskova. Što se dizajna tiče, nema ništa posebno da se kaže, imamo prorez za traku za nošenje (ne dobija se u pakovanju) kao i zaštitnu kapicu na koju treba obratiti pažnju da se ne zagubi. Na adapteru imamo mali WPS taster i statusnu diodu. U pakovanju pored kratkog korisničkog uputstva dobijamo i CD sa drajverima, kao i postolje sa fiksiranim kablom. Odmah da razjasnimo, postolje nije neophodno koristiti, ali kako adapter ima integrisanu antenu, može biti dosta bitno gde će stajati, pogotovo ako ima problema sa dometom i signalom. Na ovaj način, nosač se može postaviti negde gore, na sto, ili bilo gde drugde, tako da se dobije bolji prijem signala.

Naravno, može se koristiti bilo koji USB kabl kao produžni, a ovo je bitno zbog toga što je ponekad dobro potražiti malo bolju poziciju da bi se dobio i bolji kvalitet signala. Antena je kao i kod svih drugih sličnih modela ugrađena, što utiče i na kvalitet i jačinu signala. Videli smo da postoje i modeli USB WiFi adaptera koji imaju priključak za eksternu antenu, što je odlična solucija za one koji imaju problematičan prijem. Ovaj adapter podržava 802.11b/g i n protokol, sa maksimalnim deklarisanim protokom od 300Mbps. Dobra vest za one koji imaju ruter ili AP koji to podržava, radi na 2.4GHz ili 5GHz, što je dobra stvar ukoliko ima dosta uređaja koji koriste standardni 2.4GHz opseg, da ne bi dolazilo do interferencije.

Rezime

D-Link DWA-160 je jedan od brojnih USB adaptera koji su dostupni na tržištu, pa iako u suštini ne nudi mnogo toga drugačijeg, ipak ima razloga da se uzme u obzir prilikom kupovine. Iako je antena integrisana u kućište i samim tim ne može biti istih performansi kao kod modela sa eksternim antenama, za neku prosečnu upotrebu neće biti problema. Ukoliko u okolini ima dosta bežičnih uređaja, prelaskom na frekvenciju od 5GHz se dobijaju bolji rezultati.

Conclusion

D-Link DWA-160 is one of the many USB adapters available on the market, and although it does not really offer anything different, there are reasons to consider it when purchasing. Although the antenna is integrated into the case, and thus may not provide the same performance as models with external antennas, that will not be a problem for average usage. If there are many wireless devices in the environment, switching to 5GHz frequency will secure better results.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2012.): 35€

Pin Computers ustupio: D-Link DWA-160
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.