DDoS tokom pandemije korona virusa broj napada na edukativne i administrativne veb resurse se utrostručio u prvom kvartalu 2020

Izveštaj kompanije Kaspersky o DDoS napadima za prvi kvartal 2020. godine otkrio je porast ukupnog broja napada tokom prva tri meseca ove godine, sa značajnim porastom napada na opštinske i edukativne sajtove. Ovo može biti posledica toga što DDoS akteri iskorišćavaju trenutnu situaciju kada su ljudi zatvoreni u svojim kućama i poprilično se oslanjaju na digitalne resurse. Pandemija korona virusa, koja je otpočela u prvom kvartalu 2020. godine, prouzrokovala je da se gotovo sve aktivnosti – bilo da se radi o učenju, poslu, ili slobodnom vremenu – premeste onlajn. Povećanu tražnju za onlajn resursima su primetili sajber napadači, koji su sproveli napade na najznačajnije digitalne servise, ili one čija popularnost raste. Na primer, Odsek za zdravlje i humanitarne usluge Sjedinjenih Američkih Država, grupa bolnica u Parizu, i serveri onlajn igrica bili su mete DDoS napada u februaru i martu.

Izveštaj kompanije Kaspersky o DDoS napadima za prvi kvartal 2020. godine takođe je pokazao znatan rast u napadima na edukativne resurse i zvanične veb-sajtove gradova. U prvom kvartalu 2020. godine, ovaj broj je utrostručen u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Ovi napadi čine čak 19% ukupnog broja incidenata u prvom kvartalu 2020. godine.