Devolo dLAN 200AV Wireless N

Vrlo interesantan mrežni adapter koji koristi strujnu instalaciju za mrežni saobraćaj. Na raspolaganju su tri LAN konektora i ugrađeni WiFi 802.11n adapter, što pruža odlične mogućnosti za konfiguraciju mreže.

Powerline mrežni adapteri su u suštini jednostavni uređaji, ali su i veoma praktični, pogotovo u situacijama gde nije moguće koristiti standardni mrežni interfejs. Već smo videli par ovakvih uređaja kompanije Devolo koja je i jedan od pionira ove tehnologije, a do nas dolazi i sledeća generacija Powerline-a koja u jednačinu dodaje i Wireless pristup. Kad malo bolje razmislimo, pravo je čudo kako neko to i ranije nije uradio, pošto je vrlo logično da su korisniku na raspolaganju sve opcije povezivanja. Dobra vest je da se ništa drugo nije promenilo, i dalje su to vrlo kompaktni adapteri i odlične performanse.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Ugrađeni WiFi adapter
  • Izuzetno jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: Fast Ethernet, HomePlug AV, WiFi 802.11n
  • Priključak: 3x UTP Ethernet (auto-sense kabla)
  • Strujna instalacija: 100-240V (220V Schuko)
  • Protok: 200Mbit/s, 300Mbit/s
  • Domet: do 300m

Devolo dLAN 200AV Wireless N

Devolo dLAN 200AV Wireless N spolja izgleda kao prosečan adapter napona, sa jednom shuko utičnicom i sa kućištem od bele plastike. Primećujemo brojne otvore za ventilaciju, a dobra stvar je što se ne zagreva toliko mnogo posle dužeg rada. Sa prednje strane pored diskretne oznake proizvođača se nalaze i tri tastera, WiFi On/Off, WPS i taster koji uključuje enkripciju podataka. Za razliku od standarndih Powerline adaptera, ovaj ima čak tri LAN konektora, tako da praktično ima ulogu rutera, i na njega se mogu povezati bilo koji mrežni uređaji. Ugrađeni WiFi adapter odlično dolazi do izražaja ili kao proširenje postojeće Wireless mreže, ili kao uvođenje Wireless-a tamo gde to nije bilo moguće.

Setup se obavlja preko desktop softvera i Web interfejsa, stim što ovaj prvi koristi Adobe Air platformu koja radi na svim operativnim sistemima. Što se bezbednosti tiče, tu je samo standardna 128-bitna enkripcija, što je i sasvim dovoljno za ovakav uređaj. Inicijalno podešavanje je vrlo kratko, i posle toga se i žični i bežični pristup može koristiti bez ikakvih problema. Brzine transfera podataka iz specifikacije treba uzeti sa oprezom, pošto su u pitanju teoretske maksimalne vrednosti, dok će u praksi to zavisiti najviše od toga koliko su Powerline adapteri udaljeni međusobno, da li se koristi ista faza strujne instalacije kao naravno i kvalitet same instalacije. Ukoliko je u pitanju neka starija instalacija na kojoj ima dosta šuma, savetujemo da se ovakvi adapteri prvo isprobaju pre kupovine.

Rezime

U suštini, ovakav mrežni adapter će odgovarati onima koji imaju prilično specifične zahteve pošto se za manje para može nabaviti "običan" Powerline set adaptera plus bežični 802.11n ruter, ali je činjenica da je ovo daleko elegantnije rešenje. Opet, još jednom ističemo značaj kvaliteta strujnih instalacija, pošto rezultati mogu dosta varirati. Ono što je dobro je što će u većini slučajeva sve bez ikakvih problem raditi čim se priključi, bez potrebe da se posebno podešava.

Conclusion

In essence, this network adapter will suit those who have specific requirements because for the less money it is possible to get an "ordinary" Powerline adapter set plus 802.11n wireless router, but this is far more elegant solution. Once more, we emphasize the importance of power installations quality, as the results can vary greatly. The good thing is that in most cases everything will work without problem as soon as connected, without need for separate adjustments.

Testirani proizvod je uzorak.

Direct Link ustupio: Devolo dLAN 200AV Wireless N
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.