Gembird EE3-U3S-1

Ovo je nova fioka Gembird-a koja koristi USB 3.0 interfejs i kompatibilna je sa 3.5" SATA diskovima. Disk se vrlo jednostavno instalira, a aluminijumsko kućište pomaže da se adekvaltno ohladi.

Eksterne hard disk fioke su već dugo vreme dostupne na tržištu i predstavljaju odličan dodatak pomoću koga se klasični hard diskovi pretvaraju u prenosne, što nekome odgovara baš zbog toga, a nekome to što lako može proširiti skladišteni prostor na računaru, bez otvaranja kućišta ili jednostavno zato što nema više mesta u kućištu. Bilo kako bilo, čitave generacije ovih fioka ili rack-ova su već dobro isprobane i testirane i došlo se do trenutka gde je USB 2.0 interfejs postao bottleneck pa se prelazak na daleko brži USB 3.0 sa nestrpljenjem čekao. Pred nama je i jedan od prvih USB 3.0 eksternih fioka iz kompanije Gembird koja je poznata po jeftinim uređajima doborg kvaliteta.

Ključne karakteristike

  • Aluminijumsko kućište je odlično za hlađenje
  • Sjajna brzina USB 3.0 interfejsa
  • Jednostavna istalacija diska

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 3.5" SATA
  • Dimenzije: 206 x 123 x 31 mm
  • Težina: 460g

Gembird EE3-U3S-1

Ova fioka se ne razlikuje mnogo u odnosu na prosečne USB 2.0 modele, bar spolja, i dolazi u kombinaciji glossy crne i srebrne boje. U pakovanju stiže dosta toga, od eksternog adaptera za napajanje i USB 3.0 kabla, plastično postolje pomoću koga se postavlja u vertikalni položaj i šrafciger koji služi za instalaciju diska. Odmah da ovde kažemo da iako jeste jedna od poenti eksterne fioke portabilnost, činjenica je da je adapter za napajanje prilično glomazan, što možda neće svakome odgovarati. Kvalitet izrade je dosta dobar i materijal sasvim pristojan, mada će se sigurno primetiti razlika u odnosu na modele poznatijih proizvođača koji su doduše i dosta skuplji.

Kućište je aluminijumsko, sa plastičnom prednjom i zadnjom stranicom. Napred postoji samo statusna dioda, dok su pozadi On/Off prekidač, konektor za napajanje i USB port. Da bi se hard disk instalirao, potrebno je odvrnuti dva šrafa i izvaditi tray sa zadnje strane. Tu vidimo da je u pitanju tray za disk od lima, na koji se disk fiksira, takođe šrafovima, i priključuju SATA i naponski priključci. Postoji još jedan kabl koji se sa prednjeg kraja fioke priključuje na štampanu ploču, a to je onaj koji vodi do statusne diode. Instalacija diska je vrlo jednostavna i kratko traje, i verujemo da će i oni koji ranije nisu tako nešto radili vrlo brzo naučiti, pogotovo što postoji i sasvim solidno uputstvo za upotrebu.

Rezime

Glavna stvar je ipak u USB 3.0 kontroleru, pošto se dobijaju sjajne performanse koje su daleko bolje od onoga što smo navikli kod USB 2.0 modela. U praksi, ovo znači da će se dobiti oko 3x veće brzine transfera, što će sigurno obradovati one koji imaju veće količine podataka za kopiranje, a što na USB 2.0 modelima itekako ume da potraje. Sve zajedno, ova fioka je sjajna prilika da se dođe do nove i brze fioke sa novim USB 3.0 interfejsom.

Conclusion

The main thing is still in the USB 3.0 controller as it provides great performance, far better than what we are used to with USB 2.0 models. In practice, this means 3x faster transfer speeds, which will certainly delight those who have higher amounts of data to copy, which takes too much time with USB 2.0 models. Overall, this tray is a great opportunity to reach new and fast tray with the new USB 3.0 interface.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2011.): 27€

PCX Computers ustupio: Gembird EE3-U3S-1
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928
zvanični sajt: pcx.rs