LC Power LC-Pro-25BU

Vrlo simpatična eksterna 2.5" USB fioka za SATA diskove. Odličnog je kvaliteta izrade i napravljena u kombinaciji plastike i aluminijuma, vrlo jednostavna za instalaciju. U pakovanju se dobija i tanka futrola za nošenje, što je po predviđenoj ceni i više nego povoljno.

LC Powet kompaniju znamo po vrlo povoljnim napajanjima solidnog kvaliteta, a kao i ostali proizvođači kojima su napajanja glavni deo ponude, postoje još i razne druge periferije kao što su na primer kućišta za eksterne hard diskove. Uglavnom su u pitanju rack-ovi sa USB interfejsom, a model koji ćemo videti je napravljen za 2.5" SATA diskove, dakle vrlo kompaktan i zgodan za nošenje. Za one kojima nije kapacitet na prvom mestu (pošto su 2.5" diskovi dostupni u veličini do 500GB), već su to dimenzije, ovakvi diskovi predstavljaju i najbolji odnos dimenzija/kapaciteta/cene.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Kvalitetna izrada
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Dimenzije: 85 x 12 x 130mm

LC Power LC-Pro-25BU

Pakovanje je nešto bogatije nego što bi se očekivalo za uređaj ove cene, pored rack-a se dobija tanka futrola za nošenje, minijaturni šrafciger, uputstvo, CD sa drajverima za starije operativne sisteme i "Y" USB kabl sa dva konektora za računar u slučaju da jedan USB port ne isporučuje dovoljno struje. Kućište je dosta atraktivno dizajnirano, donji deo je napravljen od aluminijuma u sjajnom finišu, dok je gornji deo od crne plastike koja je ima zanimljivu teksturu sa rupicama (koje imaju samo estetsku funkciju, to jest nisu u pitanju perforacije koje omogućavaju protok vazduha). Pored nešto veće oznake proizvođača, nema ničeg drugog zanimljivog da se vidi spolja.

Sa zadnje strane, pored mini-USB konektora se nalaze dve statusne diode (Power i HDD za aktivnost), što je dobar raspored pošto neće napred svetleti i eventualno smetati. Da bi se instalirao disk, potrebno je upotrebiti mali šrafciger iz pakovanja i odvrnuti mali šraf sa donje strane, posle čega se kućište otvara na dva dela. Na gornjem delu se nalazi sva elektronika u vidu SATA konektora na koji se disk priključuje jednostavno, zajedno sa sunđerčićem na koji disk naleže kako bi stajao ravno. Potrebno je samo zatvoriti kućište i zašrafiti nazad šraf, posle čega se priključuje normalno na računar pomoću USB kabla.

Rezime

Performanse eksternih diskova već odavno nisu nešto posebno impresivne iz prostog razloga što su sami SATA diskovi dosta brži nego što USB 2.0 interfejs u stanju da isprati, tako da se u praksi svodi na nekih 30MB/s kada je brzina transfera u pitanju. Drugačije nije ni ovoga puta, no to je boljka svih eksternih USB fioka, tako da ne možemo reći da je neka velika mana. Sve zajedno, LC 2.5" rack je dosta dobar izbor za one koji imaju viška 2.5" SATA disk ili planiraju da kupe jedan i pretvore ga u eksterni pošto kvalitet izrade dosta prevazilazi cenu.

Conclusion

Performances of external discs are not particularly impressive for a long time, simply because SATA drives themselves are much faster than USB 2.0 cold achieve, so we are talking about some 30MB/s speaking of transfer ratio. It is the same case this time, but that is the problem of all external USB bays, so we cannot say this is a big disadvantage. Overall, LC 2.5" rack is a pretty good choice for those who have a surplus of 2.5" SATA disc or planning to buy one and turn it into an external one, because the build quality is beyond the price.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, maj 2010.): 10€

Gigatron ustupio: LC Power LC-Pro-25BU
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79