Netis WF-2120

Netis smo upoznali po jednostavnim i vrlo povoljnim mrežnim uređajima, a na test je stigao pravi primer šta se može očekivati. Minijaturni USB WiFi adapter koji podržava 802.11n standard i protok od 150Mbps. Sjajan gadget za sve one kojima tako nešto treba.

Videli smo ve soldan broj Netis uređaja da možemo posvedočiti da se radi o ozbiljnoj kompaniji koja nudi kvalitetne mrežne uređaje koji odgovaraju dosta širokom krugu korisnika. Ovo se pre svega odnosi na prosečne korisnike i kućne uslove, gde je potrebno da se što jednostavnije i brže dođe do bežične mreže. Imali smo priliku da testiramo brojne Wireless adaptere, a sada je zvanično na redu i ubedljivo najmanji među njima, Netis WF-2120. Ima dosta onih kojima treba što manji i prenosniji WiFi adapter, bez obzira da li će se koristiti za desktop ili laptop računar, a u ovom slučaju, stvarno je teško zamisliti bilo koje kompaktnije rešenje.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kompaktne dimenzije
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP, WPA, WPA2 i WPA/WPA2

Netis WF-2120

Da bi se ilustrovalo koliko je ovaj minijaturni adapter zaista mali, navešćemo njegove dimenzije od 18.6(L)14(W)7(H)mm. Ukoliko ste videli takozvane nano USB adaptere koje se koriste za bežične miševe i tastature, ovaj najbliže tome odgovara. Praktično, WiFi čip je oklopljen u plastično kućište bele boje, gde je sam USB konektor dosta veći od tog kućišta. Jasno je da je kod WiFi adaptera vrlo bitna stvar kvalitet prijema signala, i logično adapteri sa većim i eksternim antenama imaju prednost. U ovom slučaju se koristi Microstrip antena, nalik na one koje se instaliraju u mobilne telefone. Ovo ne znači da je prijem i signal loš, već samo da ne treba očekivati neke fantastične performanse u uslovima gde i klasični adapteri imaju problema sa prijemom signala.

Instalacija je krajnje jednostavna, treba instalirati odgovarajuće drajvere (stižu na CD-u u pakovanju, ali za svaki slučaj, nije loše proveriti da li postoji svežija verzija) i priključiti adapter na odgovarajući slobodan USB 2.0 port. Vidimo da na adapteru postoji i mali taster, što je WPS (WiFi Protected Setup), što će olakšati security podešavanja prilikom pristupa na mrežu. Što se tiče sigurnosti, podržani su standardni 64/128-bit WEP, WPA, WPA2 i WPA/WPA2 sistemi enkripicije. Nismo imali problema sa povezivanjem na mrežu preko različitih pristupnih tačaka odnosno uređaja drugih proizvođača, a realno nema ni razloga da tu bude bilo kakvih problema. Ovaj adapter koristi 2.4GHz interfejs i podržava 802.11b/g/n standarde, uz maksimalan protok od 150Mbps.

Rezime

Nismo imali nikakve probleme ni sa povezivanjem, ni sa transferom podataka. Sve je radilo savršeno od prvog povezivanja. Ovakav adapter će možda biti najzgodniji onima koji imaju problema recimo sa WiFi adapterom na laptopu, pa im nije zgodno da priključuju neki veći model sa eksternim antenama. Pošto je cena stvarno veoma povoljna, mislimo da ovakav gadget nije loše imati pri ruci za svaki slučaj.

Conclusion

We have not had any problems with connecting, even with the data transfer. Everything worked perfectly from the beginning. This adapter may be the most convenient for those who have problems with the WiFi adapter on their laptop, so it is not so convenient to them to connect a larger model with external antennas. Since the price is affordable, it is good to have this gadget, just in case.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 11€

Sampro ustupio: Netis WF-2120
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs