RaidSonic ICY BOX IB-226StU-B

Ovo je 2.5" eksterno kućište za SATA hard diskove vrlo jednostavnog dizajna, koje dolazi u pakovanju sa posebnom silikonskom futrolom. Diskovi se veoma jednostavno instaliraju, a jedino što je eventualna zamerka jeste korišćenje SUB 2.0 interfejsa koji znatno ograničava performanse diska.

RaidSonic polako postaje ime koje će domaći korisnici lakše prepoznavati, a tome doprinose stvarno odlične periferije. Jedna od njih je i 2.5" eksterno kućište za hard diskove, što će biti vrlo zgodno onima koji imaju na raspolaganju 2.5" diskove. Ono što je interesantno za ovo kućište je da dolazi sa silikonskom zaštitnom futrolom i trakom za nošenje, što nije baš čest običaj kada su ovakvi dodaci u pitanju. U kombinaciji ovog kućišta i hard diska po izboru se dobija odlična kombinacija kapaciteta i dimenzija, što je i glavni razlog zašto se ljudi opredeljuju za 2.5" format diskova. Cena ovog modela nije visoka i on predstavlja vrlo zgodan dodatak svima koji traže najzgodniji način da svoj 2.5" disk povežu na bilo koji računar.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište
  • Praktična silikonska futrola
  • Jednostavna instalacija diska

Utisak kvare

  • USB 2.0 interfejs predstavlja ograničenje za performanse

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Dimenzije: 133x76x16 mm
  • Dodatno: Plug & Play

RaidSonic IB-226StU-B

Samo kućište je veoma jednostavnog dizajna, crne plastike koja je glossy sa gornje strane, i koja sigurno neće privući mnogo pogleda. Izrada je dosta dobra i plastika ne žvaće niti škripi ako se jače pritisne. Da nije vrlo slabo vidljive ICY BOX oznake sa gornje strane, teško bi moglo da se kaže o čemu je tačno reč. Gornji poklopac u mestu drže dva mala šrafa, pa će za otvaranje i zatvaranje biti potreban i adekvatan šrafciger (videli smo da neki proizvođači umeju da u pakovanje ubace i to). Instalacija diska je veoma jednostavna, i pošto se poklopac skine, vidimo SATA i naponski konektor na koje se disk jednostavno priključuje. Nema fiksiranja samog diska, već ga na mestu drži poklopac koji ima i mali sunđer koji će biti u direktnom kontaktu sa diskom.

Sa zadnje strane možemo videti Mini USB konektor preko koga se dobija i potrebno napajanje za disk (kabl se dobija u pakovanju), a postoji i dobro sakriveni statusni LED koji će označiti da je disk priključen na računar i da je u toku transfer podataka. Silikonska zaštitna futrola se jednostavno navlači preko kućišta i pruža dosta dobru zaštitu bočnih stranica, a pošto u ćoškovima ima vertikalne delove, lako se može više komada slagati jedan na drugi. Kao i uvek, performanse ne zavise toliko od toga koji je hard disk instaliran pošto USB 2.0 interefejs omogućava oko 30MB/s maksimalnog protoka, što se može i dobiti u realnim uslovima korišćenja. Podržani su inače svi 2.5" diskovi SATAII interfejsa, do visine od 9.5mm.

Rezime

Ovakvo eksterno kućište se pokazalo vrlo praktičnim, pogotovo ako je pri ruci više SATA diskova 2.5" formata. Instalacija diska traje desetak sekundi, i neće biti problem ni za one koji nisu mnogo vešti u tome. Voleli bi da vidimo i USB 3.0 verziju koja donosi daleko bolje performanse i kod koje će i sam hard disk doći do izražaja. Pošto je u pitanju Plug and Play model, neće biti potrebe za instalacijom bilo kakvih drajvera, već se bukvalno uključi i kada sistem završi sa prepoznavanjem hardvera, bez restarta, može odmah i koristiti. Kada se sve sabere, ovako nešto je povoljno parče hardvera koje definitivno mnogo više vredi od onoga koliko košta.

Conclusion

This external body has proved very practical, especially if there are several 2.5“, SATA drives. Disk installation takes about ten seconds, so that will not be a problem even for those who are not very skilled at this. We would like to see an USB 3.0 version that delivers far better performance, in which case hard drive will show its potential. Since this is Plug & Play model, there is no need to install any drivers, it is literally Plug & Play, and when the system completes hardware detection, without rebooting, it is possible to use it immediately. Overall, this is convenient piece of hardware that definitely worth much more than what it costs.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 12€

ComputerLand ustupio: RaidSonic IB-226StU-B
zvanični sajt: pyramid.rs