Tehnologije u maloprodaji - AR projekcije unutar Ikea radnje

Ma gde god živeli neke stvari su apsolutno iste na dva različita kraja sveta. Ova rečenica možda najbolje opisuje iskustvo kupovine u mnogim svetskim maloprodajnim lancima koji se trude formulu koja funkcioniše prenesu na što veći broj lokacija. Jednostavno, gde god idemo možemo prepoznati jako slično iskustvo kupovine koje se zasniva na načelima koja vrede desetinama godina, menjajući se minimalno i često više zbog pritiska, očekivanja kupaca ili potrebe, nego što se to događa na osnovu inovacije.

Ipak, napredak tehnologije koji nezaustavljivo sve više povlači dole cenu hardvera, u kombinaciji sa sve žešćom borbom za svakog potrošača, počinje menjati čak i ovu industriju. Veliki brendovi sve više eksperimentišu ne samo u online prodaji već i u svojim maloprodajama, shvatajući da je inovacija upravo nešto što ih može izdvojiti od drugih brendova i približiti novim generacijama koje daleko više cene autentičnost i kvalitet prezentacije. Kao jedan od mnogih primera može se navesti švedska Ikea koja poseduje zasebnu robnu kuću gde isprobava inovativne tehnologije u maloprodaji. Spomenuta robna kuća u Poljskom gradu Krakow deluje spolja isto kao i svaka druga, ali unutra predstavlja jako dobar pogled u budućnost i neke od inovacija koje će možda postati sasvim uobičajene u narednih nekoliko godina u mnogim radnjama najrazličitijih brendova.

Šetnjom kroz unutrašnjost robne kuće koja izlaže toliko veliki broj predmeta lako se može dogoditi da preopteretimo svoja čula. Kada prođemo kroz nekoliko odeljenja koja koriste sličan način komunikacije proizvoda naš mozak jednostavno počinje filtraciju svega viđenog i ni jedan predmet više ne privlači našu pažnju. Kako bi istaknuli neke od najzanimljivijih proizvoda, švedski (ili u ovom slučaju poljski) stručnjaci su iskoristili svetlost kao način komunikacije, tako što su upotrebili neke od najnovijih Epson LightScene EV-100 laserskih projektora koji predstavljaju nesvakidašnju kombinaciju precizne rasvete i projektora. Navedena tehnologija im je omogućila ne samo klasičnu projekciju filmova ili slika, već i mogućnost da dočaraju najzanimljivije oblike, rasvetu ili efekte. Upotreba monitora bi u ovom slučaju ograničila vizuelne umetnike na format koji podrazumeva kvadrat i efektnost i kreativnost bi se daleko umanjile, a u ovom slučaju ograničena je samo veličinom površine na kojoj se projektuje.

Jedan od najzanimljivijih primera projekcija je svakako instalacija pod imenom „godišnja doba“ koja iza kreveta posetioce vodi od proleća do hladne švedske zime, pružajući tako iskustvo blisko onom pravom zahvaljujući Epson EB-L1000 projektoru koji može dati ravnu projekciju čak i na zakrivljenom materijalu. Pored toga, dinamične projekcije trenutnih akcija restorana omogućavaju promene ponude u realnom vremenu, dok neki proizvodi kao što su ploče za crtanje za decu mogu poslužiti kao savršena površina za projekciju crteža koje su mališani smislili.

Upotreba ovakvog tipa projektora nalazi primenu i u drugim industrijama pa se tako mogu naći u pojedinim restoranima gde dinamično projektuju jelovnik na sredini stola, menjajući ga u zavisnosti od toga koje je doba dana ili trenutna ponuda. U izlozima se mogu postići dinamični efekti koji privlače kupce, pružajući više informacija o izloženom proizvodu ili oživljavajući lutku. Možda je jedan od najspektakularnijih primera zapravo upotreba u prostorima kao što su saloni automobila gde se na izloženom automobilu projektuju različite boje, karakteristike ili ističu detalji u dizajnu samog vozila.

Sve navedene primene projektora u svrhu dinamične rasvete pokazuju kako polako neke karakteristike online sveta polako dolaze i u naš offline svet, gde će u budućnosti izgled trgovine, izloga, galerije ili bilo kojeg drugog prostora postati daleko više dinamičan i izmenjiv.