Tenda W306R

Tenda je kineska kompanija koja je novo ime na našem tržištu, pa će trebati da prođe malo vremena da korisnici steknu poverenje. Za sada, nismo primetili neke veće razlike u odnosu na najpoznatije proizvođače u ovoj oblasti.

Tenda je novo ime na našem tržištu i radi se o kineskog firmi koja je specijalizovana za mrežnu opremu, pa treba uskoro očekivati i čitav niz interesantnih proizvoda iz tog segmenta. Ovom prilikom, na testu smo imali Wireless 4-portni ruter koji zadovoljava 802.11n standard uz brzinu transfera od 300Mbps. Iako je uvek teško opredeliti se za novo ime, pogotovo kada je u pitanju kompanija sa istoka, Tenda proizvodi ne deluju ništa manje kvalitetno od mnogih poznatijih brendova, tako da ostaje da se vidi kojom brzinom će kupci prihvatiti novog konkurenta. Ipak, čini se da bi malo povoljnije cene tu dosta značile.

Ključne karakteristike

  • Podržava 802.11n standard
  • Ugrađen Firewall

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Bezbednost: WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK

Tenda W306R

Spolja gledano, Tenda W306R nas najviše podseća na TP-Link uređaje, zbog sličnih boja i dizajna, i da nije oznake proizvođača utisnute na gornji deo, lako bi se pogrešilo. Kućište je prosečnih dimenzija, sa gumenim nožicama (da ne klizi po podlozi) ali i sa mogućnošću da se okači vertikalno na zid. U pakovanju dolazi strujni adapter, kratko korisničko uputstvo i CD sa setup programom. Pažnju nam privlače antene (3dBi) koje se mogu skinuti i zameniti nekim jačim modelom ukoliko je to potrebno. Sa prednje strane možemo videti red statusnih dioda (po jedna za svaki LAN port, WAN, WLAN, System, Power i WPS), dakle prilično standardan raspored.

Sa zadnje strane vidimo dva konektora za antene (u pitanju je standardni interfejs, tako da se mogu priključiti i antene drugih proizvođača), konektor za napajanje, jedan WAN i četiri LAN konektora, kao i Reset/WPS taster. Naravno, u pitanju su 10/100Mbps portovi, što je i uobičajeno za ovu kategoriju uređaja. Ono što je najbitnije, jeste da ovaj Wireless ruter podržava praktično sve opcije koje se nalaze i kod poznatijih proizvođača, od WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK enkripcije podataka, pa do Firewall-a sa svim uobičajenim opcijama (Client, URL, DNS, MAC filtering). WPS nudi mogućnost jednostavnijeg podešavanja security parametara kod uređaja koji će se povezati na ruter bežično.

Rezime

Što se performansi tiče, nismo primetili nikakve posebne razlike u odnosu na poznate Wireless rutere i jedino što preostaje je da se vidi kako će se pokazati Tenda modeli po pitanju pouzdanosti, to jest na duže vreme. Cena ovog modela je oko 30 evra, što nije znatno niže od ostalih modela, pa samo preostaje da vidimo ili niže cene ili nešto po čemu će Tenda prednjačiti u odnosu na konkurenciju.

Conclusion

As far as performance, we have not noticed any particular differences with respect to known Wireless routers and the only thing remains to be seen is how Tenda models will behave in terms of reliability for a long time. The price of this model is 30 Euros, which is significantly lower than prices of other models, and only remains to see the lower prices or something that will make Tenda to stand out.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 30€

Gigatron ustupio: Tenda W306R
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com